20 Aralık 2012- YURT GAZETESİ / CÜNEYT ÜLSEVER
İçinde bazı suçluları da barındırdığını düşündüğüm Silivri Davaları artık tüm itibarını yitirdi.
“Davalar” yönetilemedi.
Zira davalara: i) MİT-Emniyet kavgası, ii) Erdoğan-Cemaat arasında önce işbirliği sonra zıtlaşma, iii) TSK’nın ABD tarafından yeniden yapılandırılması,
iv) ABD’nin Erdoğan’ı bir yandan desteklerken diğer yanda denetimden çıkmasına karşı tedbir alma gayreti,
v) Kişisel intikam duyguları bir arada bulaşınca her şey birbirine karıştı.
Salı günü yazdım. Bu dönemi anlamak için Taraf Gazetesi’ni soğukkanlılıkla irdelemek lazım. Salı günü gazete yönetiminin ellerindeki dosyaları savunmak adına hukuku nasıl çiğnediklerini belgeledim.
***
Tarihte “Taraf olayı”nı anlamak için Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur’un ne dedikleri kadar, gazete yazarları Mehmet Baransu ve Emre Uslu’nun bu dönemde ne işe yaradıklarını çözmeye çalışmak da önemlidir.
Ben bu yazı ile Baransu ve Uslu’nun hayatlarından sadece bir kesimi irdeleyeceğim:
ABD maceraları!
***
1) Emre Uslu MİT üzerinden yürütülen Erdoğan-Cemaat kapışması sırasında MİT hakkında can alıcı bilgiler yayınladı. Şimdi de MİT’in kendisini öldüreceği iddiası ile yeniden ABD’ye giden Uslu eski bir polis. Zamanında akademik çalışmalar için ABD’ye (Utah) gidiyor ve 8 sene yurda dönmüyor. “Pasif görev” adı altında aldığı izin süresini geçirdiği halde geri dönmeyince hakkında çeşitli ihbarlar yapılıyor, sonunda Emniyet kendisini geri çağırıyor. “Okyanus ötesi uçamaz” raporu ile devletten ücretsiz izin alıyor ve senelerce ABD’de yaşıyor! Bu arada bildiğim kadarı ile sadece bir web. gazetesine yazılar yolluyor. İngilizcesi kötü olduğu için muhakkak yazılarını birileri düzeltiyordu. Bu arada hatırlatayım, Özden Örnek’in “günlükleri” Nokta’dan önce Uslu’nun elinde idi.
Emre Uslu’ya soruyorum:
i) 8 sene ABD’de geçimini nasıl sağladın? Bu ülkede hangi vize ile ikamet ettin?
ii) MİT hakkında bu kadar derin bilgileri nasıl elde ettin? Ülkeden çıkacak kadar zor duruma düşmek için MİT’in hangi zaaf(lar)ını yakaladın?
iii) “Okyanus ötesi uçamama” hastalığın ne zaman ve nasıl bir tedavi yöntemi ile geçti?
***
2) Mehmet Baransu’nun ABD macerasını 18.06.2009 tarihinde Odatv’ye verdiği söyleşi çerçevesinde bizzat kendi ağzından okuyalım:
“...Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyordum. ‘Amerika’da çocuk cinayetleri ve medya’ üzerine tez hazırlamak için Amerika’ya gittim. Oradaki üniversitelerde de bu konuyla ilgili araştırmalar yapılıyor ve raporlar hazırlanıyordu. ‘Türkiye’de de böyle cinayetler olur mu?’ konusunu araştırabilmek ve karşılaştırabilmek için Amerika’ya gittim. Üç buçuk yıl kaldım. Tezimi yaptım ve dil öğrendim fakat parasızlıktan dolayı Türkiye’ye geri dönemedim ve maalesef okuldan kaydım silindi...Tezim iki yıl sürdü. Gece gündüz hem çalıştım hem de tezimi yetiştirebilmek için birçok işte çalıştım. Çalıştığım yerler için de sosyal güvenlik numaram var ve nerelerde çalıştığım kayıtlıdır. Orada dilimi geliştirmek için dil kursuna da gittim.”
Aynı söyleşide ABD’ye giderken evini ipotek ettirerek 15.000 dolar edindiğini söylüyor.
Mehmet Baransu’ya da soruyorum:
1)15 bin doları 3.5 yıla (42 ay) bölünce ayda 360 dolar eder. Bu para ile geçinmek mümkün değil. Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) alarak çeşitli yerlerde çalıştığını söylüyorsun.Yabancı bir öğrenci ABD’de SSN’yi ancak üniversitede çalışmak üzere okuduğu üniversiteden alabilir. SSN (numaran) kaçdır? Numarayı hangi üniversiteden aldın?
2) Sahi ABD’de hangi üniversitede okudun? “Üniversiteler” derken hangilerini kast ediyorsun. İsimlerini verebilir misin?
3) Herhalde ABD’ye “öğrenci vizesi” ile gittin. Vize almanı sağlayan ilk kabulü hangi ABD üniversitesi verdi?
4) İki yılda yazdığın tezden bölümler yayınlayabilir misin? ‘Amerika’da çocuk cinayetleri ve medya’ üzerine ilginç bulguların nelerdir?
5) “Parasızlıktan dolayı Türkiye’ye geri dönemedim ve maalesef okuldan kaydım silindi...” diyorsun. Anlamadım. ABD’den Türkiye’ye dönüş bileti tutarı ABD’de 1 ay kalmaktan daha düşüktür. Kafam karıştı. Lütfen yardımcı ol! Parasızlıktan memleketine dönemeyen bir insan 3.5 sene ABD’de nasıl geçinir?
6) “Tezimi yetiştirebilmek için birçok işte çalıştım”, diyorsun. Üniversiteden atıldığına göre tezi kendi kendine mi yazdın? Üniversiteden atılınca SSN’ı iade etmek zorundasın. Birçok işte hangi izinle çalıştın?
7) Söyleşinin bir yerinde “Bir imza için Türkiye’ye gelmem gerekiyordu ama maddi zorluklardan dolayı gelemedim.”, diyorsun. Bunu da anlamadım. Uzun süredir elektronik bir dünyada yaşıyoruz. Neden bizzat elden imza almak zorunda kaldın? Neden anında elektronik imza almadın? Hadi bu da olmadı. Neden “uçak postası” ile o can alıcı imzayı talep etmedin?
8) Okuldan kaydının silinmesi ile ilgili iki ayrı ifaden var. Kaydın bir yerde söylediğin gibi “parasızlıktan” mı , aynı söyleşide başka bir yerde söylediğin gibi “imza alamadığın” için mi silindi?
***
Bu soruların “gerçek cevapları” bizi Taraf’ın “tarihi misyonuna” götürecektir!