ABD ve AB ülkeleri Rusya’ya karşı uyguladıkları yaptırımları genişleteceklerini bildirdi. Rusya, İran ve Çin gibi Asya ülkeleri ise ticarette doların terkedilmesine yönelik anlaşmalarla yaptırımlara karşı birleşiyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf Salı günü düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna krizine müdahil olması üzerine Rusya’ya karşı yeni yaptırımların olup olmayacağı konusunda kararın verildiğini açıkladı. Harf, Rusya’ya karşı enerji, finans ve savunma sanayi sektörlerinde uygulanan yaptırımların genişletileceği ve derinleştirileceğini belirtti. Kanada Dışişleri Bakanı John Baird ise Rusya’nın ateşkesi sürdürmemesi halinde yeni yaptırımların uygulanacağını bildirdi.
TİCARETTE DOLAR YERİNE YUAN
Atlantik cephesinde bunlar olurken Asya ülkeleri de Batı tarafından uygulanan yaptırımlara cevap olarak bir takım girişimlerde bulunuyorlar. Yaptırımlara cevap olarak Rusya ve Çin ticarette Dolar yerine Juan kullanılması yönünde anlaşmaya vardı. Reuters’ın haberine göre Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov ve Çin Başbakan Yardımıcısı Zhang Gaoli arasında geçen görüşmede iki ülke arasında ticarette para birimi olarak Juan’ın kullanılması kararı alındı. Şuvalov yaptığı açıklamada Dolar kullanan ülkelerle olan eski anlaşmalarını iptal etmediklerini sadece iki ülkenin şirketlerini kendi yerel para birimleriyle ticaret yapamaları için teşvikde bulundukları ifade etti. Anlaşmaya göre Rusya’nın Çin bankalarında hesap açmalarına izin verilecek ve Rus şirketler Çin şirketlerinden kredi alabilecekler.
70 MİLYAR AVRO’LUK ANLAŞMA
Bu arada Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak, Tahran ve Moskova’nın ekonomik ve ticari bağlarını geliştirmek üzere 70 milyar Avro hacimli ticari bir anlaşma imzaladığını bildirdi. Novak ayrıca, İran üzerindeki ABD yaptırımlardan dolayı İran petrolleri ve doğalgazıyla da ilgilendiklerini ifade etti. Novak yakın zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hasan Ruhani’nin bu konular üzerine bir araya geleceklerini belirtti.
ŞİÖ’YÜ GENİŞLETME KARARI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yakın bir zamanda Pakistan, Hindistan ve İran’ın Şanghay İşbirlği Örgütü’ne (ŞİÖ) girmelerinin söz konusu olduğunu belirtti. Çarşamba günü Rossiyskaya Gazeta’da yayınlanan Lavrov’un makalesinde “Duşanbe’deki zirvede Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) yeni üyelerin kabul edilmesine yönelik hukuki, idari ve finansi koşulların oluşumunun tamamlanmasına yönelik kararlar alınması gerekiyor. Bu durum Rusya’nın başkanlığı döneminde örgütün genişleme sürecine başlamasına imkan tanıyacak” ifadelerine yer verildi. Lavrov, şu ana kadar tam üye olmak için Pakistan, Hindistan ve İran’ın başvuruda bulunduklarını hatırlattı. Ayrıca, Avrasya Ekonomik Birliği ile de iletişime geçilmesi göz önünde bulundurulmakta olduğunu belirtti. 11-12 Eylül tarihlerinde Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan liderleri, gözlemci ülke başkanları ve temsilcileri, zirve misafirleri ve ayrıca uluslararası kuruluşların katılacağı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi gerçekleştirilecek. Görüşmeler sonrasında bir sonraki zirveden itibaren Rusya örgütün bir yıllığına başkanlığını üstlenecek.
İran’dan Rusya ve Çin’le iki büyük ekonomik anlaşma
İran Petrol Bakanı Uluslararası İşler Yardımcısı Ali Macidi, Çin ile ülkesinin yeni petrokimya projelerini finanse etmek amacıyla 4.5 milyar dolarlık anlaşma imzalandığını, Çin’in yatırımlarıyla petrokimya projelerinin genişletileceğini belirtti. Mehr haber ajansının haberine göre, Bakan Yardımcısı Macidi, enerji alanında planlanan 12 yeni projenin Çin’in finansmanı ile geliştirileceğini, kaydetti. Diğer yandan, Tahran’da düzenlenen İran ve Rusya Ekonomik İşbirliği Konseyi 11. Toplantısı’nda Rusya ve İran arasında bir dizi ekonomik anlaşma imzalandı. İran resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, toplantıda petrol projelerinin geliştirilmesi, iki ülkenin enerji alanında yatırımlarını kolaylaştıracak önlemler ve ortak ticarette karşılıklı mali kolaylıkların sağlanması konuları gündeme geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, “Ülkelerimiz arasındaki ticarette dolar yerine riyal ve ruble kullanmayı planlıyoruz” dedi.
Aydınlık / 11.09.2014