PKK-KCK, Ermeni Soykırımı yalanı kapsamında ‘yıldönümü’ olarak gündeme getirilen 24 Nisan için yaptığı açıklamada ortak mücadele çağrısında bulundu. BDP, Diyarbakır’da da soykırım sergisi açıyor.
“Ermeni Soykırımı” yıldönümü olarak sunulan 24 Nisan için yapılan açıklamalar, PKK ile soykırım yalanına sarılanlar arasındaki işbirliğini bir kez daha ortaya koydu.
Yazılı açıklama yapan KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, “1915 yılında milyonlarca Ermeni’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun gerici ve milliyetçi rejimi tarafından binlerce yıldır yaşadıkları topraklardan koparıldığını, yüz binlercesinin de çok çeşitli yöntemlerle katledildi” ifadeleriyle soykırım yalanı ortaklığını bir kez daha ortaya koydu.
Kuzey Suriye göndermesi
KCK’nın açıklamasında dikkat çeken asıl noktaysa “soykırım” gerekçesiyle Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan fiili duruma yapılan gönderme oldu. KCK’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Ermeni halkına yönelik büyük katliamı anma vesilesiyle başta Suriye ve Rojava’da yaşayan Ermeni halkımız olmak üzere, tüm halkları ve inanç gruplarını, Rojava ve Suriye’deki Demokratik Ulus sistemine daha güçlü katılmaya; bölgenin diğer coğrafyalarında yaşayan halk ve inanç topluluklarını da bu sistem ve birliği daha güçlü bir biçimde sahiplenmeye çağırıyoruz.” KCK’nın bu açıklaması Suriye’nin bölünmesi hedefinde Ermenilere de bir çağrı olarak yorumlandı.
Diyarbakır’da ‘soykırım’ anması
BDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 24 Nisan gerekçesiyle “99 Sürgün Portresi- Ermeni Soykırımından Hayatta Kalan 99 Kişi” adlı bir sergi açıyor. Sergi, Marsilya’da Ermeni Bellek Araştırma ve Arşivleme (ARAM) Derneği ile Ermeni-Türk diyaloğu alanında çalışmalar yürüten Lyon merkezli Fransız-Ermeni kuruluşu olan Yerkir Europe ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla Amed Sanat Galerisi’nde bugün açılacak.
Sergiyle ilgili açıklama yapan Diyarbakır Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, “Ermeni soykırımı” yalanına işaret ederek aynı şeylerin Kürtlerin başına da geldiğini iddia etti. Cebe sözlerini şöyle sürdürdü: “Talan, soykırım, Enfal, büyük göç gibi birçok isimle adlandırılan katliamlar yaşandı. Bu hem Ermeni hem de Kürt halkının başına geldi. Bunların arasında Diyarbakırlı olanlar da vardı, mecburen topraklarını terk etmek zorunda kaldılar. Fransa’ya gittiler. Bugün sembolik de olsa hemşerilerimizin 99 yıl sonra dedelerinin yaşadığı, doğduğu topraklara geri dönmelerinden dolayı çok mutluyuz.”
Diaspora: Bize en yakın parti HDP
ANF’ye konuşan Hrant Dink ve Zirve katliamı davalarının avukatlarından Erdal Doğan, Ermeni diasporasının yıllarca Türkiye toplumuna “şeytanlaştırıldığını” iddia ederek “önce bu algının yok edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Ermeni meselesi konusunda Türkiye’de yükselen muhalefetin Kürt siyasi hareketinin muhalefetiyle bir araya gelerek bir atmosfer oluşturduğunu belirten Doğan, HDP’nin yaptığı çalışmalara dikkat çekti. Doğan, yerel seçimlerde Ermenilerin en yoğun biçimde içerisinde yer aldığı partinin HDP olduğunu kaydederek “Diasporanın bir kısmı bugün Türkiye’de bulunan partilerin içinde kendilerini en çok HDP’ye yakın gördüklerini bana ilettiler” ifadesini kullandı.