12 Ağustos 2015 Çarşamba

BOP AKDENİZ’İ ÖLÜM DENİZİ YAPTI !



Son günlerde haber bültenlerinde Akdeniz’de batan tekneler, botlar ve ölen insanlar haberlerinden geçilmiyor. Onlar değil, yüzler hatta son günlerde binlerden bahsediliyor. Son haber “Ege’de 2 bin 631 kişi ölümden son anda kurtarıldı” şeklindeydi. İnsanlar akın akın Avrupa’ya gitmek istiyor. Ne oldu; Avrupa’da altına hücum mu var? İnsanlar büyük zenginlikten pay almak için birbiriyle mi yarışıyor? Tabii ki hayır! ABD ve Avrupa’nın yarattığı krizlerle birlikte insanlar canını kurtarmak için Avrupa şehirlerine kaçıyor. Hem de en ilkel araçlarla. 2011-14 arasında ölenlerin sayısı 6 bine ulaştı. Son bir yılda Akdeniz’de ölen göçmen sayısının ise 4 bin 500’ü geçtiği ileri sürülüyor. BM uyarıyor: Önlem alınmazsa bu sayı 30 bini geçecek. AB’nin sessiz kalması ve krizin merkezindeki savaşın durdurulmasına yönelik girişimde bulunmaması dramı daha da derinleştiriyor. 

LİBYA SALDIRISIYLA KRİZ DERİNLEŞTİ

ABD’nin 2011 yılında Libya saldırısıyla başlayan Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) krizi, Suriye ile sürüyor. Afrika’nın en zengin ülkesi Libya’da Kaddafi’nin devrilmesiyle başlayan kriz, giderek derinleşti ve ülke bölünmenin eşiğine geldi. 6 milyonluk Libya’nın petrolü yağmalandığı gibi ülkede devlet düzeni de kalmadı. En zengin sosyal imkânların olduğu Libya’da insanlar canını kurtarmak için İtalya üzerinden Avrupa’ya akın ediyor. Libya üzerinden Avrupa’ya göç kolaylaştığı için trafik son yıllarda hızlandı. Avrupa’da, Libya üzerinden yapılan göçün merkezi İtalya olurken, Suriye’den göçenlerin merkezi de Türkiye ve Yunanistan oldu. Öyle ki Türkiye’nin sahil şehirlerinde bu işin sektörü oluştu. 

TRAFİK TÜRKİYE'DEN 

15 Mart 2011 günü başlayan Suriye krizi derinleştikçe buradan göç de artmaya başladı. 23 milyonluk ülkenin 10 milyona yakını Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan’da mülteci olarak yaşıyor. Suriyeliler kaçak yollardan Avrupa şehirlerine ulaşmaya çalışıyor. Geçiş trafiği Türkiye’den işliyor. 

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 04-07 Temmuz 2015 tarihleri arasında İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Aydın’da 50 arama kurtarma operasyonu yaptı. Yapılan operasyonlarda, aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu 2 bin 631 sığınmacı kurtarılırken, 2 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise “İzmir ilçelerinde yaşanan 15 olayda bin 128 göçmen, Çanakkale ili Ayvacık bölgesinde yaşanan 15 olayda bin 20 göçmen kurtarıldı ve 1 göçmen kaçakçısı yakalandı. Aydın ili Kuşadası bölgesinde yaşanan 3 olayda 102 göçmen, Balıkesir ili Ayvalık bölgesinde yaşanan 3 olayda 33 göçmen, Muğla ili Bodrum, Marmaris ve Datça bölgelerinde yaşanan 14 olayda 348 göçmen kurtarılmış, denizden 2 göçmenin cansız bedeni alınmıştır” denildi.

Yaz mevsimiyle birlikte Akdeniz’de göç dalgasında büyük artış gözleniyor. Ege Denizi’nde yürütülen “Ege’de Umut Harekâtı” kapsamında 28-31 Temmuz tarihleri arasında icra edilen 57 arama kurtarma harekâtında 2 bin 727 kaçak göçmen kurtarıldı. 2013’te 6 bin 937, 2014’te 12 bin 884 göçmen kurtarıldı. 2015 yılı içerisinde ise 24 bin 831 göçmen kurtarıldı.

AVRUPA'NIN GÖÇ ÜSSÜ: İTALYA

Göçün Avrupa’daki geçiş merkezi İtalya. Sadece geçen nisan ayında 6 gün içerisinde İtalya’nın Lampedusa adasına ulaşan kaçak göçmen sayısı 11 bine ulaştı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, geçen yıl nisan sonunda 26 bin göçmen İtalya’ya ulaştı. Bu yıl değişen şey, ölüm oranları... Geçen yıl Nisan’da 96 ölüm yaşanırken bu yıl ölen göçmen sayısı 900’e ulaştı. Her geçen gün daha fazla insan tekne ve botlara binerek göçe zorlanıyor ve haliyle ölüm olayları da artıyor. Batan botlarda ölenlerin sayısı artık 300-500’leri aşmaya başladı, binlere ulaştı. Bu işin mafyası da oluştu. İnsanlar canlarını kurtarmak için ellerinde ne varsa verirken, kurtulmuş olmuyorlar. Ne acıdır, çoğu Avrupa’ya ulaşamadan Akdeniz’de ölümün kucağına itiliyor. Geride ise büyük bir insanlık dramı kalıyor. Avrupa’da benzer bir olayda 40-50 kişi ölse dünya ayağa kalkarken; dışardan gelen göçmenlerin toplu ölümüne ise seyirci kalınıyor ve bu durum sadece sahil güvenlik tedbirleriyle önlenmeye çalışılıyor. Krizin merkezindeki yıkımı ise durdurmuyor. ABD ve Avrupa nereyi bombalıyorsa orada göç hızlanıyor. Göçmenlerin Afganistan, Libya, Suriye, Irak, Sudan, Somali ve Nijerya’dan olması tesadüf değil. 


ÖLÜMLER 30 BİNİ BULUR

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 2014 yılı sonunda yaptığı açıklamaya göre, 2014 yılında 4 bin 272 mülteci deniz yolculuğunda hayatını kaybetti. Uluslararası Göç Örgütü (OIM) de 2014 Eylül’ünde yayınladığı raporda, 2014 yılında Akdeniz’de göç sırasında yaşanan ölümlerin son 25 yılda kaydedilmiş en büyük kayıp olduğunu saptadı. OIM raporuna göre, 2014 yılında ölen kişilerin yüzde 30’u Ortadoğu ve Kuzey Afrika kökenli insanlardan oluşuyor. 2015’te Akdeniz’de teknelerinin batması sonucu bin 700’den fazla göçmenin can verdiği belirtiliyor. Bu rakam başka kaynaklarda ise 4 bin 500 olarak tahmin ediliyor. 2014 yılında, 219 bin göçmenin Akdeniz’den Avrupa’ya geçtiği ve bunların 3 bin 500’ünün yaşamını yitirdiği ileri sürüldü. Aynı örgütün sözcüsü İtayi Viriri  4 Ağustos’ta yaptığı açıklamada ise, “Akdeniz, bu yıl şimdiye kadar  2 binden fazla göçmene mezar oldu. Akdeniz’de geçen yılın aynı döneminde bin 607 göçmen hayatını kaybetmişti” dedi. 

GÖÇMEN SAYISI 200 BİNİ GEÇECEK

OIM, yıl başından bu yana geçen    7 ayda Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşan göçmen sayısının ise 188 bine ulaştığını ve bu sayının yakın zamanda 200 bini geçecek olmasından endişe duyulduğunu belirtmişti. 


Ercan DOLAPÇI / Aydınlık / 09.08.2015