Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Alexander Dugin, TBMM'de kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda dinlenmeden önce Aydınlık'a konuştu.
Bugün Türkiye’ye gelecek olan Dugin, 15 Temmuz girişimiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Sayın Dugin, Türkiye’deki darbe girişimini araştırmak üzere kurulan komisyon tarafından dinlenmek için çağırıldınız. Bununla ilgili fikirlerinizi öğrenebilir miyiz, sizce Türkiye neden bu konuda Rusya’nın yardımına ihtiyaç duyuyor?
Çünkü Türkiye’deki darbe girişimi sadece Türkiye’nin siyasi bir meselesi değil, kesinlikle jeopolitik bir mesele. Erdoğan’ı indirmeye, Türkiye’de iç savaş çıkarmaya çalışan FETÖ’nün arkasında çok büyük bir oyuncu, çok ciddi bir jeopolitik güç vardı.
ABD'nin savaş ilanı
Türkiye’deki darbe girişimi soruşturmasına neden Rusya’nın katılmasının istendiğine gelince, bu çok önemli bir soru. Bu sadece Türkiye’nin iç meselesi değildi, sadece bir siyasi güç diğerini alt etmeye çalışmadı. Darbe girişiminin arkasında jeopolitik bir ajanda vardı. Çünkü FETÖ’nün merkezi ABD’de bulunuyor ve arkasında CIA ajanları var.
Bu darbe girişimi ABD’nin Erdoğan’a rejimine yaptığı bir savaş ilanıydı. Fetullah Gülen’in iadesi talep edildiğinde de bu konu iyice netleşti, çünkü iade talebi reddedildi. Bu nedenle bu darbe girişiminin Amerika’nın Erdoğan ve Türkiye’ye yönelik bir girişimi olduğu artık çok açıktır.
SADECE TÜRK İSTİHBARATIYLA ÇÖZÜLMEZ
Darbe girişimi jeopolitikti diyorum, çünkü ABD bir nedenden ötürü Erdoğan’dan memnun değildi ve onu kendi kuklası ile değiştirmek istiyordu. Bu kukla, ABD’nin Ortadoğu politikalarını Erdoğan’ın yapmadığı biçimde takip edecekti. Bu durumda jeopolitik bir darbe girişimi ile uğraşıyoruz demektir. Bu da diğer büyük jeopolitik güç olan Rusya’nın davet edilmesini gerektiriyor. Darbe girişiminin arkasındaki gerçek stratejiyi ve paradigmayı örneğin sadece Türk istihbaratına dayanarak çözemeyiz. Çünkü bir NATO üyesi olan Türkiye’de Amerikan ajanları cirit atıyor. Türkiye, NATO kampında olarak, ABD’nin tarafında olarak, bu darbecilerin arkasındaki güçleri araştırmak için doğru yolları bulamaz. Ankara, bu darbe girişiminin gerçek ve en yakın sebepleri konusunda adaleti sunabilecek olan diğer büyük jeopolitik güce ihtiyaç duyuyor.
ABD SORUŞTURMAYI SAPTIRABİLİR
ABD hem içeride hem de dışarıda faaliyet gösteren ağları vasıtasıyla bu soruşturmayı saptırabilir. Amerikan etkisine karşı denge oluşturabilecek tek güç Rusya’dır. Aynı zamanda FETÖ’nün Sovyetler sonrası dönemden itibaren Rusya’da da mevcut olduğunu biliyoruz. Rusya’nın soruşturmaya katılması Rusya açısından da kendini güvenceye almak anlamında çok önemli. Çünkü burada da aynı Amerikancı, Gülenci ağlar mevcut. O nedenle bu soruşturmayı gerçekçi, tarafsız ve adil yapmak için birlikte yürütmeliyiz.
GÖREVİNİ TAMAMLAMIŞ ABD ÖRGÜTÜ
FETÖ’nün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bence örgüt Rusya’da, Türkiye’de ve diğer ülkelerde ateş altında. Ben Amerikalıların bunu gelecekte ciddi olarak kullanacağını düşünmüyorum. FETÖ, görevini çoktan tamamlamış olan çok önemli bir Amerikancı terör örgütüydü. Erdoğan’ı indirmeye çalıştılar ve başarısız oldular.
YENİ ÖRGÜTLER YARATIR
Ben bu örgütün artık sahiplerinin işe yaramayacağını düşünüyorum. Bence örgüt çözülecek, ABD de bu örgütün yerine başka bir şey yaratacak. ABD tamamen liberal veya Amerikancı olmayan bir örgütü de kullanabildiğini gösterdi. Çıkarlarına hizmet eden politik, jeopolitik veya sosyal bir güç yaratmak için İslami, gelenekçi veya dini bir hareketi de kullanabilirler. Bu nedenle tarikatın dağılacağını düşünüyorum, ama nihai çözüm bu değil. ABD Taliban veya El Kaide’yi kullanmıştı, bir süre sonra da bunlara yatırım yapmayı bıraktılar. Bu örgütler aşağı yukarı bağımsız hale gelmekle birlikte terör örgütü olmaya ve etraflarındaki her şeyi yıkmaya da devam ettiler. Fakat bence FETÖ Türkiye’de tamamen yasaklandığı için hiçbir geleceği yok. Türkiye’nin desteği olmadan var olması, ilerlemesi mümkün değil. ABD’nin desteği de gelecekte var olabilmesini sağlamak için yeterli değil.
_________________________________________________________________________
MUSUL'DA 4 HEDEF
Musul operasyonuyla ilgili düşünceleriniz neler? Operasyonun gerçek amacı ne?
Bence ABD Musul'da aynı anda farklı amaçlar gözetiyor. Öncelikle Irak'taki petrolün en önemli merkezi olan Musul ve Kerkük’ü ellerinde tutmaları gerekiyor. İkincisi, orada bir şeyleri yönetebileceklerini göstermek istiyorlar, çünkü Suriye'de hiçbir amaçlarına ulaşamadılar. Arap dünyasına ABD'nin hala süper güç olduğunu ve düşman ilan ettiği güçlere öldürücü darbeyi vurabileceğini göstermek istiyorlar.
CLİNTON'UN BAŞARI HİKAYESİNE İHTİYACI VAR
Hillary Clinton'un seçim kampanyası da ayrıca önemli. Çünkü şu anda Trump ve diğer rakipleri Obama yönetiminde Demokratların askeri alanda stratejik hedeflerde hiçbir başarı elde edemediği görüntüsünü yaratıyorlar. Yani Clinton’un Musul'da bir başarı öyküsü elde etmeye ihtiyacı var. Üçüncüsü, Irak’taki Kürt Yönetimini kontrol etmeleri gerekiyor, çünkü Türkiye'nin bu bölgedeki varlığı ABD için bir tehlike. ABD'nin Büyük Ortadoğu projesi kapsamında büyük Kürdistan'ın yaratılmasına engel oluyor.
Dördüncüsü, cihatçı kuvvetleri harekete geçirerek Halep'e ya da Rakka'ya yerleştirmeye ihtiyaçları var. Çünkü orada IŞİD'i güçlendirmek istiyorlar. Bu Amerikancı terörist grupların bir nevi başka bir bölgeye nakli anlamına geliyor. Bunun sebebi de Türk kuvvetlerinin de kısmen katıldığı Suriye ve Rusya ordularının Suriye’de Şam, Moskova ve Ankara lehine spesifik güç dengeleri oluşturmasını engellemek.
_________________________________________________________________________
KENDİ KÜRT BİRLİĞİMİZİ OLUŞTURMALIYIZ
Bir başka önemli konu da ABD'nin Suriye ve Irak'ta Kürtler ve IŞİD dışında başka müttefiki olmaması. Sadece radikal İslamcı kuvvetler Amerika'nın amaçlarına hizmet ediyor, bu da zayıf bir pozisyon. Eğer Rusya, Esad, Şiiler, Hizbullah ve İran kuvvetleri Türkiye ile birlikte stratejik bir anlaşma yapabilir ve ortak bir strateji geliştirebilirlerse ABD bölgede kendi planlarını dayatma şansına sahip olmaz.
BÖLGEDE ORTAK VİZYON
Burada önemli olan sadece Şam, Ankara ve Moskova’nın geleceği değil aynı zamanda Irak’ın da geleceği hakkında ortak bir vizyona sahip olmak. Musul’daki faaliyetlerimizi de koordine etmeliyiz. Bu yüzden bence Musul ABD'nin elinde olmamalı. ABD tüm bölgeden dışarı atılmalı. Bunu yapabilmek için de öncelikle Rusya ve Türkiye arasında, sonra da artık Amerikan etkisinden kurtulması gereken Irak hükümetiyle de çok güçlü ve sağlam bir işbirliğine ihtiyacımız var.
AVRASYALI ORTADOĞU
Aynı zamanda Kürt faktörünü de bir şekilde halletmeliyiz, fakat ABD'nin planladığı şekilde değil, Rusya ve Türkiye olarak kendi Kürt planımızı oluşturmalıyız. Kürtler ile Türkler arasında birçok fikir ayrılığı olduğunun farkındayım, fakat Türklerle Kürtlerin işbirliğinin olumlu biçim ve örnekleri de mevcut. Ortadoğu’nun Avrasyalı olabilmesi için genel bir plan geliştirmemiz gerekiyor. Bu plandaki ana aktörler Rusya, Türkiye ve İran ile bu ülkelerin vatandaşları olmalı. Burada gerçek Arap dünyası, gerçek Araplar da olmalı ama ABD ve NATO olmamalı. Ortadoğu problemini ancak böyle çözebiliriz.
Damla İNCE/AYDINLIK
26.10.2016