26 Şubat 2016 Cuma

Ateşkese 'Türkiye' şartı

Suriye ordusunun son dönemde kazandığı başarılar sonrasında dikkatleri yeniden üzerine çeken Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, cephelerdeki son durum, Türkiye’nin olası müdahalesi, göçmenlerin dramı ve diplomasinin geleceği hakkında merak edilen soruları yanıtladı.



Dış Haberler Servisi

Suriye Cumhurbaşkanı
Beşar Esad, İspanyol El Pais gazetesinin sorularını yanıtladı. ABD ve Rusya arasında devam eden ateşkes görüşmelerinde son sözü söyleyecek kişi olan Suriye lideri, bu konuda Suriye Hükümeti olarak kimi şartları olduğunu şu ifadelerle belirtti:

“Sahada operasyonların durması birinci olarak silahların susmasıdır ancak teröristlerin ateşkesi kullanmasını engelleyecek kimi daha önemli faktörler var. Bu, diğer ülkelerin özellikle Türkiye’nin hamlelerini engellemekle mümkün olur... Türkiye’nin teröristlere sağladığı insan, mühimmat, silah desteği engellenmelidir. Ateşkes hakkında Birleşmiş Milletler’in uygulanmayan kararı var. Eğer ateşkes için gerekli şartları sağlamazsak bu istikrara karşı olur, ülkenin defacto (fiilen) olarak bölünmesine yol açar.”

Bununla birlikte, ateşkesin karşı karşıya gelen iki ülke veya iki ordu arasında arasında olduğunu kaydeden Beşar Esad, “Operasyonlara son verme terimini kullanmak daha iyi olur” dedi.

SURİYE’YE GİRERLERSE TERÖRİST MUAMELESİ GÖRÜRLER

Konuşmasında kamuoyunda sıkça dile getirilen Suudi Arabistan ve Türkiye’nin müdahale senaryosuna değinen Beşar Esad bunların birer iddia olduğunu belirterek başladığı konuşmasında senaryonun gerçekleşmesi dahilinde ülkesine girecek her yabancı kuvvete terörist gibi müdahale edileceğini belirtti.

“Suriye’ye askeri ya da politik anlamda müdahale etmeye hakları yok. Uluslararası kanunlar gereceğince bunu yapmaya hakları yok. Suriye vatandaşları olarak tek seçeneğimiz ülkemizi savunmaktır” diyen Esad, ülkesindeki herhangi bir yabancı kuvvetin işgal gücü olarak tanımlanacağını dile getirdi.

TERÖRİSTLERİ 10 CEPHEDE 80’DEN FAZLA ÜLKE DESTEKLİYOR

Suriye ordusunun kazandığı başarıların Rusya ve İran eseri olduğu yönündeki soruya “ varsayımsal sorular hakkında yanıt vermem doğru olmaz” diye Esad teröristler ile 10 cepheden fazla yerde savaştıklarını belirterek müttefiklerinin verdiği destek hakkında şunları söyledi: “Yardıma şu basit gerçekten dolayı ihtiyacımız var: 80’den fazla ülke çeşitli yollarla terörizme destek veriyor. Kimisi direk yardımda bulunuyor, kimisi lojistik ve cephanelik yardımında bulunuyor. Kimi ülkeler ise uluslararası buluşmalarda teröristlere politik desteklerini gizlemiyorlar. Suriye küçük bir ülke, onlarla savaşabiliriz ama nihai olarak uluslararası yardıma ihtiyacımız vardı.”

İLK ADIM ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİ

Terörle mücadelenin başarıya ulaşmasının ardından atılacak adımlar hakkında bilgi veren Suriye lideri, ilk adım olarak ulusal birlik hükümetinin kurulacağını duyurdu. Ulusal birlik hükümetinin yeni anayasa hazırlamakla sorumlu olacağının altını çizen Esad, bu anayasanın halk tarafından oylanacağını ve son olarak da seçimlere gidileceğini açıkladı. Esad, erken seçimlerin parlamento ya da başkanlık seçimleri şeklinde gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi. 

Esad, 10 yıl sonra da hâlâ iktidarda olup olmak istemediği yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “Amacım bu değil. İktidarda olmak umrumda değil. Suriye halkı iktidarda olmamı istiyorsa, olurum. İstemiyorlarsa yapabileceğim hiçbir şey yok. Ülkeme yardım edemeyeceksem hemen görevi bırakmam gerekir."

Beşinci yılını geride bırakan Suriye krizinin sonuçlarını en acı biçimde tecrübe eden göçmenler konusuna da değinen Esad, yurt dışında yaşayan Suriyelilerin büyük çoğunluğunun vatansever olduğunu vurgulayarak vatandaşlarını evine dönmeye çağırdı.

Göçmen sorunun esas olarak Atlantik Bloğu ve kimi Körfez ülkelerinin Suriye politikası ile ortaya çıktığını açıklayan Suriye Cumhurbaşkanı soruna çözüm olarak; Ambargoların kalkmasını, Türkiye gibi kimi ülkelerin sınırlarını teröristlere kapatmasını ve kendilerinin de Suriyelilerin kendini güvende hissetmesi için teröristlerle savaşta kararlı olması gerektiğini dile getirdi.

AF SÖZÜ VERDİ

Esad, konuşmasının devamında silah bırakıp siyasi sürece katılmak isteyen tüm muhalifler için af çıkarma sözü verdi. Siyasi sürece girmeye hazır olduklarını açıklamadıkları sürece tüm silahlı gruplara terörist muamelesi yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Esad, “Silah bırakırlarsa af çıkaracağız. Son 2 yıldır bunu yapıyoruz. Son dönemde de af çıkardık” dedi.

‘SURİYE’Yİ KURTARAN ADAM’ OLARAK HATIRLANMAK İSTERİM

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İspanyol gazetesine verdiği demeçte kendini 10 yıl sonra gördüğünü şu ifadelerle betimledi: “ Önemli olan ülkemi nasıl gördüğüm. Gelecek 10 yılda, bir başkan olarak Suriye’yi kurtarabilmişim... Ki bu, bu süreçte hâlâ başkan olacağım anlamına gelmiyor, sadece bu 10 yıla ilişkin öngörülerimden bahsediyorum. Suriye güvenli hale gelmiş ve ülkesini kurtaran kişi benim... 

Şu anki görevim bu. 

Bir Suriye vatandaşı olarak konuşuyorum”


HALEP’İN ÖNEMİNİ AÇIKLADI

Suriye Cumhurbaşkanı Esad, “ Kuvvetleriniz Halep’i kuşatmış durumda. Şehrin tamamında kontrolü ne zaman sağlamayı düşünüyorsunuz? sorusuna Halep’in önemli bir bölümünde kontrolü yeniden ele geçirdiklerini ve şehir sakinlerinin hükümet kontrolünde bulunan bölgelere göç ettiğini belirterek “Mesele sadece şehri kazanmak değil. Amacımız, Türkiye ve teröristlerin bağlantısını kesmek. Operasyonun amacı budur. Bunu başardık ama tam anlamıyla değil. Tam anlamıyla başardığımız an Türkiye ve teröristlerin ilişkisi zora girecek” yanıtını verdi

CENEVRE 3 NEDEN BAŞARISIZ OLDU?

Suriye krizinin çözümüne dönük gerçekleştirilen Cenevre 3 müzakerelerinin neden başarısız olduğunu “Cenevre 3’te Suudi Arabistan’ın eğittiği teröristler, aşırılıkçılar ve onların temsilcileri ile el Kaide mensubu kişiler vardı... Biz teröristler ile müzakerelerde bulunmayız. Bu yüzden Cenevre çöktü” sözleri ile açıklayan Beşar Esad, vatansever ve teröre bulaşmamış heyetlerle müzakere edebileceklerini kamuoyuna duyurdu.

Aydınlık/22.02.2016