Kanlı Pazar katliamı, şimdi TBMM Başkanı olan İsmail Kahraman’ın 1969’da Milli Türk Talebe Birliği Başkanlığı yaptığı dönemde gerçekleşti. TİP üyesi Ali Turgut Aytaç ve işçi Duran Erdoğan bıçaklanarak öldürüldü, yüzlerce kişi yaralandı
TBMM’de Meclis Başkanlığı seçimleri sırasında İsmail Kahraman’ın başkanı olduğu Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) de aktif rol aldığı ‘Kanlı Pazar’ hatırlatıldı. 16 Şubat 1969 tarihinde 6. Filo’yu protesto eden sol görüşlü gençlere saldırısı sonucu yaşamını yitiren Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan’ın isimleri oy pusulalarına yazıldı.
Kanlı Pazar, göreve geldiği günden beri resmi yazışmalarda “TBMM yerleşkesi” yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sarayındaki gibi “TBMM külliyesi” ifadesini kullanmayı tercih eden Kahraman’ın MTTB Başkanı olduğu dönemde yaşandı.
Kanlı Pazar, 1 Mayıs 1977 katliamının bir provası gibidir. 1960’lı yıllarda kitlelerin hedef alındığı ilk büyük Kontrgerilla (Gladyo) tertibidir.
16 Şubat 1969 günü Beyazıt’ta 30 bine yakın işçi ve öğrenci toplanmıştı. 6. Filo’yu protesto haftası, görkemli bir miting ve yürüyüşle noktalanacaktı. Yürüyüşün adı “Emperyalizme ve Sömürüye Karşı İşçi Yürüyüşü”ydü. Bir yıl önce yine 6. Filo’yu protestoya hazırlanırken polis tarafından öldürülen Vedat Demircioğlu hafta içinde anılmış, üstünde Vedat’ın resmi bulunan ve Beyazıt Yangın Kulesi’ne asılan flama, sağcı basın tarafından “Kızıl bayrak çekildi” biçiminde duyurulmuştu. Bu nedenle 14 Şubat günü yapılan “Bayrağa Saygı” mitingi olacakların habercisi gibiydi. 14 Şubat 1969 tarihli Milliyet’te, MTTB Başkanı Kahraman, “Amerika’yı telin yürüyüş ve mitinglerini Türkiye’yi komünistleştirme planının bir adımı” olarak değerlendiriyordu.
Bir Kontrgerilla kuruluşu olan Komünizmle Mücadele Dernekleri Genel Başkanı İlhan Darendelioğlu, mitingde yaptığı konuşmada “Memlekete ihanet eden bu hainleri toprağa gömme zamanı gelmiştir” diyordu. 6. Filo’yu savunmak bunlara kalmıştı.
16 Şubat günü Beyazıt’ta toplanan yaklaşık 30 bin kişi yürüyüşe geçti. Aynı saatlerde gericiler Beyazıt ve Dolmabahçe camilerinde ve Taksim’de toplandılar. Yürüyüş kolu, Gümüşsuyu yokuşunu çıkıp İstanbul Teknik Üniversitesi önüne geldiğinde gençlik önderleri bir değerlendirme yaparak Taksim’e bir öncü grup göndermeye karar verirler. Asıl kitle ise üniversitenin arkasından dolaşarak alana girecektir. Ancak 400 kişilik öncü grup Taksim Alanı’na girdiği anda saldırı başladı. MTTB’liler ve Komünizmle Mücadele Derneği üyelerinin saldırısında TİP üyesi Ali Turgut Aytaç ve işçi Duran Erdoğan bıçaklanarak öldürüldü. Yüzlerce gösterici yaralandı. Saldırganlar, eylem sırasında birbirini tanısın diye kollarına mavi kurdele takmışlardı. O kurdelelerin dağıtıldığı yer de MTTB binasıydı.
Hikmet ÇİÇEK- Aydınlık/16.02.2016