ABD Türkiye’de F tipi örgütle mücadeleden rahatsız. ABD’li diplomatlar basına kapalı toplantılarda tavırlarını açıkça ortaya koyarken ABD yönetimi de F tipi örgütün arkasında durdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby F tipi örgütün yayın organlarına yönelik operasyonlardan rahatsız olduklarını açıkça söyledi.
ABD, F tipi örgütle ilgili olarak, emniyet, yargı, iş dünyası ve medyada yapılan operasyonlara ve örgütün tamamen tasfiye edilmesine karşı kulis faaliyetlerini arttırdı. Büyükelçilikte yapılan toplantılarda ve basına kapalı yarı resmi görüşmelerde bu görüşlerini açıkça dillendiren ABD’li diplomatlar, F tipi örgüte yönelik mücadelenin makul bir seviyeye düşürülmesini istiyorlar.
ABD’Lİ DİPLOMATLAR NE DEDİ
ABD’li diplomatlarla görüşen bir üst düzey yetkili Aydınlık’a yaptığı açıklamada,
“ABD’li diplomatların birçoğu CIA kadrolarındandır. Bu kişiler başta F tipi örgütün fazla büyüdüğünü ve kendileri açısından da risk oluşturmaya başladığını ifade ediyorlardı. Kontrol ettikleri para gücünün çok büyüdüğünü, Gülen’in şu anda kontrol altında olduğunu, ancak onun ölümünden sonra bu kadar büyük parasal gücü eline geçirecek bir grubun kontrolden çıkma tehlikesinden söz ediyorlardı. Örgütün makul bir büyüklüğe düşürülmesi gerektiğini söylüyorlardı. Bunu da Türk Devletine yaptırma taktiği izlediler. Örgütü kendi çıkarları için kullandıkları için yok edilmesine şiddetle karşı çıkmaya başladılar”
dedi.
ABD’nin Türk ordusunu “hizaya” getirmek için F tipi örgütü kullandığını kaydeden üst düzey yetkili, Ergenekon Balyoz, Askeri Casusluk, ... gibi operasyonların arkasında kimlerin olduğunun artık açıkça bilindiğini kaydetti. ABD’nin Türkiye’yi kontrol etmek için F tipine ihtiyacı olduğunu, örgütün yok edilmemesini, kendisine tam bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmesini amaçladığını söyledi.
ABD’DEN RESMİ TEPKİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı açıklamada, ABD Türkiye Büyükelçisi John Bass’ın Zaman’a kayyum atanması sonrası yaptığı, “Hukuki sürece saygı duyulmalıdır. Ancak, özgür bir basın ve hukuka uygun yargılamanın önemine de saygı duyulmalıdır” sözlerini hatırlattı. “Obama ve Kerry, Büyükelçi Bass’ın, Türkiye’de yürüttüğü çalışmaları desteklemekte ve güven duymaktadır” diyerek Bass’ın F tipi örgütün yayın organlarına yönelik operasyonları eleştiren tavrının ABD’nin tavrı olduğunu vurgulayan Kirby, Bass’ın ABD yönetimince takdirle karşılandığını belirtti.
Kirby,
“Türk hükümeti, bizim ya da uluslararası toplumun uyarılarına bakmaksızın, kendi anayasalarında da yüceltilen demokratik ilkelerle doğrudan çelişen kararlar almayı, kendi anayasalarındaki yükümlülüklerini görmezden gelmeyi de sürdürüyorlar. ‘Bu bizi endişelendiriyor mu?’ diye sorarsanız, ‘kesinlikle evet.’ Bu nedenle de Büyükelçi Bass, bu konuda sesini çıkardı ve Türk liderlerle olması gerektiği gibi dürüst oldu”
ifadesini kullandı.
Aydınlık / 09.03.2016