Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy ve Askeri Casusluk kumpaslarındaki rolüyle birçok defa gündeme gelen Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse görevinden alındı.
Köse, geçici olarak Genelkurmay Hukuk İşleri Müdürlüğü’nde görevlendirildi. Askeri hakim ve savcılarla ilgili atamalar her yıl kararnameyle yapılıyor. Atamaların önümüzdeki günlerde yapılacağı belirtiliyor. Genelkurmay Adli Müşavirliği, kumpas davaları sürecinde mahkemelere gönderdiği, sahte olduğu açığa çıkan bilgi ve belgelerle, birçok askerin mağdur edilmesinde rol oynamıştı. Mağdur askerlerden bazıları, Köse hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Mağdurlar, Köse’nin belgeleri “gerçek, güncel ve gizli olduğu ön kabulu” ile değerlendirdiğine dikkat çekiyorlar: “Belgelerin gerçek olup olmadığını incelemedi. Uzun süre tutuklu kalmamıza onun bu değerlendirmeleri neden oldu."
”VİRÜS DOSYASINA BİLE ‘GİZLİ’ DEDİ
FETÖ kumpaslarının mağduru olan emekli Hakim Ahmet Zeki Üçok, bu gelişmenin önemine değinerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Adli Müşavirlik, Genelkurmay’da bütün adli işlere bakan çok kritik kurumdur. O yüzden bu gelişme çok önemli. Genelkurmay başkanlarının bu süreçte pasif hareket etmelerinde Muharrem Köse’nin verdiği hukuki yorumların etkisi çok büyüktür. TSK’den mahkemelere giden bilgi ve belgler de Adli Müşavirlik üzerinden gitmektedir. Köse’nin imzasıyla mahkemelere gönderilen yazılarda, gizli olamayan bilgi ve belgelere bile gizli olduğu yazılmıştır. En son İzmir’deki Askeri Casusluk davasında görüldü. Virüs dosyası olan bir dosyaya bile Adli Müşavirlik ‘gizli belge’ diyebilmiştir.”
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin şunları söyledi:
“Köse hakkında Gülen cemaati ile ilişkisi olduğuna yönelik bir çok iddia ortaya çıktı. Bununla birlikte Gülen cemaatinin özelikle askeri yargı içinde yuvalandıkları bilinmektedir. Köse’nin görevden alınmasıyla birlikte, TSK’daki Gülen cemaatine yönelik operasyonların askeri yargıdan başlayacağı anlaşılıyor.”
Ergenekon kumpasına dayanak yapılan Ergenekon şemasının da Silivri’deki kumpas mahkemesine Albay Köse tarafında gönderildiği ortaya çıkmıştı.
ERGENEKON ŞEMASI MUHARREM KÖSE’DEN
Köse imzasıyla “Meçhul Şema” olarak mahkemeye sunulan belgede, söz konusu şemanın Danıştay saldırısı sonrası Genelkurmay tarafından yapılan bir çalışma sonucu hazırlandığı belirtilmişti. Ancak dava bittikten 6 ay sonra Genelkurmay, avukatların sorusunu “arşiv araştırmasında söz konusu belge ile ilgili böyle bir kayda rastlanmamıştır” biçiminde yanıtladı.
Masum Gök
Aydınlık/05.03.2016