Suriye planları sahada yenilgiye uğrayan Washington yönetimi Kırım üzerinden Rusya karşıtı hamlelerine hız verdi. Kırım’da gerçekleşen referandumun ikinci yıldönümü dolayısıyla açıklama yayımlayan ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi Kırım Tatarlarının durumuna vurgu yaptı.
Halkın yüzde 95 oranla aldığı Rusya’ya katılım kararını tanımayacağını yineliyen ABD Dışişleri Bakanlığı salı yayımladığı basın açıklamasında “Rusya işgali altındaki Kırım’a dair endişelerimizi sürdürüyoruz. Kırım’da muhalifler ve özellikle Kırım Tatarları ile etnik Ukraynalılar işgal otoritelerinin ciddi suçlamaları ve baskılarıyla karşılaşmaya devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.
“Kırım’da Tatarlara yönelik intikam saldırıları ABD’nin gözünden kaçmıyor” diyen ABD’nin Ukrayna büyükelçisi Geoffrey Pyatt da 16 Mart tarihli referandumu ABD’nin tanımadığını ve tanımayacağını belirterek “Bu açık bir ABD poltikasıdır” dedi. Büyükelçi Pyatt ABD’nin BM İnsan Hakları Komisyonu’nundaki etkisini kullanarak raporlar hazırlamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
‘RADİKALİZM OLMADAN BAŞARAMAZDIK’
Kırım’ın Herson bölgesinde Tatar, Özbek ve Çeçen militanlar ile Ukraynalı milliyetçi paramiliter grupların Numan Çelebicihan Taburu’nu ilan ettiğini günlere denk gelen açıklamalar manidar bulundu.
ABD’li resmi makamların yanında ülkenin ünlü dış politika dergilerinden Foreign Policy de cuma günü yayımladığı haberde Kırım Tatarlarını mercek altına almıştı. Kırım sınırında yer alan Çongar kasabasında kontrol noktaları kurarak bölgeye ambargo uygulayan militanlar dergiye verdiği demeçte içlerinde aşırı sağcı militanların olduğunu kabul etmiş “Onların radikalizmi olmadan hiçbir şey başaramazdık” demişlerdi.
‘Kırım’ın unutulmuş çocukları savunmada’ başlığını taşıyan haberdeki dikkat çekici başka bir detay ise Herson bölgesinde kurulan birliğin lideri Lenur İslamov’un “Kırım’ı özgürleştirdiğimizde oraya giren ilk biz olmalıyız” ifadesi olmuştu.
ABD BÜYÜKELÇİSİ BASS KIRIM KONGRESİNDE
Kırım’ın Herson bölgesinde 300 kişilik taburun kurulmasıyla giderek tehlikeli bir boyut kazanan taburun tohumları Ağustos ayının başında Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde düzenlenen 2. Dünya Kırım Tatarları Kongresi’nde atıldı. Ankara’da gerçekleşen etkiliğin ön sırasında oturan isim ise ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’tan başkası değildi. Başkanlık Tanıtma Fonu’nun desteğiyle gerçekleşen ve AKP’nin de Numan Kurtulmuş ile temsil edildiği kongrede 15 Maddelik bir karar manifestosu açıklandı. Alınan karar gereği bir sonraki toplantının Ukrayna ve Kırım arasında kalan Herson vilayetinde yapılması kararlaştırılırken, Ukrayna Devlet Başkanlığı Kırım Tatar İlişkilerinden Sorumlu Yetkilisi Mustafa Cemilev, Ukrayna yönetimin müslümanlardan oluşan bir tabur kuracağını belirtti. Cemilev’in sinyalini verdiği tabur yaklaşık 4 ay sonra Numan Çelebicihan adıyla kamuoyu karşısına çıktı.
Gökhun Göçmen
Aydınlık / 17.03.2016