15 Kasım 2014 Cumartesi

ARŞİVDEN; 2005 YILINDA, "MİLAS ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİSİ ÇAĞDAŞ CENGİZ GÖZALTINA ALINDI"



 
 
 
 
 
 
 
Nâzım şiiri okudu, gözaltına alındı

Milas Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen şiir gecesinde sunuculuk yapan bir öğrenci, şair Nâzım Hikmet’in şiirini okuduğu gerekçesiyle bir süre gözaltına alındı.

Milas Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen Şiir Gecesi’nde Nâzım Hikmet Şiiri sorun oldu. Okul yönetimi tarafından görevlendirilen 2 sunucudan birisi olan 17 yaşındaki Ç.C, programın öğrenciler tarafından hazırlanmasına karşın kendi istedikleri şiirleri okuyamadıklarını belirterek, “Bizim şiirlerimiz bu kadar değil, susturulduk. Onların şairlerinden şiirler okuyabildik. Ama yine de size bir tane okuyacağım”

diyerek, Nâzım Hikmet’in “Vatan Haini” adlı şiirini okudu.

KAYMAKAMIN TALİMATI

Bu sözlerin üzerine Milas Kaymakamı Hulusi Doğan, şiirin bitmesini bekledi. Doğan, salonu terk etmek üzereyken korumalarına polis görevlilerinin çağırılması talimatını vererek, Ç.C adlı öğrencinin Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınması talimatı verdi.

Emniyet görevlileri tarafından Milas Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen öğrencinin, ilk olarak sağlık raporu alındı. Ç.C adlı öğrencinin, ifadesinin alınmasından sonra Nöbetçi Savcı tarafından verilen talimatlar doğrultusunda serbest bırakıldığı öğrenildi.

VALİ AKSOY’DAN İDDİALARA YALANLAMA

NTV’ye konuşan Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, öğrencinin Milas Kaymakamı Hulusi Doğan’ın talimatıyla gözaltına alındığı iddialarını yalanladı.

Ç.C’nin geceye katılan bazı öğrenci velilerinin şikayeti üzerine savcılığa çağrıldığını ifade eden Vali Aksoy, şiir okuduğu için birinin ifadesinin alınmasını yanlış bulduğunu da söyledi. Aksoy “Şayet gerekli bir durum varsa, olay okul disiplin kurulunda halledilmeliydi” dedi.

AVUKATTAN TEPKİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Milas Kaymakamı Hulusi Doğan, “Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen şiir dinletisinde bir öğrencimiz okulun belirlediği program dışı bir şiir okudu. Okunan bu şiirin siyasi içerikli olması nedeni ile şiirin yasaklı olup olmadığının öğrenilmesi amacı ile öğrencinin ifadesine başvuruldu. Savcılık tarafından ifadesi alınan öğrenci daha sonra gece serbest bırakıldı” dedi.

Nâzım Hikmet Ran’a ait şiiri okuduğu için kısa süreli göz altına alınan Ç.C adlı öğrencinin avukatı Levent Anıl, “Öğrencimizin okuduğu şiirden değil, kafalarının örümceklenmesinden korksunlar. Şiirin vermek istediği mesajı alsınlar. Müvekkilim gecede sunucu kimliğinde olduğu için o anda gecenin formatına uyarak bir şiir okumuştur”’ dedi.

Yüksel Savaş
NTV-MSNBC
Güncelleme: 12:24 ET 29 Mayıs 2005 Pazar

Şiir okuyan genç kendini savundu

Milas Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen şiir dinletisinde Nazım Hikmet’in şiirini okuduğu için gözaltına alınan son sınıf öğrencisi Çağdaş Cengiz yaşadıklarına anlam veremiyor.

Çağdaş Cengiz on yedi yaşında Milas Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi. Öğretmenlerinin çok başarılı bir öğrenci olduğunu söylediği Cengiz derslerindeki başarısının yanı sıra sosyal aktivitelerde de ilk sıralarda yer alıyor.

Tiyatro topluluğunda olan Çağdaş Cengiz’in şiire de merakı var. En son okullarının yıl sonu etkinliği kapsamında arkadaşlarıyla bir şiir dinletisi hazırlayan Cengiz, etkinliğin sunuculuğunu da üstlendi. Dinletide okumak istedikleri şiirlere izin verilmemesi üzerine, etkinliğin sonunda Nazım Hikmet’in ‘Vatan Haini’ şiirini okudu.

Salondakilerden alkış alan şiirin protokoldekileri rahatsız ettiği önü sürüldü. Bunun üzerine Çağdaş Cengiz, Kaymakam Hulusi Doğan’ın talimatıyla gözaltına alındı.

Üç saat gözaltında kalan Cengiz, “O an içimden o şiiri okumak geldi, başka bir amacım yoktu. Şiirlerimizin bir kısmı sadece Nazım Hikmet’in adı geçtiği için iptal edildi. İnsanların sakıncalı dediği şiirler sevgiyi, barışı anlatan şiirlerdi, sakıncalı değildi. Şairin isminden dolayı şiirin yasaklanmasına anlam veremiyorum” dedi.

Cengiz ailesinin tek çocuğu olan Çağdaş Cengiz ailesinden de destek gördüğünü söyledi. Cengiz,

 “Ben rahatım. Doğru olduğuna inandığım şeyleri yaptım. Ailem de beni her zaman destekledi. Beni bu ülkeyi sevmem, Cumhuriyeti yaşatmam için bu şekilde yetiştirdiler. Atatürk sevgisi, Cumhuriyet sevgisi ve Nazım sevgisiyle yetiştirildim.” dedi.

 
NTV-MSNBC
Güncelleme: 19:58 29 Mayıs 2005 Pazar


                                                    VE BUGÜN