7 Ocak 2019 Pazartesi

Barzanicilerin PKK/PYD ile Rekabeti ve Sonuçları

ABD’nin Suriye’de askeri varlığını bitirmesi halinde PKK/PYD’nin varlığını sürdürmesi zordur. Örgütün uzun süre başarısızlığa mahkûm edilmesi yeniden toparlanmasını ve güçlenmesini neredeyse imkânsızlaştırır.

PKK/PYD ile Barzanici partiler arasında Kuzey Suriye üzerine amansız rekabet artarak sürüyor. PYD’den boşalacak alanlara girmek ve uzun vadede fiili durum yaratarak Kuzey Irak türü bir bölücülüğü ikame etmeyi uman I-KDP, Roj peşmergelerini koz olarak kullanıyor. Roj peşmergeleri hem sayı ve hem de askeri teçhizat bakımından YPG ile karşılaştırılamaz.

Zaten, PYD/YPG’de bunları bölgesinde istemiyor. Ancak, Barzanistancıların partisi ile peşmergeleri işe karıştırılırsa o zaman hava değişebilir! KDP peşmergeleri ve PKK/PYD’nin silahlı güçleri arasında fark yoktur; ikisi de Amerikancı ve ikisi de hain ve de bölücü.

ÖZERK YÖNETİM RÜYASI

Abdullah Öcalan 1990’lı yılların başında Bekaa’da verdiği derslerde “2000 yılına kadar bir parça vatan toprağına sahip olacağız” yönlü konuşmaları sıkça yapardı. Bu görüşleri yayın hayatına 1979 yılında illegal olarak başlayan ve ilk genel yayın yönetmenliğini Mazlum Doğan’ın yaptığı Serxwebun Dergisi’nde çarşaf çarşaf yayınlanırdı. Almanya’nın Düsseldorf kentinde yayın hayatını devam ettiren Serxwebun bölücü örgütün merkez yayın organıdır.

ABD emperyalizminin 2011 yılında Suriye’ye müdahalesinin ardından işgal edilen Kuzey Suriye’de, “Batı Kürdistan” olarak Rojava dedikleri oluşum PKK’yı derinden etkiledi. Nihayet ABD/İsrail bayrağı altında da olsa bir parça toprağa kavuşmuşlardı! Ayrıca, ismi cismi pek bilinmeyen PYD/YPG aniden alanda boy göstermeye başladı. Yarattığı IŞİD bahanesinin ardına sığınan Amerikan emperyalizmi hazır kuvvet olarak PKK’yı buldu. Gün geldi devran değişti ve PKK’nın güvendiği dağlara kar yağdı! ABD geri çekileceğini ilan edince örgüt çarpıldı ve donakaldı!

Öyle bir yere gelindi ki PKK/PYD dışındaki bölücü örgütler art arda açıklamalarda bulunarak, PKK/PYD’yi eleştiri yağmuruna tuttular. Düne kadar PYD/YPG övgücülüğünü kimseye bırakmayanlar ağız değiştirdi.

Basnews’te yer alan bir habere göre 10’un üzerinde Kürtçü parti ve örgütün yer aldığı Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi ENKS yetkilileri “ABD askerlerinin Suriye ve Rojava’dan çekilmesinin ardından Kürtlere ait özerk bir yönetimin kalmayacağını, çünkü YPG’nin Suriye ordusunun bir parçası haline geleceğini” belirtiyorlar. Suriye’nin kuzeyinde özerk bölge oluşmadı; işgalcilerin gölgesi altında PYD/YPG’nin kukla yönetimi oluşturuldu. Rojava dedikleri bölgeyi PKK/PYD değil ABD yönetti.

Irak’ta ki bölücüler Molla Mustafa Barzani döneminden beri her daim emperyalizme bel bağladılar ve ülkelerine ihanet ettiler. Son zamanlarda ön almaya çalışan Barzaniciler Suriye’de ABD askerlerinin Erbil’e taşınmalarından dolayı fazlaca umutlanıyorlar. PKK yerine I-KDP’nin önünün açılması önemli bir fırsat olarak görülüyor.

KDP-info’ya konuşan ENKS Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Îbrahîm Biro “Ankara ve Moskova’da yaptıkları görüşmenin ardından Türkiye’nin Menbic’e gireceği ya da Suriye rejimine teslim edileceğini” söyledi. Biro sözlerine şöyle devam etti: “Bilindiği üzere YPG, Suriye rejimine çağrıda bulundu, demek ki Suriye ordusunun bir parçası olacak” ifadelerini kullandı. Son zamanlarda sıkça dile getirilen bu görüşün gerçeğe uygunluğu tartışılır. Suriye yönetimi PYD/YPG’nin tüm silahlarını teslim etmesini ve esas olarak örgütün lağvını istiyor.

Yine önemli gördüğümüz için KDP-İnfo’da yayınlanan haberden bir kesit daha veriyoruz. İbrahim Biro konuşmasında: “Türkiye’nin planına göre YPG’yi ilk aşamada Suriye’nin Arap bölgelerinden çıkarmayı hedeflediğini ve Suriye rejimi ile anlaşmaya varıldıktan sonra Rojava özerk yönetimi feshedilecek, YPG ve PKK Rojava’dan tamamen çıkarılacak. YPG savaş ve direnişten bahsediyor ancak Efrin’de olduğu gibi geri çekilecekler. Çünkü ne ABD ne de uluslararası koalisyon arkalarında değil” şeklinde konuştu.

BEŞAR ESAD DÜŞMANLIĞI

1998 yılında Kuzey Irak’a dönen I-KDP’nin ileri gelenlerinden Mesrur Barzani yaptığı son açıklamada Suriye yönetimini hedef aldı. Bir Amerikan misyoneri gibi konuşan Barzani Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik olarak ağır ithamlarda bulundu. Amerikan uşaklığı ikliminde büyüyen Barzani, Beşar Esad’a tıpkı Türkiye’de bazılarının dillerine pelesenk yaptıkları gibi “Esed” ve “Esed rejimi” diyerek kinini kusuyor.

Mesrur Barzani’nin bu hezeyanının bir sebebi var! Suriye medyasında Mesrur Barzani’nin Suriye’de teröristleri desteklediği ve Suriye’nin iç işlerine burnunu soktuğu, bu nedenle de teröristler listesine Mesrur Barzani’nin de eklendiği yazılmıştı. Bunun üzerine Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, Suriye medyasında çıkan Mesrur Barzani hakkındaki haberleri sert bir dille eleştirerek, “Şoven, baskıcı ve Kürt karşıtı olan ve iktidarda kalması için teröristleri destekleyen bir rejimin terörden bahsetmesi kepazeliktir” denildi.

Suriye’nin bölünmesini açıktan açığa destekleyen ve bunu saklamayan Amerikancı ve İsrail’in Kuzey Irak’ta ki mutemetlerinden Mesrur Barzani’ye destek anlamında, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nin yayınladığı bildiride: “Mesruru Barzani’nin Rojava’daki asil güçleri desteklemesi, Suriye rejimini en çok rahatsız ve sinirlendiren bir konudur.” denildi. Peki, kim bu “asil güçler?” Suriye rejimini rahatsız edenler tüm bölücüler değil midir ve bunların başında da PKK geliyorsa onunla aynı derecede Barzanistancılar da geliyor. Barzanistancılar, mazlum Suriye halkının yeminli düşmanları içinde yer alır.

PYD DİĞER KÜRTÇÜLERE BASKI UYGULUYOR

İster I-KDP olsun ister PKK olsun veya diğer bölücü örgütler tümü Türkiye düşmanlığında birleşirler. Hiç birinin programında, pratiklerinde birlik ve kardeşlik amacı yoktur. Suriye’de bulunan PYD ve diğer Kürtçü örgütler aynı siyasal çizgiye sahip olmasalar da ABD/İsrail dostluğunda birbirlerinden farkları yoktur. Hepsi sırtını ABD/İsrail’e dayamıştır.

ENKS yöneticileri her gün PKK/PYD üzerine açıklama yapmakta. ENKS bileşenlerinden Yekiti Partisi Siyasi Ofis Üyelerinden Abdullah Kedo geçenlerde yaptığı açıklamada PYD’lilerin diğer Kürtçü örgüt ve partilere baskı uyguladığını ve gençleri zorla silah altına aldığını söyledi. Bölgede büyük bir baskıya maruz kalan hakta da öfke büyümektedir.

PYD/YPG Kuzey Suriye’de halktan zorla haraç toplamakta, ahalinin evlerine girerek değerli eşyalarını gasp etmekte ve kendilerine bağlı kürtlerin dışındakilere aşırı baskı uygulamaktadır. İşi öyle bir kerteye getirdiler ki Yekiti Partisi’nin eski sekreteri İbrahim Biro’nun evine bile el koydular. Suriye Kürt Konseyi temsilcisi Fuat Aliko’nun evini basarak şiddet uyguladılar.

PKK, Türkiye’de de kurulduğundan bu yana hem Türk solu dedikleri örgütlere ve hem de diğer Kürtçü örgütlere saldırarak sayısız devrimciyi, ilericiyi katletmiştir. PYD/YPG’nin de aynı yolu izlemesi şaşırtıcı olmamıştır.

DERS ALMAK

PKK/PYD vakası bir kez daha göstermiştir ki; kendi halkına güvenmeden, birlikte yaşadığınız halklara sırt çevirerek ve emperyalizme dayanarak kurtuluş gerçekleşmez. Tarih tekerrürden ibaret değildir!

Türkiye’de, başta PKK/HDP olmak üzere Türkiye düşmanı örgütlerde ömür tüketenlere, destek verenlere sesleniyoruz; Şu veya bu nedenle oralarda olabilirsiniz. Zira o dönemin kendine özgü bazı haklı gerekçeleri de vardı! Ama artık tüm yaşananların ardından HDP vb partilerde kalmanın bir anlamı kalmamıştır. Tarihin gidişatının önüne takoz koyamazsınız! Rüzgâr ayrılıktan yana değil birlikten yana çok güçlü esiyor. Gelin el birliğiyle kardeşliği ilmek ilmek örelim.

PKK ve yan örgütlerinin deneyiminden çıkarılacak en büyük ders hiç kuşkusuz; ABD/İsrail haydut devletleri ölüme, birlik ve kardeşlik yaşama götürür tespitidir. ABD İsrail sizi uçuruma sürükler, Türkiye ise sizi bağrına basar.

MURAT İNCE
05.01.2019

Açıklama:

I-KDP: 


İran Kürdistan Demokrat Partisi (Kurdistan Democratic Party- Hizba Dêmokrata Kurdistanê-Îran )

İKDP, 1996 yılında Irak’ın kuzeyi Kürtler’in denetimine girince silahlı mücadeleyi bırakmıştı. Kürt liderler Celal Talabani ve Mesut Barzani tarafından bölgeye davet edilen İKDP, silahlı gücünü alarak Irak Kürt bölgesine yerleşmişti. 

Roj Peşmergeleri: Suriyeli Peşmergeler. Irak'ın Erbil ve Duhok kentindeki askeri kamplarda 2012 yılından bu yana eğitim gören Suriyeli Peşmergelerin sayısının yaklaşık 8 bin civarında olduğu biliniyor. IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde yer alıyor. Suriye'deki PYD/PKK tarafından eski IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) yakın olmaları gerekçe gösterilerek ülkelerine sokulmayan Suriyeli Peşmergeler, DEAŞ saldırılarının başlamasıyla birlikte Musul vilayetiyle Irak-Suriye sınırı üzerindeki operasyonlara katılıyordu. Söz konusu Peşmergeler, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) bünyesindeki Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) silahlı gücü olarak da biliniyor. ABD'nin sayısı 8 bini bulan Roj Peşmergerlerini, TSK ile YPG arasında tampon yapmayı planladığı tahmin ediliyor.

Serxwebun: Bağımsızlık, istiklal

ENKS: Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi. Mesut Barzani’nin partisi KDP’nin desteğinde.