9 Ağustos 2014 Cumartesi

Gül - Arınç - Çiçek kılıçları çekti

akp
 
Erdoğan'ı Köşk'e gönderme hesapları yapan AKP'de Gül, Arınç ve Çiçek'in başını çektiği ekibin kendilerini tasfiye etmeye hazırlanan Erdoğan'a karşı operasyon başlatacağı belirtiliyor.
 
Gül-Arınç-Çiçek ekibinin, Erdoğan'ın partideki egemenliğini sürdürmek için yapmayı planladığı olağanüstü kongreyi engellemek üzere bir eylem planı yaptıkları öne sürüldü. Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre, operasyonun başında Bülent Arınç var. 28 Ağustos'tan itibaren AKP kurucusu kimliğini yeniden masaya koymaya hazırlanan Abdullah Gül ile Meclis Başkanı Cemil Çiçek de bu operasyona destek veriyor.
 
KONGRE'DEN ÖNCE KÖŞK'E YOLLAMA PLANI
Gül-Arınç-Çiçek ekibinin, partideki etkinliklerinin kırılacağı "baskın kongreyi" önleme planında en önemli eşik, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu. Erdoğan şayet ilk turda seçilirse, Gül-Arınç-Çiçek üçlüsü Erdoğan'ın başbakanlık koltuğunu bırakmasını sağlayacak. Dün medyaya sızdırılan belgelerde Kenan Evren döneminde yapılan uygulamaya gönderme yapılırken, bu uygulamanın Erdoğan için de geçerli olduğu ifade edildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Gül ve Arınç'la aynı noktada birleşmiş durumda. Erdoğan'ın Başbakanlık görevinin, YSK kararının Resmî Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte sona ereceği kampanyasına hız verilirken, bu konudaki tartışmaların önümüzdeki günlerde daha da alevleneceği bildiriliyor.
 
ARINÇ VEKALETİN PEŞİNDE
Cumhurbaşkanı Gül ve AKP'deki ekibinin hesapları tutarsa, AKP'de baskın kongre önlenmiş olacak. Partiyle ilişiği kesilecek olan Erdoğan'ın, hem partide hem de hükümetteki koltuğuna kimin vekalet edeceği gündeme geldiğinde ise sahneye Bülent Arınç çıkarılacak. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın, son haftalarda hem parti içi toplantılarda hem de Ankara'da kendisine yakın bürokratlarla yaptığı görüşmelerde ısrarla bu konuyu işlediği belirtiliyor. Arınç'ın bu toplantılarda özetle "Parti benim başkanlığımda kongreye gitmeli, Abdullah Gül de kongrede olmalı" mesajları verdiği öğrenildi. Arınç'ın bu kampanyayı yürütürken en büyük desteği, tüzükteki üç dönem şartı nedeniyle tasfiye olma endişesi yaşayan vekillerden aldığı belirtiliyor.
 
Plan, bütün aşamalarda sorunsuz ilerlerse, Arınç'ın kontrolünde kongreye gidecek olan partide Abdullah Gül'ün de yeniden aktif görev alması, belki de genel başkan olması sağlanmış olacak. Erdoğan'ın, partiyi Köşk'ten idare etme planı ise bu sayede çöpe gidecek. Erdoğan'ın "Başbakan da, parti başkanı da aynı kişi olmalı" çıkışının arkasındaki gerçek sebebin de bu olduğu konuşuluyor. Erdoğan'ın bu yolla Gül'ü devre dışı bırakma planları yaptığı ifade ediliyor.
 
EVRAN MODELİ NEYDİ?
Çiçek'in yaptırdığı çalışmaya göre, Erdoğan'ın seçilmesi halinde Kenan Evren dönemi ile örtüşen bir durum ortaya çıkacak. Turgut Özal'ın 31 Ekim 1989'da Cumhurbaşkanı seçilmesinden hemen sonra 1 Kasım 1989'da Evren Meclis'e bir yazı göndererek, Özal'ın başbakanlığının sona erdiğini bildirip, yerine vekaleten atama yaptı. Evren'in Meclis'e gönderdiği yazı Genel Kurul'da okundu. Özal, Cumhurbaşkanlığı görevini Evren'den devralacağı tarihe kadar elinde hiçbir yetki ve makam olmadan beklemişti. Aynı metodun, Erdoğan için uygulanması gündemde.
 
Aydınlık / Ankara / 09.08.2014