Araştırmacılara göre yeni bir yaklaşım yağ ile ilişkili kronik hastalıkları önleyebilir veya tersine çevirebilir. Çalışmaları saygın bilim dergilerinden FASEB’de “Fare ve insan yağ dokusunda dolaşan projenitör hücrelerinden yağ hücrelerinin kendiliğinden olan üretimi” başlığıyla yayımlandı. Bu çalışma en azından bazı insan yağ hücrelerinin aslında kemik iliğinden köken alan kök hücrelerinden üretilmiş olduğunu gösterdi.
Sonuç olarak, bilim insanları kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi, astım, pulmoner hipertansiyon, safra kesesi ve böbrek hastalığı ile bazı kanserler hatta belki de obezitenin kendisi gibi sağlıksız yağ oluşumuyla ilişkili hastalıkların riskini yağ hücrelerinin miktarı ve tipini manipüle ederek azaltabileceklerini ümit ediyorlar.
Kolaradio Üniversitesi, Anschutz Tıp Merkezi’den Dr. Dwight J. Klemm, “Hastalık riskini belirleyen faktörün vücudumuzda üretilen yağ depolama hücrelerinin miktarlarının değil tipinin olabileceğini düşünüyoruz. Yağ depolayan hücrelerin farklı tiplerinin üretimlerinin kontrolüyle yağ ile ilişkili kronik hastalıkların önlenebilmesi ve tersine çevrilebilmesi için yeni stratejilerin olasılığına işaret ediyor” dedi.
Dr. Klemm ve arkadaşları çalışmadan aylar öncesinde değişik insan donörlerden klinik nedenlerle kemik iliği nakli alan insan deneklerle çalıştılar. Göbek deliğinin hemen yanındaki deri altı yağ dokusundan küçük bir örnek çıkardılar. Araştırmacılar, doku örneğindeki yağ hücrelerinin DNA’sının kemik iliği nakli alıcısına mı veya bağışta bulunan kişiye mi ait olduğuna baktılar.
Çalışma ekibi yağ hücrelerinin bazılarının nakledilen kemik iliği kökenli hücrelerden olduğunu donör DNA varlığını göstererek buldu. Daha önceden fareler ile yapılan araştırmada, kemik iliği kökenli kök hücrelerden kaynaklanan yağ depolayan hücrelerin özellikle zaralı olabileceği, bunu da yangıyı teşvik eden ve insuline cevap verecek diğer hücrelerin yeteneklerini engelleyen maddeler üreterek yaptıkları gösterildi.
FASEB dergisinin yardımcı editorü Dr. Thoru Pederson, bu araştırmanın kilo alımı, kilo kaybı ve vücutta aşırı yağ birikmesinin etkileri ile ilişkili birçok gizemi çözmek için yardımcı olabiliceğini vurguladı. Ayrıca Dr. Pederson “Bu ilginç keşif ile ilgili ne kadar çok sey öğrenirsek yağ hücrelerinin zararlı etkilerini kaynağında kapatmaya o kadar çok yaklaşırız” dedi.
Doç. Dr. Şehime Temel
Aydınlık / 11.03.2016
De novo generation of adipocytes from circulating progenitor cells in mouse and human adipose tissue
Abstract
White adipocytes in adults are typically derived from tissue resident mesenchymal progenitors. The recent identification of de novo production of adipocytes from bone marrow progenitor-derived cells in mice challenges this paradigm and indicates an alternative lineage specification that adipocytes exist. We hypothesized that alternative lineage specification of white adipocytes is also present in human adipose tissue. Bone marrow from transgenic mice in which luciferase expression is governed by the adipocyte-restricted adiponectin gene promoter was adoptively transferred to wild-type recipient mice. Light emission was quantitated in recipients by in vivo imaging and direct enzyme assay. Adipocytes were also obtained from human recipients of hematopoietic stem cell transplantation. DNA was isolated, and microsatellite polymorphisms were exploited to quantify donor/recipient chimerism. Luciferase emission was detected from major fat depots of transplanted mice. No light emission was observed from intestines, liver, or lungs. Up to 35% of adipocytes in humans were generated from donor marrow cells in the absence of cell fusion. Nontransplanted mice and stromal-vascular fraction samples were used as negative and positive controls for the mouse and human experiments, respectively. This study provides evidence for a nontissue resident origin of an adipocyte subpopulation in both mice and humans.—Gavin, K. M., Gutman, J. A., Kohrt, W. M., Wei, Q., Shea, K. L., Miller, H. L., Sullivan, T. M., Erickson, P. F., Helm, K. M., Acosta, A. S., Childs, C. R., Musselwhite, E., Varella-Garcia, M., Kelly, K., Majka, S. M., Klemm, D. J. De novo generation of adipocytes from circulating progenitor cells in mouse and human adipose tissue.
- Received August 4, 2015.
- Accepted November 2, 2015.