10 Aralık 2010 Cuma

Erdoğan’a WikiLeaks yanıtı

Cumhuriyet 09.12.2010
WASHINGTON (Cumhuriyet) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, WikiLeaks belgeleriyle ilgili olarak, “ABD’li diplomatların dedikodu, magazin, iddia ve iftiralardan oluşan gayri ciddi yazışmaları” demesi hakkında, “Diplomatlarımız ülkelerde yaşanan gelişmelerle ilgili samimi ve dürüst değerlendirmelerini sunarlar. Bu faydalı ve önemli” dedi.

Crowley, düzenlediği basın toplantısında Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine, “Diplomatlarımız bunu yapmaya devam edecek. Diğer ülkelerin diplomatları da aynısını yaparlar” diye konuştu. Bir gazetecinin, “Erdoğan’ın İsviçre’de banka hesaplarının bulunduğu iddialarını” belirterek, bu konuda herhangi bir Türk yetkiliyle temasa geçip geçmediklerini sorması üzerine Crowley, belgelerin içeriğine dair yorum yapmayacağını söyledi.

Laptopları bırakın ricası

Crowley, WikiLeaks olayının ülkeden ülkeye farklılık gösterebilecek “bazı etkilerinin” görülebileceğini kabul ettiklerini, önceden daha fazla diplomatın yer aldığı bazı toplantılara şimdi daha az sayıda diplomatın katıldığını, en azından bir toplantıda, dizüstü bilgisayarların odanın dışında bırakılması yönünde ricada bulunulduğunu da belirtti.

Hem ABD Dışişleri hem de Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, bazı ülkelerle güven sorunu yaşandığını ve ABD’nin dış ilişkilerinin zarar gördüğünü belirttiler.