10 Aralık 2010 Cuma

WikiLeaks’te Pfizer dosyası

Cumhuriyet 11.12.2010
Belgelere göre 11 çocuğun ölümüne yol açan testlerle ilgili dava açılmasını önlemek isteyen Amerikan ilaç firması, Nijerya Adalet Bakanı’nın yolsuzluk yaptığına ilişkin kanıt bulsun diye adam tutmuş


Dış Haberler Servisi - WikiLeaks’in sızdırdığı gizli bir Amerikan belgesine göre, Amerikan ilaç firması Pfizer, Nijerya’da 11 çocuğun ölümüne, onlarcasının sakat kalmasına yol açan bir ilaç testiyle ilgili davayı engellemeye çalıştı.
İngiliz Guardian gazetesinin yayımladığı, Nisan 2009 tarihli, Nijerya’daki ticari ateşe Robert Tansey tarafından yazılan belgede, Pfizer’ın, dönemin Nijerya Adalet Bakanı Michael Aondoakaa’nın yolsuzluk yaptığına ilişkin kanıt bulsunlar diye adam tuttuğu, dava açılmasın diye baskı yapmayı amaçladığı belirtiliyor. Mayıs 2007’de, menenjit ilacı Trovan’ın testleri sırasında ölüme sebebiyet vermekten 2 milyar dolar tazminat talebiyle Pfizer aleyhine dava açılmış, taraflar 30 Temmuz’da 75 milyon dolar tazminatta anlaşmışlardı.
Daha sonra da baskılar sonucu dava geri çekildi. Belgede Pfizer’ın Nijerya’daki yöneticisi Enrico Liggeri ve Amerikalı yetkililerin bir araya gelerek konuyu görüştükleri kaydediliyor. Aondoakaa geçen şubat ayında, Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan tarafından görevden alındı. Belgede, geçen şubat ve mart ayında yayımlanan yolsuzluk iddialarıyla ilgili yazıların Aondoakaa’ya zarar verdiği belirtiliyor.

‘Küba ekonomisi çöker’

WikiLeaks’in sızdırdığı ve İspanyol El Pais gazetesinin yayımladığı gizli Amerikan belgesine göre, çeşitli ülkelerin diplomatları, Küba’da ekonomik durumun 2-3 yıl içinde kötüleşeceği öngörüsünde bulunmuşlar. Söz konusu belge, geçen şubat ayında, yani Küba yönetiminin geçen eylül ayında uygulamaya soktuğu ekonomik reformlardan önce yazılmış.

Belgede, Küba’da ABD’li bir diplomatın ev sahipliğinde Çin, İspanya, Kanada, Brezilya, İtalya, Fransa ve Japonya ticari ateşelerinin katıldığı bir kahvaltıda konuşulanlar yer alıyor.

Belgeye göre, İtalyan diplomat toplantıda Küba’nın 2011’de iflas edeceğini söyledi. Çinli diplomat da Küba yönetiminin ödemeleri zamanında yapmamasından ve kredi vadelerini bir yıldan dört yıla çıkarmak istemesinden yakınınca, Fransız ve Kanadalı diplomatlar “Kulübe hoş geldin” diye karşılık verdiler.

Aynı belgede, Çinli bir diplomatın Kübalı yetkililerle reformları tartışmayı “gerçek bir başağrısı” olarak nitelediği de kaydediliyor.

Yine sızan belgelere göre Batılı diplomatlar Myanmar ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinden büyük endişe duyuyor. Ancak diplomatlar Pyongyang rejiminin Myanmar ile nükleer teknoloji paylaştığı konusundaki haberleri doğrulayamıyor.









Hiç yorum yok :