26 Aralık 2010 Pazar

‘Lokal’ mi, ‘Türkiye Manzarası’ mı? (2)

Cumhuriyet 17.12.2010
KAVŞAK
ÖZGEN ACAR
‘Lokal’ mi, ‘Türkiye Manzarası’ mı? (2)

İstanbul Tophane’de sanat galerilerine “içki içiliyor” diye düzenlenen “saldırıların” ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 24 Eylül’de ne demişti? Anımsayalım:
“Medya abartmasın. Lokal bir olayı Türkiye manzarası gibi sunanlar, AKP hükümetini sorgulayanlar son derece bayat bir oyunun içindeler!”

2010 yılından bazı örnekleri daha verelim:
14 Aralık Milliyet
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) NTV’de yayımlanan bir programda İtalya’da yetişen “Nebbion” üzüm çeşidini “şarap” reklamı sanarak uyarı cezası verdi!
Aynı gün HaberTürk
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Çayyolu’nda polisin içkili yerlere baskınına tepkisini şöyle (özetle) açıkladı: “Emniyet müdürümüzle görüştüm. Amaçlarının barlardaki, pavyonlardaki çocukları kurtarmak olduğunu söyledi. Kebapçılarla pavyon aynı kefeye konmaz. Kendilerine batakhanelerin listesini verebileceğimi, isterlerse oralara bakabileceklerini söyledim.”
AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, vali ve emniyet müdürü ile konuştuğunu, soruşturma başlatıldığını açıkladıktan sonra olayı ortaya çıkaran Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu’nu şöyle (özetle) suçladı:
“Emniyet, yasadan aldığı yetkiyle görevini yaparken, kimsenin de bu görevi engelleme hakkı yoktur. Hukuka önce hukuk adamlarının uyması gerekir. Kimsenin, kimsenin yaşam tarzına karışma gibi bir derdi ve düşüncesi olmadığı gibi hakkı ve yetkisi de yoktur.”
***
4 Aralık Cumhuriyet
Burdur’da kırmızı sokak… İçkili mekânların başka bölgeye taşınması kararı belediye meclisinde tartışmalara yol açtı.
***
27 Ekim BirGün
Konya Aksaray’da ikiz kız kardeşi ve 2 erkek arkadaşıyla otomobilde “içki içen” 20 yaşındaki Hülya Duru, 4 kişiden birinin pompalı av tüfeği ile açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Katil zanlılarının Duru ve arkadaşlarını “içki içmemeleri” konusunda uyardıkları, ardından da ateş açtıkları öğrenildi. Pompalı tüfek sahibi Ramazan Kaygısız tutuklandı.
***
Şimdi de 2009’un bazı olaylarına göz atalım!

11 Kasım 2009 Hürriyet
AKP’liler Tekirdağ’ın kurtuluş yıldönümünde CHP’li Belediye Başkanı Adem Kılıç’ın Namık Kemal Üniversitesi’ndeki resmi kabulde “içki vermesini” kınayarak salonu terk ettiler!
***
9 Ekim Hürriyet
Adana Seyhan’da AKP Belediyesi’nin, ilçede “nerelerde içki içilebileceğini sınırlayan krokisi” muhalefet partilerinin tepkisi ile karşılandı.
***
1 Ekim Milliyet, Güneri Cıvaoğlu
Beykoz Belediyesi’nin rıhtımdaki tesisi balık-rakı mekânıdır. AKP’li Belediye Başkanı buraya “alkol yasağı” getirdi. Artık meyve suyu verilecek.
***
27 Eylül HaberTürk
Antalya’da Alman turistlerin “Ekim Bira Festivali”ne dans ederek katılan Büyükkent Belediye Başkanı Mustafa Akaydın istifaya çağrıldı, ayran içmeye davet edildi.
***
25 Eylül Milliyet
İstanbul Beykoz Balıkçısı’nda 18 yıl sonra alkol yasağı. AKP’li yeni başkanın göreve gelmesiyle Beykoz’da başlayan “içki yasağı” genişliyor. Önce balık restoranı olarak kullanılan teknelerde alkollü içki yasaklanmıştı.
***
18 Eylül Milliyet
“İçki krizi” Avrupa basınında… Fransız Le Monde gazetesi, Ankara Keçiören’de büfesinde içki satan Metin Şahin’e dayak atılmasını “AKP’ye bağlı kabadayıların alkolü engelleme çabaları” başlığıyla sayfalarına taşıdı. Moda’daki alkol eylemi ise Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde “Gençler özgürlük için içiyor” yorumuyla yayımlandı.
***
17 Eylül Hürriyet, Levent Seğmen
Ankara’da “Gençlik Parkı’nın bedeli” başlıklı yazısında parkın nihayet açıldığına değindikten sonra, parkın Ankaralılara kazandırılması Atatürk’ten bir anı ile (özetle) aktarılıyor:
“Arazinin önemli bölümünün sahibi olan kişiyi Çankaya’da yemeğe davet eden Atatürk, kadehini kaldırarak ‘Kadehimi, gençlik için yapılacak bu parkın arazisini bağışlamanıza kaldırıyorum’ dedi. Ama Belediye Başkanı Melih Gökçek artık Gençlik Parkı’nda içkiyi yasakladı.”
(Benden bir ekleme: Atatürk yabancı kent plancılarına, Ulus’tan Kavaklıdere’ye uzanan Atatürk Bulvarı’nın oldukça geniş olması talimatını vermiş. O gün nüfus bu kadar değil, bu kadar da araba yok… Yolun yapımına başlanmış. Bazı Ankaralılar “N’olacak (Atatürk) sarhoş! Bu kadar geniş yol yapılır mı?” dedikodusuna başlamışlar. Ama bugün Ankaralılar arabalarını kaldırımlara, sokakların iki yanına park etmiyor mu? Keşke Gökçek ve öteki belediye başkanları da “Atatürk’ün sarhoşluğuna” sahip olsalardı!)
***
29 Temmuz çeşitli gazeteler
Ankara Pursaklar Belediyesi’nin “içki satan büfe ve marketlerin saat 23’ten sonra kapatılmasını öngören” kararı doğrultusunda 27 Temmuz gecesi markette ailesi ile temizlik yapan Ali Sinan’a 10 kişilik polis ekibi baskın yaptı. Kadın-erkek dinlemeden içerideki marketin sahibi aileye biber gazı sıkarak yerlerde sürükledi. Marketin kameraları olayı görüntüledi.
***
26 Temmuz Vatan
“Tuhaf yasaklara naif protesto”… Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (TAPDK), “alkollü içki reklamlarına getirdiği bazı kısıtlamalarla” ilgili tebliğ yarından itibaren yürürlüğe giriyor. Başta Yeni Rakı olmak üzere pek çok alkollü içkinin üreticisi olan Mey İçki, “rakı-balık-peyniri aynı karede yasaklayan” yeni döneme uygun çok anlamlı, protesto gibi reklamlar hazırladı. (Reklamlarda kavundan, “güzel kokulu, sulu, turuncu meyve” ve beyaz peynirden de “süt ürünlerinden en katı ve beyaz olanı”, balıktan da “denizde yaşayan solungaçlı canlı” diye söz ediliyor!)

Aynı gün Radikal
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Aşırı kısıtlamayı doğru bulmam. Hele Türkiye’nin kendisine özgü içkilerinin üretilmesini kısıtlayacak boyuta taşınmasını da doğru bulmam. Şarap sektörü desteklenmeli.”
***
7 Temmuz Milliyet
Alkollü içki üreticilerinin açıklaması: “Tebliğ siyasal tercihe göre keyfi yorumlanabilecek belirsizlikler içeriyor.”
Aynı gün Akşam
İçki reklamlarına yasak Türkiye’nin imajını zedeler.

3 Temmuz Sabah
Ulaştırma Bakanlığı, internet üzerinden “içki satışını yasaklayan ve satanlar hakkındaki hapis cezası öngören yasaya” gece yarısı müdahale etti. Gerekçe: 9 milyar dolarlık (yaklaşık 14.5 milyar liralık) ticarete darbe vurulacaktı. (En önemlisi ihracat ve vergi geliri çuvallayacaktı!)









Hiç yorum yok :