26 Aralık 2010 Pazar

‘Lokal’ mi ‘Türkiye Manzarası’ mı? (3)

Cumhuriyet 21.12.2010
KAVŞAK
ÖZGEN ACAR
‘Lokal’ mi ‘Türkiye Manzarası’ mı? (3)

İstanbul Tophane’de sanat galerilerine “içki içiliyor” diye düzenlenen “saldırılar” için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Medya abartmasın. Lokal bir olayı Türkiye manzarası gibi sunanlar, AKP hükümetini sorgulayanlar son derece bayat bir oyunun içindeler!” demişti!
***
2010’dan bazı örnekler daha!

17 Aralık Cumhuriyet
Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, Ankara Çayyolu’ndaki bir lokantada ailesiyle birlikte olan çocuklarla ilgili polis işleminin iki ay önce Aydın Sanayi Odası Meclisi Başkanı Yalçın Pekgüzel ve ailesinin de başına geldiğini açıkladı.

16 Mayıs 2010 Milliyet
İstanbul’da ada vapurunda alkol araması yapıldı. Kaptan 4-5 kişinin içki içtiğini ileri sürerek sefere çıkmadı. Başka bir vapura aktarılan yolcuların paketlerinde içki aranmak istendi.

27 Mart Cumhuriyet
Kadirli’de Hıristiyan yurttaşa “gâvur” denilerek alkollü işyeri ruhsatı verilmedi.

26 Şubat 2010 Cumhuriyet
Bolu’nun Dörtdivan ilçesinde içki içen 3 kadın öğretmene “ilçede dedikodu çıkmaması” için kaldıkları lojmandan çıkarılma cezası verildi. Öğretmenler istifa etti.

19 Şubat 2010 Haber Türk
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Mahalle baskısı, içki satanları caydırıyor, tezgâh altına itiyor.”

18 Şubat 2010 Hürriyet
17 bin satış noktası “mahalle baskısı” ile alkollü içki satışını bıraktı.

Topkapı’da Saldırı!
12 Temmuz 2009 Cumhuriyet
İdil Biret’in Topkapı Sarayı’ndaki konserine 50 kişilik bir grup, “tekbir sesleri” ile birlikte “Alperenler burada, şarapçılar nerede” naralarıyla saldırdı. (Başbakan’a göre bu saldırı da “lokal” olmalı!)

13 Temmuz Cumhuriyet
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı “Bu tür etkinliklerde içki içilebilir” dedi, İdil Biret’e destek yağdı. Ortaylı, sonra “4. Murat da burada içki içerdi” dedi.

Aynı gün Sabah
Topkapı Sarayı’ndaki konseri “şarap içiliyor” diye engellemek isteyen gruba Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’dan sert tepki: “Bunu yapanlar zavallı yaratıklar!”

14 Temmuz Vatan
Saldırgan Alperenler’den savunma: “Fatih bile olsa şarap içirmezdik!”

Aynı gün Milliyet:
Alperen Ocakları’ndan Bakan Günay’a: “Çıkışlarınıza dikkat edin. Yoksa millet tutarsızlığınızı bir gün yüzünüze vurur.”

Gökçek’in İçki Halkoylaması!

6 Eylül 2009 Vatan
Ankara Büyükkent Belediyesi’nin “alkollü içki satan dükkân ve eğlence mekânlarını denetlemesi için gece denetim ekibi kurulması” kararı tepki çekti. Kararın iptali için Çankaya Belediyesi dava açtı.

9 Eylül Haber Türk
Melih Gökçek, Ankara Bahçelievler 7. Cadde’deki restoranlarda içki satışının kaldırılması hakkında kamuoyu yoklaması yaptıracak.

11 Eylül Hürriyet
AKP’li üyelerin, Bahçelievler içki yoklamasının 20 ya da 27 Eylül’de yapılması kararı oylamasında CHP’li üyeler uyudu.

12 Eylül Milliyet
Bahçelievler esnafı 7. Cadde’de içki yasağı halkoylamasına tepkili…

13 Eylül Hürriyet
İçki yasağı halkoylaması konusunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş: “Gökçek kendini ahlak zabıtası sanıyor!”

14 Eylül Haber Türk
“İçki için referanduma cadde esnafı öfkeli”

Aynı gün Milliyet, Can Dündar
“Gökçek’in tehlikeli oyunu: İlk içki referandumu!”

16 Eylül Milliyet
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, AKP milletvekili Prof. Zafer Üskül’den Gökçek’e tepki: “İnsan hakkının referandumu olmaz”!

Aynı gün Vatan
Gökçek’ten geri adım: “Olay saptırıldı. Vazgeçebilirim!”

Aynı gün Sabah
İçki referandumuna AKP’den de tepki.

17 Eylül Vatan
Halkoylamasından vazgeçildi. (Gökçek’e tükürdüğü yalatıldı!)

2008’den Belediyeler
Ankara’da 2. dayak… “Mübarek günde niye içki satıyorsun” diye “market” sahibi Müslüm Göksu’yu dövdüler. (Bu da bir başka “lokal” olay olmalı!)

12 Ekim Hürriyet
İstanbul Maltepe Belediyesi’nin sahil yoluna 70-100m aralıklarla “Umuma açık yerlerde içki içmek yasaktır” yazıları tepki çekti. Belediye Başkanı Fikri Köse, “Yürüyüş yapanlar emniyete içki içenlerin kendilerini rahatsız ettiğini söylemiş. Emniyet rica etti, biz de yazdık” dedi.

28 Eylül Sabah
İstanbul Büyükkent Belediye Başkanı Kadir Topbaş “içki” konusunda kararlı: “Biz belediyeyiz, içki içmeyen vatandaşa da mekân lazım. Kiraya verdiğimiz yerlerde yasak yok. Ama kendi işletmelerimizde içki içmeyeni de sosyalleştiriyoruz”!

22 Şubat Cumhuriyet
Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde belediye tesislerinde başlatılan uygulama her semte yayılıyor. AKP, içki yasağını genişletiyor.

30 Ağustos Hürriyet
Gazete, Ankara’nın merkez ilçelerindeki içki yasağı haritasını yayımladı. Çankaya, Altındağ dışındaki ilçelerde içki satanlara baskı yapıldığı iddia ediliyor.

23 Ekim 2008 Cumhuriyet
Gökçek, 1943’ten beri içki satılan Ankara’nın simgesi Gençlik Parkı’nda da alkolün yasaklanacağını açıkladı. Böylece başkentte belediyeye ait içki içilebilecek yer kalmadı.

12 Eylül Vatan
Başbakan: Asıl mahalle baskısı içki içmeyenlere yapılıyor.

Aynı gün Milliyet
Moda İskelesi’nin belediyeye geçmesinden sonra uygulanan içki yasağını protesto edenleri Başbakan, “Hayatı şişenin içinden görenler!” olarak niteledi. (“Şişenin içinde balık olmayı” gerçekleştiremeyen rakı dostu Orhan Veli’nin dileğini Başbakan yerine getirmiş olmalı!)

Yabancılar

29 Mayıs 2009 Haber Türk
Büyükelçilere içki şoku… AB Bilgi Ofisi açılışı için gittikleri Şanlıurfa’da AB büyükelçilerine “Burası peygamberler kenti” denilerek içki servisi yapılmadı.

27 Ağustos 2008 Hürriyet
Ankara’da Ata’nın lokantasında Suudi Arabistan heyeti geliyor diye alkollü içecek servisi kaldırıldı.

26 Ağustos 2008 Hürriyet
ABD Elçiliği Keçiören’de “büfeciye atılan dayağı” incelemeye aldı.
***
“Alkol içmeyene baskı var mı?” başlıklı yazısında öneriyor: “Neredeyse tamamı AKP’li olan belediyelerin alkol içmek isteyenlere getirdiği engelleri iyi biliyoruz. Esas merak etmemiz gereken şey, İran ve Suudi Arabistan’daki gibi çok sıkı baskıların yapıldığı ülkelerdeki uygulamaları gözlemlemek olmalı!”

27 Temmuz 2009 Cumhuriyet
CHP İzmir milletvekili Dr. Canan Arıtman’ın “teşhisi”: “AKP iktidarı ile birlikte içki yasağı uygulaması yapılmaktadır. Bu süreç devam ederse Türkiye’nin İran’dan farkı olmayacak!”