26 Aralık 2010 Pazar

‘Lokal’ mi, ‘Türkiye Manzarası’ mı?(4)

Cumhuriyet 24.12.2010
KAVŞAK
ÖZGEN ACAR
‘Lokal’ mi, ‘Türkiye Manzarası’ mı?(4)

İstanbul Tophane’de sanat galerilerine “içki içiliyor” diye düzenlenen “saldırılar” için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Medya abartmasın. Lokal bir olayı Türkiye manzarası gibi sunanlar, AKP hükümetini sorgulayanlar son derece bayat bir oyunun içindeler!” demişti!
***
Alkolden arındırılan Anadolu
“Lokal” mi, “Türkiye manzarası mı” sorusunu, meslektaşımız, “usta gurme ve çağdaş gezgin” Mehmet Yaşin’in Oda TV’deki söyleşisinden alıntılarla yanıtlayıp verdiği “Türkiye’de alkol yasağı haritasına” da özetle göz atalım:

Kayseri: İçki içebilmek için Erciyes Dağı’nın tepesine tırmanmak gerek. Beş yıldızlı oteller dışında hiçbir yerde içemezsiniz. (Cumhurbaşkanı’nın kenti değil mi orası?) Urfa: Urfa’da otellerde dahi yok, tümden alkolden arınmış. Konya: Baskılara karşın bir gazetecinin kentin uzağında, dağ başında açtığı bir meyhane var. Eğer kapatmadıysa, bir tek orada içiliyordu! Erzurum: Alkolden temizlenmiş bir kent. Kayak otellerine gitmeniz gerek. Rize: Hiçbir yerde içme olanağı yok. Trabzon: Biraz daha şanslı… Balıkesir: İçkili lokantalar gittikçe azalıyor. 50 yıldır hizmet veren ünlü “Feneke”li lokantası, baskılar yüzünden kısa bir süre sonra kapısına kilit vuracak. Baskı şöyle: Oraya giden iki yolu, her akşam trafik polisleri kesiyor. Ayrıca esnaf eğer orada görülürlerse belediyeden alınacak işlerden mahrum kalabilirler korkusu yaşıyor.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Adıyaman, Çorum: Maraş’ta da bir yer var. G. Antep, Adana biraz daha şanslı. Adıyaman, Çorum’da sadece otellerde içilebiliyor. Anadolu’da artık “İki tek atayım. Sohbet edeyim” kültürü, hızla ortadan kalkıyor. Önümüzdeki üç dört yıl içinde, Anadolu’nun tümden alkolden arındırılmış bir yarımada haline geleceğini sanıyorum. Ayrıca; “şehir kulüpleri” ile “öğretmen evlerinden” içki kalktı. Bazı lokantalarda “Burada içki servisi yapılmaz!” ya da “Alkol servisi yapılmamış bardak bulunur!” gibi afişlere sıkça rastlanıyor.
***
Hans ve Ahmet
Şimdi de devlet eliyle, daha doğrusu AKP hükümeti ile alkollü içkiye yapılan ekonomik baskılara göz gezdirelim:

21 Ekim 2008 Milliyet
Alkol satan nokta sayısı 58 bin 649’dan, 51 bin 268’e geriledi.
***
25 Aralık 2008 Akşam
Rakı pazarı 2009’da yüzde 4 daralacak. (Kehanet gerçekleşti!)
***
31 Ağustos 2009 Cumhuriyet
7 ilde içki üreten 18 firmada vergi denetimi için harekete geçildi. (Acaba piyasada neden Johnny Valker viskisi bulunmuyor?)
***
15 Mayıs 2010 Vatan
Akdeniz Bölgesi’nde sayıları 10 bini bulan turizm meslek lisesi öğrencilerinin stajlarını yaptıkları turistik tesislerde Hans bira isteyecek, garson Ahmet “Getiremem yaşım tutmuyor” diyecek, hizmet sektörü eleman sıkıntısı çekecek.
***
21 Temmuz Cumhuriyet
Başbakan Erdoğan’ın alkol karşıtı açıklamaları şarap üreticilerini ürküttü: “Niyet açığa çıktı. Sırada alkol yasağı var.”
***
Vergi yine vergi…

21 Ekim Radikal
İçkiye zam işareti! 2011’de vergilere değil, alkollü içkilere yüzde 33 zam!
***
29 Ekim Milliyet
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alkollü içkilerde vergi artışının fiyatlara yüzde 4-12.5 oranında yansıyacağını, ÖTV’deki artışla 800 milyon lira ek gelir sağlanacağını söyledi.
Aynı gün Vatan
Alkollü içkilere yapılan ÖTV zammını eleştiren Kapadokya Turistik İşletmeler Birliği Başkanı Ahmet Tok: “Otelciler zaten zor durumda. Biz şimdi ne yapacağız? Şerbet mi satacağız?”
Geleneksel Alkollü İçkiler Derneği Başkanı Galip Yorgancıoğlu: “Sahte içki üretenlere gün doğdu. Kaçak içkiler yüzünden geçen yaz turistler ölmüş ve ülkemizin yurtdışındaki imajı büyük zarar görmüştü.”
Maliye Bakanı’ndan alay eder gibi savunma: “Yılbaşında zam yok dedik, sözümüzü tuttuk.”
Aynı gün Hürriyet
Rakının ÖTV’si 51.4 liraya yükseldi, anasonlu içki fiyatında dünya lideriyiz.
***
30 Ekim Sözcü
AKP’nin, alkollü içkilerde yüzde 30’luk zammını savunan Şimşek, “Halkın sağlığı için yaptık” dedi.
Aynı gün Sözcü, Mehmet Şehirli
“Alkol günah” diyerek tepki çekecekleri için “yasak” diyemiyorlar, “İçki yasakları mı, yoksa içkiden kazanılan para mı Müslümanlık” diye soruyor.
Aynı gün Milliyet, Mehveş Evin
“Ah o kıyılar yok mu, o kıyılar! Alkol tüketimi daha yüksek, referandumdaki hayır oyları da… Bunun cezasını, daha da yüksek vergiler ödeyerek, çekecekler!”
***
1 Kasım Vatan, Aydın Ayaydın
“Hükümet, fiyatını yükselterek rakıdan vazgeçilmesini hedefliyorsa bu konuda başarı şansı bence düşük… Merak ediyorum, hükümetin hedefi vergiyi mi arttırmak, yoksa içki satışını mı düşürmek? Bunu açık açık ortaya koyarsa, bizler de bilsek daha iyi olmaz mı?”
***
8 Kasım Cumhuriyet
Bahçeşehir Üniversitesi’nin araştırmasına göre AKP hükümeti son 8.5 yılda alkollü içecekler üzerinde vergileri arttırdı, bu da alkol fiyatlarını yüzde 129 yükseltti. Alkole vergi freni!
***
13 Kasım Turkish Daily Nevs
Beyoğlu Eğlence Yerleri Sahipleri, Galatasaray Lisesi önünde “Bütçe açığı alkolle kapatılamaz” gösterisi yaptı.
***

17 Kasım Cumhuriyet, Soner Çağaptay
“Dünya Sağlık Örgütü”nün verilerine göre, 2003’te Türkiye’de kişi başına alkol tüketimi yıllık 1.4 litre. Aynı yıl Belçika’da 10.9, Yunanistan’da 9 litreydi. Katar’da bile alkol tüketimi kişi başına 4.4 litre olarak verilmekte. AKP’den önce alkollü içeceklere sadece yüzde 18 katma değer vergisi ödeniyordu. Yeni uygulanan ÖTV ile oran önce yüzde 48’e çıktı. 2009’da yüzde 63’e fırladı. 2010’da rakının litresi ÖTV ile 39.6 TL’den 51.5 TL’ye yükseldi. Türkiye’de asgari ücret yaklaşık 760 TL olduğuna göre içkinin AKP yönetimi altında pek çok ortalama Türk vatandaşı için erişilmez hale geldiği aşikâr.
***
4 Aralık Milliyet
“Enflasyon iki tek attı, yılın dibini gördü. Fiyatı yüzde 19.2 arttı, zam şampiyonu rakı oldu.”
***
6 Aralık Cumhuriyet
TBMM Bütçe Komisyonu’nda CHP milletvekili Mustafa Özyürek içki reklam yasağı hakkında “Balıkla rakıyı yan yana göstermenin ne sakıncası var” diye sorunca, bir başka CHP milletvekili Bülent Baratalı “Balıkları korumak için!” diye takıldı.
***
19 Aralık Milliyet, Mehmet Yalçın
İçki düşmanlığı yine hortluyor! Şık “steakhous”lara “içkili mekânda çocuk bulunuyor” baskını, TV’de şaraplık üzüm ismi geçmesine uyarı cezası, reklam veren içki şirketlerine gözdağı… Geçen haftaki içki yasakçılığı tam anlamıyla hortladı.
***
Ne dersiniz “lokal” mi, “Türkiye manzarası” mı? Ah bu “abartıcı medya”!