18 Şubat 2018 Pazar

Osmanlı Tokadı

Petrol, Silah ve Terör Rejiminin Bakanı, Dünya Vampiri Exxon Mobil Petrol şirketin CEO’su Teksaslı Rex Tillerson Türkiye ziyareti öncesinde Beyrut’a uğradı. Burada soğuk bir duşun tadına vardı. Beyrut ziyaretinden önce İran ve Hizbullah “tehdidine” vurgu yapmıştı. İsrail’in Lübnan karasularında doğal gaz rezervlerine müdahale ve talancı iştahlarına ise dilsiz kalmıştı. İsrail’in hava saldırıları, Suriyeli ve yabancı terör odaklarıyla Suriye toprakları üzerinde güvenli bölge inşa etmesine basiretsiz (kör) kalmıştı. Lübnan hava sahasını daim ihlal eden İsrail’in tüm kanunsuzluklarını “meşru müdafaa” olarak telakki etmişti. Petrol, silah ve terör rejiminin Bakanı Tillerson ziyaret ettiği ülkenin hükümetinde en büyük siyasi kuvvet olarak temsil edilen Hizbullah Partisini “terörist” olarak kabul ediyor.

Lübnan Hükümeti’nin ve Lübnan Silahlı Kuvvetlerinin en etkili ve en önemli ortağı Şii Hizbullah Partisi’nin müttefiki Hristiyan Maruni Cumhurbaşkanı Mishel Aun, kibir abidesi Exxon CEO’su Bakana ders veriyor. Görüşmeye birkaç dakika erken (!) geldi gerekçesiyle protokol müdürü tarafından bekletiliyor. Refakat eden heyetle birlikte görüşmenin yapılacağı salona Protokol Müdürü eşliğinde alınıyor. Koltuğa oturtuluyor ve beklemek zorunda kalıyor. Devlet Başkanı Mişel Aun’un önüne bir su bardağı konulurken Exxon CEO’su Bakan şaşkın ördek misali etrafa boş gözlerle bakıyor ve kameralara sırıtıyor.

Soğuk Beyrut geride kalıyor. Esas durağı Türkiye’de sıcak karşılanıyor. İki gün misafir ediliyor. Çavuşoğlu normalleşmeden, mutabakattan bahsediyor. Ortak komisyonlar kurulacak, Suriye sahasında birlikte hareket edilecekmiş falan. Stratejik ortaklık, müttefiklik ifadeleri havada uçuşuyor falan. YPG’ye artık nitelikli silah verilmeyecek, teröre karşı ortak mücadele edilecek, Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz falan. Kandil’e operasyon izni verilmiş, YPG PKK unsurlarından arındırılmış, pimi çekilmiş Öcalan bombası misali Türkiye’nin kırmızı listesinde yer alan birkaç PKK başı da Türkiye’nin kucağına bırakılırmış falan.

Afrin ve hatta Münbiç Türkiye için kurban edilirmiş, bu askeri zafer sayesinde AK Sulta “Şehitlerimiz boşuna ölmedi, Afrin ve Münbiç’ten terörü temizledik” propagandası yapar siyasi hanesine getirim yazarmış falan. Oluşturacağı güvenli bölgelere sahada itimat ettiği, meşruiyet kazandırmak istediği ÖSO’ya teslim edermiş, kalabalık mültecilerden bir bölümünü buraya taşır, bölgeyi asli sahiplerine bırakırmış falan. Buradakiler uzaylı olduğu için gelenlerde asli oldukları için çok ta sorun çıkmazmış falan. Bunlara karşılık Türkiye dostluğundan gayri başka bir talepleri de yokmuş falan. Bir de Türkiye Fırat’ın doğusuna burnunu sokmasın isteniyormuş falan.

Soner Yalçın, Tillerson’un petrol işlerini anlatan önemli bir yazı kaleme aldı. Ancak araştırmasında eksik bıraktığı Tillerson’un Rusya ayağı var. 2011’de Exxon Mobile CEO’su sıfatıyla Rusya’nın ahtapot petrol devi Rosneft (Ros Rusya Neft Arapça kökenli Petrol demektir) arasında milyarlarca dolar kıymetinde ortak petrol arama ve işleme anlaşması imzalanmış. Karadeniz, Sibirya ve Arctic Okyanusu’nda birlikte derinliklerdeki petrolü çıkaracaklar. Arctic bölgesi Rusya’yı Kuzey Kutbu’ndan ABD’ye komşu yapan buzlarla kaplı bir okyanus. Rusya muhibbi Petrolcü Tillerson sadece nadir yabancı vatandaşlara verilen Rus Dostluk Nişanı sahibi. Putin tarafından kendisine 2013’te şahsen sunulmuş. Türkiye dostu ve stratejik müttefiki Tillerson’a Türk Dostluk Nişanı verildi mi bilemiyoruz falan.

ABD basını Tillerson’ın değineceği konulara ve Dışişleri yetkililerinin açıklamalarına yer veriyor. “Bu sıralar Türkiye ile iş yapmak çok zor. Türkiye retoriği (söz veya ifade sanatı) çok ateşli” diyor. Erdoğan, Tillerson ziyareti öncesi muhtarlara hitaben ardından partisinin en son grup toplantısında ABD’ye adeta savaş açıyor. Ege’de Yunanistan’ı “mütecaviz”, Doğu Akdeniz’de, isim vermeden, İsrail ve Kıbrıs Rum Yönetimini doğal gaz hırsızı olmakla suçluyor.

Kıssadan hisse tarihe not düşelim. Petrol, Silah ve Terör Rejiminin bakanı ve devleti sadece yalan söylemeye devam ediyor. Verilen hiçbir söz tutulmayacak. Erdoğan’ın ABD’li generale tattırmak istediği meşhur Osmanlı Tokadı var. Fırat’ın Doğusuna karşılık ABD ile anlaşılır ve malum şantajlar sayesinde Türkiye Astana ve Soçi ruhuna uygun davranmaya devam etmez ve acilen TSK-SSK arasında ortak operasyon merkezi tesis edilmez ise Çok Ateşli Türkiye’nin Osmanlı Tokadı ABD ile iş tutanın, stratejik ortak ve müttefik diyenin suratında patlar iflahını keser.

Ha bir de şu gururumuz YPG filan diyen HDP’lilere, YPG terör örgütü değil Kobani devrimcisi falan diyenlere, kucağında yol aldığınız ABD’nin masada satılan, bozuk para gibi harcanan fırında odun gibi yakılan piyonları olmaktan utanmayın gurur duymaya devam edin.

Mehmet YUVA
Aydınlık/18.02.2018