16 Mart 2015 Pazartesi

Hedef Musul'dan Kürt Koridoru

Hedef Musul'dan Kürt Koridoru

ABD öncülüğünde gerçekleştirilmesi planlanan Musul operasyonuyla hedefin Kürt koridoru olduğu vurgulanıyor. Plan, önce Musul’u peşmergeye teslim etmek ardından da Musul, Aynel Arap ve Lazkiye üzerinden Akdeniz’e açılmak



Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Musul Operasyonu’yla kentin Peşmerge’nin hakimiyetine geçeceğini söyledi. Musul’un Kürt Koridoru için işgal edildiğini belirten Kasapoğlu “Musul, Ayn el Arap ve Lazkiye üzerinden Akdeniz’e açılacaklar” dedi. 

Kasapoğlu, IŞİD’in bölgeden çıkarılması gerekçesiyle yapılacak Musul Operasyonu’nu Aydınlık’a değerlendirdi. IŞİD’in Irak’ta girdiği bölgelerin Türkmen coğrafyası olduğunu anlatan Kasapoğlu “Zaten IŞİD Musul’a girerken Şii Türkmenler, Güney’e doğru kaçtı. Telafer’den 3 aydan beri 8-10 bin Sünni Türkmen Ankara’ya göç etti. Peşmergenin, Amerikan uçaklarının rastgele bombalamalardan korktukları için kaçtılar” dedi.

'BİZİ BUGÜNLERE HAZIRLADILAR'
 
Operasyonunun amacını “Türkmenleri yok saymak, Peşmerge’ye koridor açmak, bir Sünni federal yapı oluşturmak” sözleriyle anlatan Kasapoğlu şöyle devam etti: “Erbil Türkmen şehridir. Şimdi ne oldu? Kürt şehri. Kerkük Türkmen şehridir. Şimdi Peşmerge’nin elinde. Musul’da da hakimiyet Kürtlere ve Sünnilere geçecek. IŞİD çıkarken ‘Sünnilere bırakıyorum’ diye kafası rahat olacak. Kürtler ve Sünni Araplar anlaşabiliyor. Zaman zaman aynı kararları alabiliyorlar. Musul’un statüsünde de anlaşırlar. Musul’dan Ayn el Arap’a açılmak istiyorlar. Yoksa Barzani’nin yıllardır yaptığı işler boşa çıkacak. Akdeniz’e nasıl açılacaklar? Musul, Ayn el Arap ve Lazkiye’den girecekler. Bunun için hep Türkmen bölgelerini seçtiler. Yıllardır silahsızlanmamızın da sebebi buymuş demek ki. Silahsızdık, 
dışlandık, horlandık. Bizi bugünlere hazırladılar.”

'IŞİD'İN GELECEĞİ BİLİNİYORDU'

Musul’un IŞİD tarafından işgal edileceğinin önceden bilindiğini anlatan Kasapoğlu, “Musul kuvvetlerinin başında Nuceyfi var. Musul Kuvvetleri Komutanlığı’na 1 hafta önce bilgi geldi. Operasyondan önce orduya talimat geliyor. Biz de Türkiye’deki gibi devamlı askerlik yapılmaz. 20 günde bir eve izne geliriz. O zaman demişler ki geldiğinizde ayakkabınız sivil ayakkabı ya da terlik olsun. Musul IŞİD’e belli bir organizasyonla teslim edildi” diye konuştu.

'MUSUL'DA YEREL YÖNETİM VE PEŞMERGE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİR'

Irak Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu Kasım Kara, Musul operasyonu sonrasında yerel yönetimin bölgeyi kontrol edebileceğini söyledi. Kara “Irak Ordusu’nun buraları kontrol edeceğini zannetmiyorum. Buradaki yerel hükümet ulusal ordu kuracak. Özellikle Musul tarafında Peşmerge gücü ile yardımlaşma olacak” diye konuştu. “Musul, IŞİD’den temizlendikten sonra kimin hakimiyetinde olacak?” sorumuza Kara şu yanıtı verdi: “Bizim elimizde hiçbir güç yok. Ama Musul yerel yönetimi ve Peşmerge arasında bir anlaşma olacak gibi görülüyor. Onların içinde bir Türkmen gücü kurulabilir. Ama ne yazık ki Türkmenler paramparça oldu. Her biri bir yere dağıldı.”


'KERKÜK KÜRT VEYA ARAP ŞEHRİ OLMAMALIDIR

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Kerkük’ün, Peşmergenin ya da Irak askerlerinin gölgesi altında bir Kürt veya Arap şehri olmaması gerektiğini söyledi.

Salihi, “Peşmergenin Kerkük’te olması, buranın Kürtlerin hakimiyeti altında olduğu ya da Kürdistan toprağı olduğu anlamına gelmemelidir. Eğer böyle olursa Peşmerge, Irak savunma gücünün bir parçası olmaktan çıkarak Kürt ordusu ya da Kürt siyasi partilerinin gücü haline gelir. Kerkük, Peşmergenin ya da Irak askerlerinin gölgesi altında bir Kürt veya Arap şehri olmamalıdır. Kerkük’ün geleceği Kerküklülerin ve Iraklıların kararı doğrultusunda belirlenmelidir. Aksi takdirde Kerküklü Türkmenlere büyük haksızlık olacaktır” diye konuştu.
 
 

Hiç yorum yok :