9 Kasım 2015 Pazartesi

13 Kasım 1938 Tarihli Cumhuriyet Gazetesi; Bazı Yabancı Ülke Temsilcilerinin Atatürk'ün Ölümü Üzerine Verdikleri Beyanatlar




                    Matemimiz ve ecnebi devlet mümessilleri

Elçiler Ankara muhabirimize Büyük Dehanın kaybından duydukları acıyı anlatıyorlar

Ankara, 12 (Telefonla) — Büyük Atatürkün ölümü dolayisile şehrimizde bulunan elçilerin intıbalarını toplamak istedim. Hepsi, istisnasız, ricalarımı lütfen kabul ettiler. Dost memleketlerin bu muhterem mümessillerinin bana vâki olan beyanatını aynen bildiriyorum:


Italyan Elçisi De Peppo

îtalya elçisi ekselâns De Peppo dedi ki:

«— Türkiyenin Büyük Şefinin zıyaı dolayisile duyduğu derin matem karşısında gösterdiğim samimî dostluk hissi Başvekile ve Hariciye Vekiline hitab eden taziyet sözlerimden açıkça anlaşılmaktadır.»


Ekselâns Ponso

Fransız elçisi Ekselans M.Ponsot’nun sözleri:

«— Büyük Şefinize karşı besledığim sevgi beni şahsen çok büyük bir acıya duçar etmiştir. Müteaddid defalar kendisile uzun mülâkatlar yapmak fırsatını elde ettığim için o dâhinin sahsiyetini yakından hayranlıkla görmeğe muvaffak olmuştum. Onun ismi Fransada, yalnız memleketin tarihinde değil, belki cihan tarihinde çok şanlı bir mevki almış büyük askere ve büyük devlet adamına lâyık ebedî perestişle muhat olarak yaşıyacaktır. Onun yaratıcı kudretile vücude gelen yeni Türkiye memleketin kendısile elbirliği yapmaktan bahtiyarlık duyduğu güzel,canlı ve kuvvetli bir millettir. Fransa şundan emindir ki Türkiye Cumhurreisi Atatürkün yüksek halefinin idaresi altında inkişafa ve terakkiye doğru olan yoluna muvaffakiyetle, şan ve şerefle devam edecektir.»

Alman Elçisi Von Keller

Alman elçisi von Keller şu beyanatta bulundu:

«— Başvekile ve Hariciye Vekiline hitaben söylediğim samimî taziyet sözleri, Türk hükûmetinin Türk milletinin büyük ve unutulmaz Şefinin gaybubeti karşısında duydukları muazzam matemden aldığım derin sempati duygusunu açıkça gösteren tezahürlerdir.»

Iran Elçisinin söyledikleri

Iran elçisi Ekselâns Halil Fahimi dedi ki :

«— Atatürkün, bu ulvî ve büyük milli kahramanın ölümünü bildiren elim haber Iran milletini ve bilhassa Şahinşah Hazretlerini derin surette müteessir etmiştir. Iran milleti dost ve kardeş Türk milletinin matemine teessürle iştirak eder ve azametli eserlerile, daima yaşayacak olan şanlı ve aziz Şefin elemli zıyaı münasebetile samimî taziyet duygularım sunar. Şah Hazretlerinin emirleri mucibince Iran hükûmetinin ecnebi memleketlerdeki mümessilleri tedfin gününe kadar bayraklarını yarıya kadar indirilmiş halde muhafaza edecekleri gibi, Iran Sarayı da bir ay müddetle matem tutacaktır.»


Yugoslav elçisi

Yugoslav Elçisi Ekselâns Branko Aczemoviç'in sözleri:

— Bugün Atatürkten bahsetmek güçtür. Onun büyük şahsiyetinin hatıraları çok kuvvetlidir. Türkiye Atatürkün yapıcı mesaisinden aldığı intıbalarla dopdolu bulunuyor.Her tarafta onun dehası, Türk milleti için büyük sevgi ve milletinin kalkınması için duyduğu büyük arzunun nişaneleri görülüyor. Atatürkün ölümü hepimizi derin bir mateme gömmüştür. Onun yeni Türkiye için yarattığı emsalsiz esere karşı duyduğumuz hayranlığı ifade edecek söz bulmak imkân haricindedir.

   Ankarada bulunduğum kısa müddet zarfında Atatürkün huzuruna bir çok defalar kabul edılmek şerefine erdim. Bu anların onun siyasî sahadaki yüksek kabiliyetini, yaratıcılıktaki büyük kuvvetini ve milletinin manevî ve fikrî kuvvetine karşı duyduğu sarsılmaz imanı derin surette hissettiğim dakikalardır. Atatürkün dehasının yirmi seneden beri yarattığı işler, derin surette tetkik edilecek olursa bu büyük inkılâbcının asker ve devlet adamı olarak bir eşine daha tesadüf etmek mümkün olmadığı gün gibi aşikâr görülür. Atatürkün dehası tarihte Türk milletinin taşıdığı ruhun faziletine en yüksek misallerden birini teşkil edecektir. Lâkin Atatürkün şahsında bilhassa tebarüz eden nokta, yarattığı eserin ifade ettiği istikrardır. Yeni Türkiyenin istinad ettiği temel çok derin ve sarsılmaz bir temeldir. Atatürk tarihte ve milletinin kalbinde ebedidiyen ölmez bir varlık halinde nasıl yaşayacaksa Atatürk Türkiyesi de ebediyen öyle var olacaktır.»

Macar maslahatgüzarı

Macaristan maslahatgüzarı de Cindrie de şu beyanatta bulundu:

«— Kemal Atatürkün kim olduğunu yalnız dünya politikacıları değil, Türkiyeye asırlık tarihî bağlardan başka Kemal Atatürkün şahsında temessül eden hissiyatla da bağlı bulunan Macar milleti de çok iyi bilir. Atatürkün milletinin felâket gününün arifesinde cesaretile, kuvvetile ve teşkilâtlçı kabiliyetile Türk milletinde daima mevcud ve asırlarca uzanan tarihinde ibraz etmiş olduğu meziyetleri uyandırarak ona yeniden hayat verdiğini bizde bilmiyen yoktur. Her milletin tarihinde bir sukut noktası vardır. Fakat o millet ki, kendisinden meknuz olan askerî meziyetler, hayatî kabiliyet ve atiye olan iman, kaderin ona bahşettiği kumandan tarafından ele alınır ve teşkilâtlandırılırsa ancak böyle milletler binlerce yıl yaşamağa namzet ve tarihî rollerini oynamağa muvaffak olabilirler. En ağır tarihî anlarda Türk milletine olan sarsılmaz imanına güvenerek onun başına geçen kumandan Atatürk olmuştur. Türkiye için ne yapmıştır ve ne neticeler elde etmiştir? Bunu Türkiyeye gelen herkes görebilir. Türk milleti ona ebedî şükran borçludur.

   Cihan Harbinden sonraki hâdiselerin amansız ezdiği malûm olan Macar milleti kardeş Türkiyenin Atatürk idaresinde canlanmasından hiç şüphesiz kuvvet almıştır ve bunun için her türlü şeraite rağmen atisine emniyetle bakmaktadır. Kemal Atatürkün Macar dostu olduğunu Macar milleti iyi bilir ve onun ölümile faniler arasından yalnız büyük bir insan değil, büyük dostunu da kaybettiğini müdriktir. Macaristan onun için her tarafında matem tutmaktadır ve hatırasını muhafaza edecektir. »


Ekselâns Telemak

Romanya elçisi ekselâns Telemak da şu sözleri söylemiştir:

« — Atatürkün münevver yurdseverliği,sebat ve azmive emsali bulunmaz dinamizmi sayesinde yarattığı azametli eserleri gözleri önünde görenler, onun ölümü çok derin bir teessür duymaktan kendilerini alamamışlardır. Bu itibarla Türk milletinin büyük acısına ben de samimiyetle ve bütün kalbimle iştirak ediyorum. Türkiyenin dostu ve müttefiki Romanya, yaratıcı dehâsını hayranlıkla gördüğü Büyük Şefin vakitsiz ölümü karşısında sonsuz bir elem duymuştur.»

Efgan elçisi

Kardeş Afganistanın Ankara Büyük Elçisi Sultan Ahmed Han îhtisaslarını şu suretle hulâsa etti:

— Atatürkün üful edişi yalnız Türk milletini değil, bütün medeniyet ve insaniyet âlemi bahusus kardeş şark milletleri için telâfisi kabil olmıyan büyük bir ziyadır. Ve bu herkesçe müsellemdir. Harekâtı Mılliye bidayetlerinde Türkiyeye yeni geldiğim zaman kendilerile şerefyab ve pek muazzam icraat ve muvaffakiyetlerine çok yakından şahid ve yüksek dehâ ve ulviytlerinin hayranı oldu idim. Kanaatimce o halâskâr, o büyük dâhi, o yapıcı her sahada eşsiz bir isabeti nazara ve harikulâde bir fıtrata malikti. Zira vatanın kısmı mühimmi istilâya uğramış, ordu inhilâl etmiş, bitab, parasız, silâhsız, mühimmatsız herşeyden mahrum, hatta Padişah bile müstevlilerin elinde esir bir vaziyette iken vatanı kurtarmak için ortaya atılarak az bir zaman zarfında bir avuc fedakâr hamiyetli ve değerli rüfekasıle yeni, canlı, mücehhez bir ordu yaratarak dahilî ve haricî düşmanları kâmilen mahvedip yeni bir Türkiye yarattı. Bu on beş sene zarfında ordunun tekâmülüne, maarifin itilâsına, sanayiin inkişafına, ahalinin refah ve saadetine hasrı vücud ederek intihab ve takd'r buvurdukları kıymetli mesai arkadaşlarile Türkiyeyi medenî, müterakki, asrî ve namur vaziyetıne isal buyurdu.


   Söyliyebilirim ki, herşeyden ziyade meham umura ve yüksek makamlara değerli, kiyasetli ve faal zevatın ıntıhab keyfiyetinde pek büyük bir nüfuzu nazara malik bulunmakta idiler. Hatimei ke'âm olarak şunu da arzedeyim ki vaktile kendılerinin buyurdukları gibi Türkiyede yalnız bir Mustafa Kemal değil, Mustafa Kemaller vardır ki her hususta onun program ve asarını günden güne ileri götürmek için sarfı mesai etmektedirler. Velhasıl arzettiğim Büyük Dâhinin zıya; eliminden dolayı teessüratımın bipayan olduğunu arzeylerim.»