25 Kasım 2015 Çarşamba

“ALPEREN OCAK”LI GENÇLERE MEKTUP



Sevgili Gençler;

   21.11.2015 tarihli basından, 250 kişilik bir öncü birlikle Türkmenleri korumak amacıyla Suriye’ye gideceğinizi ve Türkmen Dağı’nda “Muhsin Yazıcıoğlu” kışlasını kuracağınızı, bu kışlada eğitim aldıktan sonra sıcak çatışma bölgesine geçeceğinizi öğrendim. Bu girişiminiz beni çok heyecanlandırdı; ancak bir hayli de kaygılandırdı…

   Onun için; gitmeden sizlere bir iki uyarıda bulunmayı ve bir soru yöneltmeyi uygun buldum.

   Uyarılarım:


1) Daha önce, Çin’i protesto etmek amacıyla bir “Çin”li dövmek istemiş, ancak Sultanahmet’te yanlışlıkla Koreli turistlere saldırmıştınız ! Onun için, öğretici olma dileğiyle aşağıda bir Koreli ve bir Çinli’nin fotoğrafını bilgilerinize sunuyorum.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un 


                                            Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping

2) Yine basından, Rusya’yı protesto etmek istediğinizi, ancak bayrakları karıştırıp Hollanda konsolosluğuna yumurta attığınızı okudum (milliyet.com.tr)
Hatta, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, kızgın eylemcilerin hata yaparak Rusya değil Hollanda konsolosluğuna yumurta fırlattıklarını Twitter'dan duyurmuş.



Bayrakları karıştırmakta haksız da değilsiniz; iki ayrı ülkenin bayrakları bu kadar birbirine benzer mi yahu? Bir daha karıştırmamanız dileğiyle aşağıda her iki ülkenin bayraklarını veriyorum...

RUSYA BAYRAĞI






HOLLANDA BAYRAĞI






Madem ki gitmeye karar verdiniz, gitmeden önce bir kez ülke bayraklarına göz atmanızda yarar görüyorum. Size gideceğiniz bölgede bulunan iki ülkenin bayrağını sunuyorum. Aman dikkat, bunlar da çok benzeşiyor!
IRAK BAYRAĞI
SURİYE BAYRAĞI




3) Tüm bunlardan sonra, “Türkmen Dağıyerine, yanlışlıkla “Gabar”, “Cudi” Dağları’na ya da “Kato Dağına gidebileceğinizden kaygı duyuyorum O yüzden, “Türkmen Dağının tam yerini gösteren aşağıdaki haritayı bilgilerinize sunuyorum.




4) Şunları bilmiyor olamazsınız… Unutmuş olabileceğinizi düşünerek anımsatmak istiyorum:

Gideceğiniz bölge Suriye Devleti’nin sınırları içindedir. Suriye, her ne kadar bir savaşın içindeyse de, halen Birleşmiş Milletler’e üye 193, uluslararası ortamda tanınan 194 ülkeden biridir ve uluslararası ortamda tanınan şu andaki sınırları içinde hükümranlık hakkı saklıdır. Suriye Devleti’nin uluslararası hukuk açısından halen hükümran olduğu bir bölgeye, onun izni olmadan ve üstelik silah kullanmak üzere giriyorsunuz, yani her ülke için geçerli olmak üzere Suriye Devleti’nin yasalarını da çiğnemiş oluyorsunuz. Herhalde bunun ayırdındasınız sanırım.

5) Aşağıda, özellikle 2014 yılında Irak’taki Türkmen bölgelerinde yaşananları yansıtan gazete haberlerini bilgilerinize sunuyorum.  Sorularım da bu haberlerle ilişkili…

Geçen yıl;

1)Türkiye’de, Irak’ta Türkmenlerin yaşadıkları ile ilgili olarak hiç protesto eyleminde bulundunuz mu ?

2)Irak’ta IŞİD’in katlettiği Türkmenler’e yardıma gitmeyi hiç düşündünüz mü ?

Son olarak;

Bu yörenin sivil Türkmen vatandaşlarının çoğu hanidir bölgeyi terk etmiş durumda… Burada kalan MİT’in yönetiminde yetiştirilmiş teröristler “ev sahibi” edasıyla dünyanın her köşesinden toplama katil sürülerini bu bölgeye yerleştirdiler. Bu alanı hem saldırı hem de geçiş ve lojistik ikmal yolu olarak kullandılar. Bu alandan hareketle Lazkiye kırsalının “Kürtdağı” kapsamındaki alevi köylerinde katliamlar yaptılar. Vahşice kafası kesilenlerin, cesetleri ağaçlara asılanların dışında kadın ve çocuklarda kaçırılan yüzlercesinin akibeti hala belli değil.  Bu alanda, örgütlendirilmiş 7 dolayında “Türkmen Tugayı” katilleri, Suudilisi, Çeçen’i vb. yabancı terörist unsurlardan oluşmuş  geniş bir “terörist güç” mevcut. 5 yıldır içinde besledikleri, büyüttükleri, “arka bahçeleri” olarak istedikleri gibi kullandıkları, geleceğe dair emeller besledikleri Bayırbucak’ı kaybediyorlar, Tayyib’in ve Davutoğlu’nun ağlaması bundan, hayalleri yıkılıyor çünkü....  Kısacası, “Türkmenler” diyerek yardımlarına gittiğiniz grup, ABD’nin kurduğu IŞİD koalisyonunun bir parçası..

SÜREKLİ OLARAK CIA/MIT ENSTRÜMANI OLARAK KULLANILDIĞINIZIN AYIRDINA NE ZAMAN VARACAKSINIZ ?

İyi Yolculuklar ve Başarılar Diliyorum !

                                                                      IŞIK

                                                                      25.11.2015



EK: 2014 yılında Irak Türkmen Bölgesinde Neler Olmuştu ?

·         Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı, Musul’un batısındaki Telafer kentini ele geçirdiği bildirildi. (17.06.2014)

IŞİD militanlarının Türkmenlerin yoğun yaşadığı Irak’ın Musul kentine bağlı Telafer’e düzenlediği saldırı sonucunda 100 binin üzerinde Türkmen kenti terketti. Sünni Türkmenler Dohuk ve Musul tarafına doğru kaçarken, Şii Türkmenler’in güneybatıdaki Sincar’a doğru göç etti. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Lideri Erşed Salihi’nin çelik yelekle katıldığı toplantıda yaptığı açıklamada, “Bir mezhep savaşına doğru gidildiğini, bir an önce gereken tedbirlerin alınması gerektiğini” vurguladı ve “Türkmenlerin de kendilerini korumak için silahlanma hakları vardır” dedi. Irak Millî Türkmen Partisinin ilk genel başkanı Muzaffer Arslan, “Telafer’de katliam boyutunda büyük kayıplar olduğunu” açıkladı. Kentle iletişim kuramadıklarını belirten Arslan, Barzani’nin de fırsatı kullanarak başta Kerkük olmak üzere ihtilaflı bölgeleri ele geçirdiğini, Ankara’dan hiçbir destek görmediklerini açıkladı.

·         IŞİD Türkmen köyünü basıp, 23 kişiyi öldürdü! (20.06.2014)

Irak'ta Selahaddin vilayetinde Tuzhurmatu ilçesine bağlı Biravcılı köyünü basan IŞİD militanları 3'ü kadın 23 Türkmen'i öldürdü. Köye girmek isteyen IŞİD militanları ile Türkmenler'in yaklaşık 3 saat çatıştı, köye girmeyi başaran IŞID militanları 23 Şii Türkmen'i kurşuna dizdi. Saldırı sonrası bazı evleri de yakan IŞİD militanları köyden ayrılırken, köyde yaşayanlar cenazelerini de alarak diğer ilçelere kaçtı.

·        Davutoğlu'ndan Türkmenlere skandal mesaj: Sesinizi çıkarmayın (25.06.2014)
Irak Türkmen Cephesi (ITC) lideri Erşad Salihi, Kerkük’te düzenlediği basın toplantısından sonra Davutoğlu tarafından alelacele Ankara’ya davet edildi ve kendisine, “Neden böyle açıklamalar yapıyorsunuz, Kürtler kontrolümüzde, Kerkük’ün güvenliğini Kürtler sağlıyor. Sizin menfaatiniz, Kürtlerle işbirliği yapmaktan geçiyor” dendi.

· Irak’ta terör örgütü IŞİD’in katliam tehdidi altındaki Türkmenler, yurtlarını savunmak için silahlandı. (04.07.2014)


IŞİD’in katliam tehdidi altındaki Iraklı Türkmenler Tuzhurmatu ve Telafer’de teröristlere karşı silahlandı. Maliki yönetimi, Türkmenler’den oluşan bin kişilik bir ordu kurdu.

Salahaddin iline bağlı Türkmen şehri Tuzhurmatu’da da Türkmenler tek başlarına IŞİD saldırılarına karşı savaşıyor. İlçe merkezinin Türkmenlerin kontrolünde olduğu Tuzhurmatu’ya bağlı kasaba ve köyler, Emirli dışında IŞİD’in elinde. Ancak Tuzhurmatu, katliama uğramak pahasına, IŞİD’e teslim olmadı. Tuzhurmatu’daki 2 bin kişilik gönüllü Türkmen milisleri, çevredeki köyleri kurtarmak için sık sık saldırılar yapıyor. Milisler, Irak yönetiminin uçaklarla gönderdiği silah, mühimmat ve insani yardım malzemeleriyle destekleniyor. Gözlerden uzak Türkmen köylerinde kahramanlık destanları da yazılıyor. Kerkük’e bağlı Beşir köyü bunlardan sadece biri. 28 Haziran’da IŞİD’in kalabalık saldırısının ardından düşen Beşir köyüne Tuzhurmatu’dan desteğe giden 26 milis şehit olmuştu. Beşir’i kurtarmak için ikinci saldırı ise dün gerçekleşti. Türkmen milisler, uzun süren çatışma sonucunda 65 IŞİD teröristini öldürdü.

·   Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, IŞİD işgaliyle birlikte göç etmek zorunda kalan Türkmenlerin insanlık dramı yaşadığını belirtti.

Türkmen Milisleri


·                  ‘Önümde eşimin başını kestiler’ (07.07.2014)

Irak'ta yaşayan Türkmen liderlerinden Mustafa Muhammet Baki , "Biz orada mazlumuz. Şu ana kadar bizim için hiçbir şey yapılmıyor. Kim 'Türkmenlere sahip çıkıyorum' diyorsa yalan söylüyor. Hep Türkmenler hedef alındı; çünkü biz inancımızdan da dilimizden de vazgeçmiyoruz. IŞİD teröründen sadece bir günde bir kasabada 65-70 kişi öldürüldü. İnsanların başlarını kestiler. Bütün evleri yaktılar. Ellerini bağlayıp insanları uçurumdan attılar. Daha fazla acı çeksinler diye kör bıçakla kesiyorlar. Bunun neresi İslam? Kızların başlarını kestiler. 17 ve 19 yaşlarında iki kızın cenazeleri geldi, dövülerek öldürülmüş. Kucakta süt emen bir çocuk. Bir havan mermisi eve düştü. Hanımım dışarıya çıktı. Gözümün önünde eşimin başını kestiler. Üç oğlumu öldürdüler. Benim ne günahım var? Bütün evlatlarımı öldürdüler" dedi. Baki, IŞİD'in kendilerine biat etmeyen 10 Sünni âlimin de başını kestiğini anlattı. Birkaç patlama sonrası Türkiye'ye getirilen yaralı Türkmenler dışında Türk hükümetinden herhangi bir yardım görmediklerini belirten Baki, Türkmenlere silah yardımı yapıldığına dair iddiaları şöyle yanıtladı: "Allah şahidimdir ki, bir mermi bile verilmedi. Ben kendi paramla bin dolara bir tabanca aldım sadece. Bizim de eğer silahımız olsaydı bölgemize IŞİD girmezdi. Şu anda yiyecek bile yok."

·                  Türkmenler çaresizlikten çocuklarını satıyor  (16.07.2014)


Kuzey Irak merkezli haber sitesi Basnews'e konuşan Musul Emniyet Müdürlüğü Basın Danışmanı Mazin Ciburi, “çatışmalardan kaçarak Şengal'e sığınmak zorunda kalan Türkmenlerin maddi imkânsızlıklar nedeniyle çocuklarını bölge halkından ailelere sattıklarını” söyledi. Mültecilerin maddi yönden büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Mazin Ciburi, “satılan çocukların çoğunlukla bebek yaşta olduğunu ve özellikle süt ve diğer ihtiyaçların yokluğunun aileleri bu tür bir uygulamaya zorladığını” ifade etti.

Telaferli Türkmen Muhammet Mahmut, diğer birçok aile gibi, altı aylık kız çocuğunu satmak istediğini belirterek, "Bu şartlarda çocuğumu beslemem ve ona iyi bir yaşam imkânı vermem zor. Bu yüzden onu besleyebilecek bir aileye vermek istiyorum" dedi.

Şengal'de kurulan mülteci kampında bulunan ve çocuğunu satmak isteyen bir başka göçmen olan Suat Tahsin şöyle konuştu: "Evladımı bakabilecek bir aileye satmak istiyorum. Bu halde gözlerimin önünde ölmesinden daha iyidir. Geçen hafta bu kampta gözlerimizin önünde 3 çocuk açlıktan öldü. Çocuğumun akıbetinin böyle olmasını istemiyorum.''

Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Başkanı Kasım Kazancı, Telafer'in tamamının IŞİD'in kontrolünde olduğunu ve kuzeye kaçan Türkmenlerin durumunun kötülüğünü belirterek, "Telafer'den kaçan Türkmenler kamplarda kalıyor. bu kamplarda susuzluk önemli bir sorun. Acil Tıbbi malzeme ve doktora ihtiyaç var" dedi.

·                  AKP 1 milyon Suriyeliye kucak açtı, Irak Türkmenlerini reddetti (16.07.2014)
“Tarih: 16 Haziran. IŞİD, Telafer'e de girdi. Türkmenler kenti terk etmek zorunda kaldı. 75-100 bin arası Türkmen yollara düştü. Çoğu, Kürt kenti Sincar'a sığındı. Sincar'da kamp falan yok. Zaten Türkmenlerin çoğu şehre de alınmadı. Barınma alanları derme çatma. Koşullar berbat. Anlattılar: 1 ay için 35 bebek can verdi. Bakımsızlıktan ve hastalıktan. IŞİD, havanla vurmayı da sürdürdü. Siz olsanız ne yapardınız? "Güvenli" bölgeye gitmek mi dediniz? Şii Türkmenler: Tam da onu yapmak istedi. AKP hükümetinin kapısını çaldılar. Dışişleri'yle konuşan Türkmen lider anlattı. "Aman" dedik: "Bize Türkiye sınırları içinde bir kamp." Bölgedeki Kızılay görevlileri de destek verdi. Kamp için Mardin'i önerdiler. Türkiye'den hiç ses çıkmadı. Özet: AKP hükümetinin tavrı: Bir: "Şii" diye Irak Türkmenlerini kabul etmedi. İki: 1 milyonu aşkın Suriyeliye kucak açtı. Çünkü: AKP'ye göre onlar ‘Sünni’.” (Rafet BALLI)

·                  IŞİD, sınırımıza yakın Türkmenleri sürüyor (17.07.2014)
Türkmenleri korkutup bölgeden kaçırmak isteyen IŞİD, Irak’ın kuzey bölgesindeki Şii Türkmenleri güneye sürüyor. Türkmenler ‘Türkiye bize sahip çıkmadı’ diyerek AKP’nin tutumunu eleştiriyor

·         Türkmen kasabasında katliam kapıda (18.07.2014)


IŞİD'ın bir birkaç gündür kuşatma altında tuttuğu Tuzhurmatu'ya bağlı Emirli kasabasında yaşayan Şii Türkmenler ciddi bir katliam tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. IŞİD'in Irak'ta yaptığı katliamların hedefinde olan Türkmenlere, sadece AKP değil, uluslararası toplum da ilgisiz kalmaya devam ediyor. AKP hükümetinin, güvenliğini Barzani'ye "emanet ettiği" Türkmenlerin, BM'ye "güvenlikli bölge" için yaptıkları başvuruya da bir yanıt gelmedi. ABD'nin girişimiyle, 1991 yılında Kürtleri korumak için Irak'ın içinde, 36. paralelin kuzeyini BM Güvenlik Konseyi güvenlikli bölge ilan etmişti.

IŞİD'ın Telafer'e girmesi sonrasında, göç ederek Sincar'a ve Kürt bölgesine sığınan Türkmenlerin durumu, son bir haftadan bu yana daha da ağırlaştı. Şii bölgelerine gitmek isteyen Türkmenler, güneye giden güzergahı kontrol altında tutan peşmergenin izin vermesini beklerken, IŞİD tehdidi de giderek artıyor.

Çatışma yaşanan bölgelerden göç ederek Irak'ın kuzeyine sığınan Türkmen sayısının yarım milyona yaklaştığı da bölgeden gelen bilgiler arasında.

·                  Türkmen vekil: Havan saldırısı altındayız (18.07.2014)

Bağımsız Türkmen milletvekili Niyazi Mimaroğlu, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların dün geceden bu yana havanla vurduğu Emirli nahiyesine karadan saldırıya geçtiğini söyledi. Mimaroğlu, "Emirli yaklaşık bir aydır muhasara altında. Buna rağmen IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplara direniyorlar. Halk yardım bekliyor. Aşiretler kendilerine IŞİD'le mücadele etmek için silah desteği yapılmasını istiyor" dedi.


·         Irak Türkmenleri Türkiye'nin kapısını tekrar çaldı. (18.07.2014)
Türkmen liderler dün Türkiye'nin Erbil Konsolosluğu'na başvurdu. Talepleri, Türkiye-Irak sınırında kendileri için barınma kampı kurulması. Türkiye sınırı içinde kamp talepleri sürekli geri çevirilen Türkmenler, çaresizlik içinde. IŞİD saldırıları yüzünden Sincar bölgesine kaçan Telafer Türkmenleri, hâlâ sığınacak bölge arıyor. 300 bin nüfuslu Telafer'de büyük çoğunluk Türkmen. IŞİD kenti işgal edince Türkmenlerin 100 bin kadarı Ezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar bölgesine sığındı. Fakat IŞİD saldırıları burada da sürdü. Ayrıca barınacak yer bulamadılar. Kötü şartlar yüzünden bebek ve yaşlı ölümleri arttı. Türkmenler, Türkiye sınırında kendilerine kamp kurulmasını istedi. Fakat AKP hükümeti kabul etmedi. Bu yüzden, onbinlerce Türkmen, Erbil ve Kerkük üzerinden Irak'ın Şii bölgesi Necef'e sığınmaya başladı. Sincar bölgesinde binlerce Türkmen hâlâ sefalet çekiyor. Eski Türkmen milletvekili Hasan Özmen: "IŞİD hem Şii Türkmenleri hem de Sünni Türkmenleri tehdit ediyor. Şimdi durum şöyle: 350 bin Türkmen yerinden yurdundan edildi. Nereye gideceklerini bilmiyorlar. Türkiye'den sınırdaki Ovaköy'de kamp kurması istendi. Nedense olmadı. Acele edilmesi lazım."

·         IŞİD zulmü altındaki Telafer Türkmenleri (18.07.2015)

Irak Şam İslam Devleti(IŞİD) isimli terör örgütünün Irak'ın Musul kentinden başlayarak yayıldığı işgalin mağdurlarından biri de Telafer'deki Türkmenler. Türkmenler, IŞİD'in estirdiği terör yüzünden harabe halindeki boş binalarda ve sokaklarda yaşamak zorunda kalıyorlar.




·         Türkmeneli Partisi lideri Sarıkahya uyardı: Türkmensiz Irak planı


ABD işgali öncesinde Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) Güvenlik Dairesi’ni kuran Türkmeneli Partisi lideri ve eski milletvekili Riyaz Sarıkahya, IŞİD terörünü değerlendirirken, Irak’ın Türkmensizleştirildiği uyarısında bulundu. IŞİD terörü nedeniyle, binin üzerinde Türkmenin yaşamını yitirdiğini dile getiren Sarıkahya, uluslararası toplumdan tepki gelmediğini tersine ihmal ve görmezlik olduğunu söyledi. Sarıkahya, AKP hükümetinin politikasını da eleştirdi ve “Bugünlerin yaşanabileceğini yıllardır söylüyorduk, ama yatırımı hep Barzani ve Nuceyfi üzerine yaptılar. Türkmenlerin Irak’ta bir güç olması, o iki siyasetçinin işine gelmez. Türkmenler için çok tehlikeli günler bunlar” dedi.

“En büyük zararı Türkmenler gördü. Türkmenlerden binin üzerinde ölü vardır. 2 bin kişi öldüyse yarısı Türkmendir. Türkmen şehirleri, yerleşim birimleri hemen hemen boşaltılmış durumda. Özellikle Telafer ve Musul’daki Türkmen bölgeleri. Sadece orada 200 binin üzerinde göç var. İnsanlar perişan vaziyette. Hiçbir hazırlık yapılmadı. Telafer’de iki saatlik bir ateşkes yapıldı. O iki üç saatte herkes bıraktı gitti, bazıları yemeğini bile yiyemedi, sofraları öylece kaldı. Çok önemli eşyalarını, kimliklerini bile evde bıraktılar.”

“Şii Türkmenler önce Sincar bölgesine gittiler. O bölge bunu kaldıramaz, çünkü ortası bir nahiyedir, 150 bin nüfusu var. Bu insanların oraya gitmesi, perişan olmaları anlamına geldi. Bir bardak su bir dolara çıktı. Düşünün bir insanın bir günde en az yirmi bardak su içmesi lazım. Hava sıcak, elektrik yok, su yok, bebekler, yaşlılar öldü. Çok büyük insanlık dramı yaşandı.”

·                  Türkmenler Barzani’nin insafına bırakıldı (25.07.2014)

Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u ele geçirmesi sonrasına hedef aldığı Türkmenlerin dramı sürüyor. IŞİD’in Telafer’e girmesinden sonra kaçan ve güneye, Kerbela ve Necef’e doğru yola çıkan Türkmenler, Kuzey Irak lideri Mesud Barzani’nin insafına terk edildi. Peşmergenin topluca gidişlerine izin vermediği için aç susuz Erbil yolu üzerinde bekleyen Türkmenler için AKP hükümeti 15 günden bu yana devreye girmedi.
·                  IŞİD, Hz. Yunus’un türbesini patlattı  (26.07.2014)

Terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) Hz. Yunus’un türbesini havaya uçurdu. Geçtiğimiz 10 Haziran’dan beri Irak’ın 2. büyük kenti Musul’da terör faaliyetlerini yoğunlaştıran Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yine dehşet saçtı. Daha önce Musul, Telafer ve Kerkük’te Müslümanlığa ait kutsal mekanlara saldıran, türbeleri ve Şii camilerini dinamitleyen terör örgütü bu kez Musul’da peygamber Hz. Yunus’un türbesini patlattı.

·                  IŞİD, Sincar'ı ele geçirdi (03.08.2014)
·                  Türkiye’den bir tek yardım bile gitmiyor  (04.08.2014)
Musul’un kuzeyinde yer alan ve çoğunluğu Ezidi Kürtlerden oluşan Şengal kasabası dün sabah saatlerinde IŞİD’in kontrolüne geçti. Peşmerge güçlerinin fazla bir direniş göstermeden geri çekildiği kasabaya sığınan Türkmenler ve Ezidiler Şengal dağına doğru kaçmaya başladı. IŞİD’in zulmünden kaçanların çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Şehirde kalanlar ile büyük bir katliam olma ihtimali ile yaşamaya devam ediyor.
·                  400 Türkmen aile kayıp (05.08.2014)
Bir Türkmen lider, “Telafer’in düşmesinden sonra Sincar’a yaklaşık 400 Türkmen aile geldi. Bunların hepsi fakir aileler. Gidecek yerleri yok. Çok az bir kısmı Duhok’a gitmiş. Ama çoğunluğundan haber alamıyoruz. Yezidilerle beraber Şengal Dağı’na sığınmışlar. Bir taraftan IŞİD tehlikesi, bir taraftan açlık, susuzluk... Türkiye’den acil yardım bekliyoruz. Kendi canından olanları burada sahipsiz bırakmasın” dedi.

·                  Yurtsuz Türkmenler Barzani’ye emanet!  (05.08.2014)
IŞİD’in ele geçirmesinden sonra Sincar’dan kaçan Türkmenler Türkiye sınırına yığılırken, Ankara Türkmenler için Kürt bölgesinde 50 bin kişilik çadır kent kurmak için harekete geçti. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıkta Hazer köprüsü civarında kurulması planlanan kampın güvenliğinin peşmerge tarafından sağlanacak olması, Türkmenlerin güvenliği açısından soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Sincar ve Zummar’dan savaşmadan çekilen peşmergenin, kurulacak Türkmen kampına yönelik olası bir IŞİD saldırısı sırasında, burayı savunup savunmayacağı bilinmiyor. Ankara’ya ulaşan son bilgilere göre Telafer ve bağlı 13 köyün yüzde 90’ı boşaldı, sadece Şiiler değil, Sünniler de bölgeyi terk etti.
·                  Türkmen'i suçladı IŞİD'i akladı (08.08.2014)
NTV’de soruları yanıtlayan Davutoğlu, Türkmenlerle ilgili şunları söyledi: “Telafer’de yaşanan sadece bir IŞİD-Türkmen çatışması değildir. Maalesef Sünni Türkmenlerle Şii Türkmenler arasında fitne tohumları ki bunda Maliki hükümetinin Şii Türkmenler üzerinden Sünni Türkmenleri baskı altına alması çabası da var, Şii Türkmenlerin radikalleşmesi çabası da var. Araplar nasıl bölünüyorsa Türkmenlerde maalesef bu şekilde bölündüler ve en büyük zararı kendilerine verdiler.”
·                  Irak’ta 15 Türkmen çocuk açlıktan öldü (10.08.2014)

Şengal Dağı’na sığınan ve açlığa terk edilen 216 Türkmen aileden 15 çocuk açlıktan öldü. Türkmenler, Irak Hava Kuvvetlerinin helikopterlerle yaptığı gıda ve sağlık yardımlarının da yetersiz olduğunu söyledi

·                  'Yakamızdan elini çek Davutoğlu!' (10.08.2014)
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bir televizyon kanalında IŞİD’i aklayıp, Türkmenlerin kendi aralarında çatıştığını iddia etmesi, Türkmenleri çileden çıkardı. Türkmen Yazar Ali Kerküklü, Davutoğlu’na tepkisini “Elini yakamızdan çek” sözleriyle gösterdi. Davutoğlu’nun sözlerini değerlendiren bir açıklama yapan Kerküklü, Davutoğlu’nun Irak’ta Türkmenlerin karşı karşıya oldukları Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörüne seyirci kaldığının altını çizdi. Davutoğlu’nun sözlerinin Türkiye gibi köklü bir ülkeye yakışmadığının altını çizen Kerküklü, “Bunları da kesinlikle kabul etmiyoruz, ama gerçek o ki bu Türkiye bizim bildiğimiz Türkiye değildir. Herkes bilmelidir ki IŞİD’e gönderilen silahlarla hem Müslümanlar hem de Türkmenler öldürülüyor” dedi.

·         IŞİD masalları (10.08.2014)

“Musul, Kerkük ve Sincar Türkmenleri katledilirken, etnik temizlik yapılırken yurtlarından sürülürken, siz seçim meydanları ve etkinliklerde sıkılmadan boynunuza Türkmen poşusu taktınız. 1400 senedir "Aleviler mum söndürür" yalanları ile nifak ve nefret tohumu ektiniz. "Canları, malları, namusları helaldir" dediniz. "Katli vacip" kıldınız. Ezidiler (Yezidiler) "şeytana tapar" yalanları ile evlerini taşladınız. Göçe zorladınız. Kadınlarını cariye diye sattınız. 2007 tarihinde Irak-Kıhtanıya bölgesinde yaşayan Ezidilere yönelik modern tarihin en kanlı terör eylemi yapıldı ve 800 can katledildi. Yüzlercesi ağır yaralandı. Şimdi de, çocuklarını, kadınlarını, yaşlılarını Sincar dağlarında Hz. Hüseyin'i Ker-Balâ'da susuz bıraktığınız gibi aç ve susuz bıraktınız. Türkiye'yi 80 ülkenin cani ve haramilerine açtınız, Türkiye'ye sığınmak isteyen Türkmenleri sınır bölgelerinde rezil hüsran ettiniz. Kürtlere "Kart Kurt" ve dağ yabanileri muamelesi yaptınız. Çağdaş, laik ve devrimci Kürtlerin üzerine zihniyetinizin temsilcileri olan Hamidiye alaylarını sürdünüz. Hizbul-vahşet örgütlerini beslediniz. Sünni Türk, Sünni Kürt, Sünni Arap abes ittifakları hezeyanları içine girdiniz. IŞİD ile yıkmaya çalıştığınız Suriye, katliamlarından kaçan on binlerce Türkmen'e ev sahipliği yapıyor. IŞİD Kürt bölgelerine saldırınca Kürtlerin yardımına koşuyor. Dün itibariyle Suriye'ye sığınan 4000 Iraklı Ezidi canı bağrına basıyor. Lübnan'da mülteci kamplarını ele geçirmeye çalışan Sünni "kankanız" IŞİD ve El Nusra'dan kaçan binlerce insan Suriye'ye sığınıyor.” (Mehmet YUVA)

·         TÜRKMENLERE TASFİYE (18.08.2014)
ABD, İsrail ve AKP Hükümetiyle birlikte hareket eden IŞİD'in şu anda ele geçirdiği bölge Türkmenlerin "Türkmeneli" olarak adlandırdığı bölge. IŞİD en büyük darbeyi Türkmenlere vurdu. Ankara'daki Türkmenlerle görüştüm. "Türkmenler Irak'tan tasfiye ediliyor" dediler. Kerküklü, Musullu, Telaferli Türkmenlerin darmadağın olduğunu bildirdiler. AKP Hükümetinden şikayetçiler. "Bizim değil IŞİD'in yanındalar" diye sitem ettiler. Türkmenler bölgede etkisizleştirilirken, PKK Barzani bölgesine yerleşmeye başladı. IŞİD'e karşı otobüslerle Kandil'den bölgeye geldiler. Gelişleri basına servis edildi. Şu anda Irak'ın Kuzeyi'nde PKK parlatılıyor. "IŞİD'i durduran güç" olarak sunuluyor. (İsmet ÖZÇELİK)

·                  IŞİD Türkmen gençleri infaz etti (19.08.2014)
İslami Cephe Halep basın sorumlusu Salih Anadani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD’in, Halep’in kuzeyinde ele geçirdiği Türkmen Barih ve Ahterin köylerinde muhaliflerle ilişkisi olan çok sayıda genci toplayarak, köy meydanında infaz ettiğini ifade etti.
·         HZ. DAVUT‘UN TÜRBESİNİ DE YIKTILAR! (19.08.2014)
IŞİD, Halep’in kuzey kırsalında yer alan ve 14 Temmuz’da ele geçirdiği Türkmen köyü Toybuk’taki Hazreti Davud Türbesi’ni dozerlerle yıktı. IŞİD mensupları türbe çevresinde bulunan ve ziyaretçilerin namaz kıldıkları mescitle birlikte kalan son kalıntıları da dinamitle patlatarak yok etti.

·                  AKP’den Türkmenlere iki aydır izin yok! (19.08.2014)
Türkmenlerin Irak’ta yaşadığı drama gözünü kulağını kapatan AKP hükümeti’nin, Duhok ve çevresinde evsiz kalan Türkmenlerin Türkiye’ye gelmesine izin vermediği ortaya çıktı. Irak’ta Türkmenlerin dramı halen devam ediyor. IŞİD’in Musul ve Telafer’i almasıyla birlikte farklı bölgelere dağılan Türkmenler, Türkiye’nin kendilerine sahip çıkmasını istiyor. Ancak AKP iktidarından hâlâ Türkmenlere yönelik olumlu bir adım atılmış değil.
·                  Iraklı Türkmenler 70 gündür kuşatma altında (22.08.2014)
El-Irak.net sitesine demeç veren Tuzhurmatu’daki Türkmen liderlerden Ebu Ali, Emirli’deki yaklaşık 30 bin Türkmen’in IŞİD kuşatması altında hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. Ebu Ali, 70 gündür kuşatma altında bulunan Emirli’deki Türkmenlerin sadece gıda ve içecek su sorunu yaşamadığını belirtti, kentte ilaçların da tükenmekte olduğunu belirterek hastanelerde doktor ve hemşirenin de bulunmadığını söyledi. Irak hükümetinin ulaştırmaya çalıştığı yardımların çok yetersiz kaldığını belirten Tuzhurmatulu yerel yetkili, Emirli bölgesinde tam anlamıyla bir insani facia yaşandığını söyledi. IŞİD, 10 Haziran’da Selahaddin iline bağlı çok sayıda köyü ele geçirerek Şii Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Emirli’yi kuşatma altına almıştı.
·                  Türkmenlerden çığlık: Katliam geliyor Türkiye el uzatsın (25.08.2014)

Cuma günü Telafer’de 4 kişinin infaz edildiğini söyleyen Türkmen lider “Türkiye daha ne kadar sessiz kalacak! Türkiye Telafer’in, Türkmenlerin kurtulması için bir şeyler yapsın.” dedi.

Birleşmiş Milletler, Kuzey Irak’ta Şii Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Amerli kasabasında katliam riski olduğu uyarısı yaptı ve bunun önlenmesi çağrısında bulundu. BM özel temsilcisi Nickolay Mladenov, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kuşatmasında bulunan Amerli’de yaşam koşullarının ciddi ölçüde kaygı verici olduğunu söyledi.

·                  IŞİD’den Telafer halkına ‘kenti boşaltın’ tehdidi (25.08.2014)
Irak’ın Musul kentinde yer alan Telafer’de IŞİD’in saldırılarını arttırdığı Türkmenler kentten kaçmaya devam ediyor. IŞİD beline kadar toprağa gömdüğü iki Türkmen kadını recm ile öldürdü. Kentte kalan son Türkmenlere Çarşamba gününe kadar süre veren IŞİD tehdit etti: “Çarşamba’dan sonra kimseyi bırakmayız.” Türkmenlerin yaşadığı Telafer kenti 19 Haziran’da IŞİD’in eline geçti. İlçenin çoğunluğunu oluşturan Şii Türkmenler ile Sünni Türkmenlerin bir kısmı bu nedenle bölgeden ayrıldı. 200 bini aşkın Şii Türkmen, Güney Irak’a kaçtı. Bölgede kalan 50 bin Sünni Türkmen ise IŞİD’in hedefi haline geldi. Evlerini terkeden Türkmenler Erbil, Kerkük, Duhok yönüne giden yolları doldurdu. Öte yandan IŞİD’in kentte kalan son Türkmenlere Çarşamba gününe kadar süre verdiği öğrenildi. İsteyenlerin Telafer’i terk edebileceğini ve daha sonra yolların kapatılacağını açıklayan IŞİD’in “Çarşamba gününden sonra kimseyi sağ bırakmayız” diyerek tehdit savurduğu belirtildi. AKP hükümeti, ise 19 Haziran’dan beri Irak’ın çeşitli kentlerine saçılan Türkmenler’i gündeme getirmekten kaçıyor. Resmi rakamlara göre 1 milyon 360 bin Suriyeliye ülkenin kapılarını açan AKP, Zaho ve Duhok’ta 20 ve 40 bin kişilik iki kamp kurma sözünü yerini getirmedi.

·         ABD havadan PKK karadan (14.06.2015)


Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle Tel Abyad’daki 4 Türkmen köyünü ele geçirdiğini söyledi. Boşaltılan köy sayısı 11.  Cevizci, yaptığı açıklamada, PYD’ye bağlı YPG güçlerinin Türkmen köylerini boşaltmayı ve o bölgelere Kürtleri yerleştirmeyi amaçladığını belirtti. Son günlerde Türkmenlere yönelik saldırıların arttığını anlatan Cevizci şunları kaydetti: “Türkmenler öz yurtlarından göçe maruz bırakılıyor. Böylece bölge tamamen Kürtleştirilerek burada bir kanton oluşturulmaya çalışılıyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının desteğiyle Tel Abyad’a bağlı, Kuneytra’ya sınır Türkmenlerin yaşadığı Dedeler, Babıl Hava, Bilal Çete ve Sirt köyleri dün itibarıyla PYD’nin kontrolüne geçti. Bu bölge, Suriye’de olayların başladığı 2011 yılından beri ilk defa PYD kontrolüne geçen köyler oldu.” Cevizci, Babıl Hava ve Sirt köyleri çevresinde halen çatışmaların devam ettiğini hatırlatarak “Bunun yanında yine Tel Abyad’a bağlı 12 bin nüfuslu Hamam Türkmen kasabasında yaşayan halkın büyük bölümü Türkiye’ye doğru yola çıktı. Bazıları da terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki Rakka’ya sığındı” dedi.
IŞIK
25.11.2015