29 Kasım 2015 Pazar

ABD’den PYD’ye karadan silah sevkıyatı



ABD, ‘kara gücüm’ dediği PKK’nın Suriye kolu PYD’ye silah ve mühimmat desteğini sürdürüyor. Geçen aylarda PYD’ye havadan 50 ton silah gönderen ABD, ikinci sevkiyatı Erbil üzerinden karayoluyla gerçekleştirdi.

ABD, Türkiye’nin tepkisine rağmen PKK’nın Suriye kolu PYD’ye (YPG) destekte ısrar ediyor. Daha önce PYD’ye havadan silah ve mühimmat desteği veren ABD, Türkiye’nin tepkisi üzerine silah ve mühimmat yardımını PYD’ye değil, Demokratik Suriye Güçleri’ne yaptığını öne sürmüştü. PYD lideri Salih Müslim’in ABD’den silah ve mühimmat desteği aldıklarını söylemesine rağmen ABD iddiaları reddetmiş ve yardımı PYD’ye değil “Arap muhaliflere” yaptığı konusunda ısrar etmişti. “Yardım yaptım” dediği “Demokratik Suriye Güçleri”nin ana gövdesini PYD’nin oluşturduğunu gizlemeye çalışmıştı.

BU KEZ KARADAN

Bu tartışmalar sürerken, Obama’nın Antalya’da G20 zirvesinde Erdoğan’la ikili görüşmesi öncesinde ABD’nin PYD’ye yeni silah ve mühimmat yardımı yaptığı ortaya çıktı. Reuters’a bilgi veren ancak adının açıklanmasını istemeyen ABD’li bir yetkili, cumartesi günü tamamlanan mühimmat yardımının bu kez havadan değil karadan yapıldığını belirtti. ABD’li yetkili, mühimmatın Suriye’ye nasıl sokulduğu konusunda bilgi vermezken “mühimmatın Suriye’ye ABD askerleri tarafından sokulmadığını” söylemekle yetindi.

FOX NEWS DE DOĞRULADI

PYD’ye silah sevkıyatını Fox News de doğruladı. Fox News, ABD’li askeri bir yetkiliye dayandırdığı haberinde bu kez silah yardımının havadan değil karadan, Erbil üzerinden Batı’ya aktarıldığını yazdı.

NEREDEN GİTTİ?

ABD’nin PYD’ye karadan silah ve mühimmat yardımı yaptığının ortaya çıkması, silahların hangi yoldan ulaştırıldığı sorusunu gündeme getirdi. ABD’nin Irak’ta ve Barzani bölgesindeki üslerine dikkat çeken uzmanlar, buraya indirilen silah ve mühimmatın Barzani kontrolündeki bölgeden ve KDP ile PYD’nin hakim olduğu bölgeyi birleştiren Semelka kapısından geçmiş olabileceğini vurguladılar. Bölgede şehir şehir, ilçe ilçe, köy köy araştırma yapan ve bölgeyi gezen bir üniversite öğretim üyesi de istenmesi halinde Barzani bölgesinden PYD’ye silah sevkıyatının yapılabileceğini, şu anda zor durumda olan ve geleceğini ABD’ye bağlayan Barzani’nin de ABD’nin her isteğini yerine getireceğini söyledi.

TÜRKİYE KULLANILDI MI?

Silah sevkıyatı ile ilgili olarak bir başka yol da Türkiye yolu. Daha önce Erbil’den çıkan peşmergelerin Ayn El Arab’a (Kobani) Türkiye üzerinde gittiklerini, silah ve mühimmatlarının da Habur üzerinden ve Türkiye topraklarından taşındığını kaydeden yetkililer, “Şu anda zor olsa da imkansız değil. Hükümet talimat verirse mümkündür” ifadesini kullandılar.

STİNGER FÜZELERİ VERMİŞTİ

ABD, PYD’ye ilk mühimmat yardımını 11 Ekim’de havadan yapmıştı. Bu mühimmatın içinde karadan havaya hedefleri vuran Stinger füzeleri olduğu ortaya çıkmış, güvenlik uzmanları “PYD bu füzeleri Rusya ve Suriye’ye karşı kullanamaz. Tek ihtimal bu füzelerin Türk jetlerine karşı kullanılacağı” tespitini yapmıştı.

ABD ELÇİSİ UYARILMIŞTI

Türkiye, ilk silah yardımının ardından ABD Büyükelçisini çağırarak Türkiye’nin PYD konusundaki endişeleri anlatılmış ve elçi uyarılmıştı. ABD yetkilileri, Türkiye’nin tepkisi üzerine, silah ve cephanenin PYD’ye değil, Suriye’nin kuzeyinde yeni oluşturdukları Suriye Demokratik Güçleri adı verilen gruba gönderildiğini açıklamıştı. ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğunu ileri sürdüğü Doğal Kararlılık Operasyonu’nun sözcüsü Albay Steve Warren da geçen hafta ABD’nin bundan böyle YPG’ye silah ve mühimmat sağlamayacağını açıklamıştı. 

Aydınlık/ 17.11.2015