21 Kasım 2015 Cumartesi

PUTİN: IŞİD, aralarında G20 üyelerinin de bulunduğu 40 ülke tarafından finanse edildi.



Başkan Vladimir Putin, Rus istihbaratının IŞİD’in finansmanı ile ilgili bilgilerini G20’deki meslektaşlarıyla paylaştığını bildirdi: teröristler, aralarında bazı G20 üyesi devletlerin de bulunduğu 40 ülke tarafından finanse ediliyor gibi görünmektedir.

Putin zirve esnasında gazetecilere, “Farklı IŞİD birimlerinin özel şahıslar tarafından finanse edilmesi konusundaki bilgilerimize dayanarak örnekler verdim. Bu para, tesbit ettiğimiz gibi 40 ülkeden geliyor ve bu ülkeler arasında bazı G20 üyesi ülkeler de var” diye konuştu.

Putin, IŞİD tarafından gerçekleştirilen illegal petrol ticaretinin ivedilikle engellenmesi gerekliliğinden söz etti ve “illegal petrol ve petrol ürünleri ticaretinin derecesini açık bir şekilde gösteren uzaydan ve hava araçlarından alınmış fotoğrafları meslektaşlarıma gösterdim” diye konuştu.

Putin, konvoyu gaz ve petrol boru hattı sistemlerine benzeterek, “Yakıt ikmali yapan araçlardan oluşan araba konvoyu onlarca kilometre, öyle ki 4- 5 bin kilometre boyunca ufuk ötesine uzanıyordu” diye ilave etti ve şu anın İslami Devletle savaşta hangi ülkenin daha fazla ya da daha az etkili olduğunu kestirmeye çalışmak için doğru zaman olmadığını, terörist topluluğa karşı zaman geçirmeden birleşik bir uluslararası çabaya gereksinim olduğunu söyledi.

Putin; Rusya’nın Suriye’deki silahlı muhalefeti, IŞİD ile savaş çabasında desteklemeye hazır olduğunu yineleyerek, “Bazı silahlı muhalefet grupları, Rusya’nın desteğiyle IŞİD’e karşı aktif operasyonlara başlamanın mümkün olduğunu düşünmektedir. Biz, böyle bir desteği havadan sağlamaya hazırız. Eğer bu mümkün olursa, sonraki adımda bir siyasi uzlaşmanın sağlanmasında önemli bir temel teşkil edebilir” dedi ve “Gerçekten, ABD-Avrupa ülkeleri-Suudi Arabistan- Türkiye ve İran’ın desteğine ihtiyacımız var” diye ekledi.

Putin,  teröristlere karşı savaşta Moskova ile işbirliği konusunda Washington’ın tutumundaki değişikliğe işaret etti ve “  Terörist saldırıların önlenmesi ve küresel ölçekte terörizmin hakkından gelinmesi üzerine, özellikle yoğunlaşmış bir çalışmayı organize etmeye ihtiyacımız var. IŞİD karşıtı çabalarda ABD ile işbirliği yapmayı teklif ettik. Ama ne yazık ki, Amerikalı partnerlerimiz bunu reddetti. Sadece yazılı bir not gönderdiler ve ‘teklifinizi reddediyoruz’ dediler” diye konuştu.

Rus lider, “Ancak yaşam sürekli değişim içinde ve çok hızlı bir şekilde bize dersler veriyor. Ve şimdi herkesin, terörizme karşı etkili bir mücadelenin ancak beraberce sahneye konulabileceğinin farkına vardığını düşünüyorum.” dedi.

Putin’e göre, herşeyden önce Suriye’de hangi grupların terörist oluşumlar olarak göz önüne alınabileceğine ve hangilerinin Suriye muhalefetinin silahlı ancak halen meşru bir parçası olarak atfedilebileğine karar verilmelidir.

“Çabalarımız, terörist oluşumlarla savaş üzerine yoğunlaşmalıdır.”

Putin Batı’nın, 30 Eylül’den beri Suriye’de IŞİD’e ve diğer terörist gruplara karşı büyük çapta bir hava harekatı yürüten Rusya’ya karşı yaptığı eleştirilere de katılmıyor.

“Bizi eleştirmek gerçekten zor” diyor ve Rusya’nın, NATO ile işbirliği içinde olan ülkelerden Suriye’deki terörist hedefler ile ilgili veri sağlamak amacıyla defalarca talepte bulunduğunu ekliyor.

Başkan, “Saldırı düzenlememiz gereken bölgeler konusunda bizi bilgilendirmekten korkuyorlar, kesinlikle buralara saldıracağımızdan ve herkesi aldatacağımızdan endişe duyuyorlar.” dedi ve “anlaşılan, bizimle ilgili düşünceleri kendi insani ahlak anlayışlarından kaynaklanıyor” diye ilave etti.

Putin medyaya, Rusya’nın daha önce Suriye muhalefeti ile temas kurduğunu ve muhalefetin Moskova’dan, hava saldırılarını kendi kontrollerindeki bölgelere yapmamalarını talep ettiğini bildirdi.

Putin, Rus A321 uçağının Ekim sonunda Mısır’ın Sina yarımadası üzerinde düşmesinin nedenleri konusunda bir sonuca varmak için henüz çok erken olduğunu  ve soruşturmacıların tüm olası nedenleri göz önüne aldıklarını söyledi ve “Tüm olası senaryolar konusunda bilgimiz var, tüm senaryolar dikkate alınıyor. Nihai sonuç, incelemenin tamamlanmasından sonra elde edilebilir” diye vurguladı.

Başkan, “Eğer bir patlama söz konusu ise, patlayıcıların izleri uçağın ve yolcuların kişisel eşyaları üzerinde kalmış olmalı. Bu kaçınılmaz bir şey. Ve biz bu konuda yeterli donanıma ve dünya standartlarında teknik bilgisi olan uzmanlara sahibiz. Ancak o zaman bu trajedinin nedenleri üzerine konuşabilmek mümkün olacaktır.” diye ilave etti. 224 yolcunun ölmesiyle ilgili, “Hepimiz için büyük bir duygusal trauma oldu; Tüm Rus halkı için uçağın düşme nedeninin önemi yok.” dedi.

16.11.2015


Haberin aslı için bkz.