23 Kasım 2015 Pazartesi

HÜRRİYET, NUSRA'CI MI OLDU ?



Ehlibeyt (a.s) Haber Ajansı ABNAHürriyet'in 'şehit komutan' dediği Türkmen Zekeriya Abdullah, Nusra Cephesi'nin saha komutanı.
Hürriyet'te yer alan bir haberde, Suriye'de ordusu ile cihatçı çeteler arasında Bayırbucak'ta süren çatışmalarda ölen cihatçı Nusra Cephesi komutanı için 'şehit' ifadesi kullanılırken, Kızıldağ köyünün Suriye ordusunun eline geçmesi ise "Kızıldağ düştü" şeklinde verildi.
Suriye ordusu, Lazkiye Türmen Dağı'nda 2 gündür çembere aldığı El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve ÖSO'ya bağlı 1. Sahil Tugayı'nı bölgeden çıkartmayı başardı.
Ordunun stratejik Zahi Dağı ve Burc el-Zahi'yi ele geçirmesiyle birlikte, cihatçıların savunma hattı çöktü.
Ordu bu çatışmalar sırasında Nusra Cephesi'nde savaşan Sultan Abdulhamid Tugayı'nın komutanlarından eski Türkiye Teğmeni Zekeriya Abdullah'ı da öldürdü.
Ordu Lazkiye'nin Türk sınırındaki bölgesine doğru ilerliyor. Bu operasyonla aynı sıralarda, ordu, ulusal savunma güçleri ve Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi (SSNP) milisleri İdlib Cisreşşuğur'a operasyon başlattı.
YABANCI CİHATÇILAR BAYIRBUCAK'A KAYDIRILIYOR

Türkmen Cephesine destek için Doğu Türkistanlı, Kırgız, Özbek, Türkmen ve Çeçen cihatçılar  Türkmen Dağı’na destek için Bayırbucak’a geçme kararı aldı.


HÜRRİYET NUSRACI KOMUTAN İÇİN 'ŞEHİT 'DEDİ
Suriye Ordusu'nun operasyonunda Nusra Cephesi'nin sahak komutanı Zekeriya Abdullah'ın öldürülmesini ve Kızıldağ'ın Suriye rejimi güçlerine düşmesini haberleştiren Hürriyet, "Komutan şehit Kızıldağ düştü" manşetini kullandı. 
Suriye Ordusundan 'Esad ordusu' diye bahsedilen ve Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa ile yapılan görüşmeye de yer verilen Hürriyet'in haberi şöyle:
Suriye’de Bayırbucak bölgesinde Esad rejimine bağlı güçlerle Türkmen birlikleri arasındaki şiddetli çatışmalar yer yer devam ederken, Türkmenler açısından son derece stratejik öneme sahip Kızıldağ, Esad ordusunun eline geçti. Kızıldağ’ın savunması sırasında Türkmen komutan Zekeriya Abdullah da yaşamını yitirdi.
HÜRRİYET’e konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Kızıldağ’ın cumayı cumartesiye bağlayan gece rejim güçlerinin eline geçtiğini doğruladı. Kızıldağ’ın savunması sırasında bölgedeki sahadan sorumlu Türkmen komutan Zekeriya Abdullah da yaşamını yitirdi. Türkmen birliklerinin Kızıldağ’ı geri almak için hazırlık yaptığını belirten Mustafa, Bayırbucak’ta Avanlı, Fırınlı ve Ramanlı cephelerinde ise Türkmen direnişinin devam ettiğini söyledi.


RUSYA VE HİZBULLAH FAKTÖRÜ
Mustafa, Kızıldağ’ın düşmesinde Rusya’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı ile Hizbullah güçlerinin karadan verdikleri desteğin önemli rol oynadığını belirtti. Bombardımandan sonra Suriye ordusunun helikopterle Kızıldağ’a yakın tepelere asker indirdiği, askerlerin topçu ve füze atışları sonrası Kızıldağ’ı ele geçirdiği bildirildi. Çatışmalarda ölü ve yaralı sayısında net bilgiye sahip olamadıklarını belirten Mustafa, “Şehitlerimiz ve yaralılarımız artıyor diyebilirim” dedi.
STRATEJİK AÇIDAN ÖNEMLİ
Kızıldağ’ın stratejik önemini, “Bu dağdan tüm ovayı rahatlıkla görebiliyorsunuz. Buradan istediğiniz yere rahatlıkla saldırabilirsiniz. Kızıldağ, Türkmen Dağı için de büyük öneme sahip bir yer” diye anlatan Mustafa, bölgeden Türkiye sınırına doğru göç başladığını belirtti. Mustafa, “İnsanların şu an için Türkiye tarafına geçeceğini düşünmüyorum. Yayladağ’ın karşısında Suriye içindeki kamplara gidiyorlar” dedi.


 abna24.com / 22.11.2015