12 Haziran 2012 Salı

ÖZDEMİR İNCE/ Başbakan Erdoğan’ı kendisiyle yüzleştirelim mi? (1)

ÖZDEMİR İNCE/ Başbakan Erdoğan’ı kendisiyle yüzleştirelim mi? (1)
Pazartesi, 21 Mayıs 2012, AYDINLIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yakın tarihimizde derin arkeolojik kazılar yapmaya pek meraklı. Özellikle CHP konusunda... Arada bir Arapça “Men Dakka Dukka!” lafını tekrarladığını da hatırlıyoruz. “Çalma başkasının kapısını çalarlar kapını” anlamına geliyor. İncil’de de böyle bir ayet vardır: “Başkasını yargılamayın ki, siz de yargılanacaksınız. Çünkü nasıl yargılarsanız öyle yargılanacaksınız. Hangi ölçekle verirseniz, aynı ölçekle alacaksınız. Sen neden kardeşinin gözündeki çöpü görürsün de kendi gözündeki merteği fark etmezsin? Kendi gözünde mertek varken kardeşine nasıl, ‘İzin ver, gözündeki çöpü çıkarayım’ dersin? Seni ikiyüzlü! Önce kendi gözündeki merteği çıkar. O zaman kardeşinin gözündeki çöpü çıkarmak için daha iyi görürsün.”
(Bu alıntı ünlü atasözümüzün kaynağını göstermesi bakımından da çok faydalı oldu.)
* * *
Yıllardır yazmak istediğim 6 yazılık diziye başlamak şimdi kısmet oluyor: Yazı masamın üzerinde Aydınlık dergisinin 20 Ekim 1996 tarihli 487’nci sayısı duruyor. Kapakta, günümüz başbakanı RTE’nin bir portresi, portrenin üzerinde şu manşet yer alıyor: “Merak edilen gizli mesajı açıklıyoruz: Abramowitz Tayyip’i Erbakan’ın yerine hazırlıyor!”

Eşeğimi sağlam kazığa bağlamak için, Aydınlık’ın Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Serhan Bolluk’a telefon edip sordum: “Recep Tayyip Erdoğan. Bu sayıdan dolayı dergiyi mahkemeye verdi mi?”

Serhan Bolluk cevap verdi: “Hayır abi, ne mahkemeye verdi, ne de tekzip etti!”

Elimiz sağlam artık ama gene de çok dikkatli olmalı. Belediye başkanı başbakan olduğundan bu yana sadece üzerinden düştüğü atı mahkemeye vermedi. Gölgesine basanı mahkemeye veriyor...
* * *
Sinan Onuş imzalı haber; derginin 4, 5 ve 6. sayfalarında yer alıyor: “Amerika Tayyip’e oynuyor... Abramowitz ile Tayyip Erdoğan’ın 6 yıl önceye dayanan dostluğu ... RP’deki ‘sivil toplumcu’ görüntünün mucidi Abramowitz... Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi Ali Bulaç, Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarını yazıyor... Tayyip Erdoğan’ın destekçisi MÜSİAD, ABD ile iç içe... RP’li üst düzey yetkili: ‘Cemaat operasyonu Amerikan politikası’...”

Bu yazının yayınlanmasının üzerinden tamı tamına 15 yıl 7 ay 1 gün geçmiş. 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan partinin kuruculardan Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, İdris Naim Şahin, Binali Yıldırım ve Bülent Arınç partinin önde gelen isimleri. Bünyesinde Millî Selamet Partisi-Refah Partisi-Fazilet Partisi (millî görüş), Anavatan Partisi (Turgut Özal’a yakın isimler) ve Adalet Partisi-Doğru Yol Partisi (merkez sağ) kökenli isimleri barındırmakta.
* * *
15 aylık bir parti olarak 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde en yüksek oy oranını alarak (geçerli oyların %34,63’ü) Abdullah Gül başkanlığında 58. Cumhuriyet Hükümeti‘ni kurdu. Aldığı siyaset yasağı nedeniyle kabine ve TBMM‘de yer alamayan genel başkan Erdoğan’ın bu yasağı, Cumhuriyet Halk Partisinin de desteklediği bir anayasa değişikliği ile kaldırıldı. Erdoğan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt‘te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek meclise girdi. Bunun üzerine Gül başkanlığındaki 58. Hükümetin 11 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından, 15 Mart 2003‘te 59. Cumhuriyet Hükümeti‘ni kurdu.

Demek ki Recep Tayyip Erdoğan, Aydınlık dergisinin bu yayınından tamı tamına 4 yıl 11 ay 24 gün sonra AKP kurucu Genel Başkanı, 6 yıl 4 ay ve 25 gün sonra başbakan olmuş.

Böylece derginin falı ya da gerçeklere dayalı öngörüsü gerçekleşmiş. Yani: Morton Abramowitz görüşmesinden sonra Allah, Recep Tayyip Erdoğan’a “Yürü ya kulum!” demiş.

Allah’ı ve ABD’yi arkasına alan hangi kulun sırtı yere gelir ki RTE’nin gelsin?!
* * *
Bu Morton Abramowitz denen zatın özyaşam öyküsü bir casuslar kralının, bir iş bitiricinin portresi: 1953 yılında Standford Üniversitesi’ni bitirmiş. 1 Şubat 1985 ve 19 Mayıs 1989 tarihleri arasında Ronald Reagan başkanlığı döneminde ABD Haberalma Araştırma Dairesi direktörlüğünü (İngilizce: Bureau of Intelligence and Research) yapmış. 1991 yılında, Türkiye’nin Ankara Büyükelçiliği görevinden ayrılmış ve ABD İçişleri Bakanlığı’ndan emekli olmuş. 1991- 1997 yılları arasında Carnegie Vakfı‘na bağlı uluslararası çatışma ve krizlerin önlenmesi için çalışan Carnegie Uluslararası Barış için Bağış Komitesi’nin (İngilizce: Carnegie Endowment for International Peace) Başkanlığını yapmış. 1997-1998 yıllarında Uluslararası Kriz Grubu (İngilizce:İnternational Crisis Group) Başkanlığı’nda bulunmuş. Dış İlişkiler Konseyi (İngilizce: Council on Foreing Relations (CFR) kıdemli üyesi. CFR’nin yayını olan dış İlişkiler (İngilizce: Foreing Affairs) dergisinde yazmakta. ABD’nin uzak doğu (Çin ve Kore) ile ilgili kitapları bulunmakta. Balkanlardaki çatışmalar ile ilgili ve Kosova problemi ile ilgili çalışmaları olmuş.