17 Mart 2014 Pazartesi

Henri Barkey: Erdoğan meşruiyetini yitirdi

 
Eski CIA Türkiye uzmanı ve Lehigh Üniversitesi Öğretim Üyesi Henri Barkey, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesindeki mesajların doğru aktarılmadığı gerekçesiyle rahatsız olduğunu söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Barkey, Erdoğan’ın seçimleri kazansa bile meşruiyetini yitirdiğini belirtti. Barkey bu görüşünü ise “Çünkü ona eskiden ‘seçimle gelmiş meşru bir Başbakan’ olarak bakan insanlar bile onu sevmemelerine rağmen onu kabul ediyorlardı” tespitine dayandırdı.
 
Erdoğan’ı artık ciddiye almanın zor olduğunu söyleyen Barkey, Erdoğan’ın kendisine karşı kurulan “komplolardan” bahsetmesinin hem Amerikalıları hem de Avrupalıları tedirgin ettiğini savundu.
 
‘Erdoğan yalan söyledi, Obama’nın güveni kalmadı’
 
Barkey, Obama’nın 6 ay 10 gün boyunca tüm çabalara rağmen Erdoğan’la konuşmamak için direttiğini, sonunda bir mesaj vermek için konuştuğunu, ancak Obama’nın mesajının Erdoğan tarafından “yalan yorumlandığını” ifade etti.
 
Erdoğan’ın “Fethullah Gülen konusunda Amerika Başkanı’nın hayatta söylemeyeceği bir şeyi” Obama’ya atfettiğini söyleyen Barkey, bu açıdan “Amerika’nın Türkiye Başbakanı’na olan güveni tamamen sıfıra inmiştir,” diye konuştu.
 
‘Cemaat, CHP’yi destekleyebilir’
 
Barkey, Cemaat’in teşkilat olarak iktidar ile muhalefet arasında seçim yarışının başa baş gittiği bölgelerde, CHP’ye katkı sağlayabileceğini de dikkat çekti. Henri Barkey bununla birlikte, Erdoğan’ın 30 Mart’taki yerel seçimlerden zaferle çıkması durumunda Cemaat’i ‘temizleme kampanyası’ başlatabileceğini savundu.
 
AYDINLIK; 17.03.2014