26 Mart 2014 Çarşamba

MEHMET ALİ GÜLLER / Suriye uçağı neden düşürüldü?

 
Karadan sınır ihlallerine göz yuman güvenlik kuvvetleri, havadan ihlallere (kaldı ki ihlal de yok) neden anında ve orantısız yanıt veriyor?
 
Ya da daha somut şöyle soralım: IŞİD üyeleri karadan Türkiye’ye girip, 300 km ilerleyip Niğde’de jandarma öldürebiliyor da, IŞİD’e operasyon yapan Suriye uçakları neden ihlal iddiasıyla anında düşürülüyor?
 
Yanıtlayalım.
 
Esad’ın taaruzunu engellemek
 
Suriye uçağının düşürülmesinin taktik nedeni şudur:
 
Lübnan ve Ürdün sınırlarında başarılar kazanan ve son olarak Yermud’u alarak ABD’nin güneyden ve Ürdün üzerinden Suriye’ye özel harekât birlikleri sokmasının yolunu önemli ölçüde kesen Şam, iki haftadır kuzeye yönelmişti.
 
Bu iki haftayı şöyle de özetleyebiliriz: Şam yönetimi güneyden kuzeye ilerliyor, muhalifler de birbirini öteleyerek kuzeye doğru çekiliyordu, sıkışıyordu. Şam ilerliyor, önündeki ÖSO IŞİD’i, ya da Şam’ın ilerlediği noktada öncelikle IŞİD varsa, o da ÖSO’yu yukarı doğru itiyordu.
 
Erdoğan rejimi, Suriye uçağını düşürerek Şam’ın bu taarruzunu engellemek istedi.
Şam’a karşı yapılan her hamle, doğal olarak ülkemizi daha da terör destekçisi bir konuma yuvarlıyor...
 
Koridoru tamamlamak ve Akdeniz’e açmak
 
Suriye uçağının düşürülmesinin stratejik nedeni ise şuydu:
 
Türkiye’nin 900 km’lik sınırı boyunca Şam’ın kontrolünde kalan tek bölge şu anda çatışmaların yaşandığı Keseb’di.
 
IŞİD (El Kaide) ve ÖSO geri çekilirken Keseb’e saldırdı. Keseb’de öyle şiddetli bir çarpışma yaşanıyor ki, bulunduğum Samandağ’da hem bombaların sesini sürekli duydum, hem de dağın arkasından yükselen siyah dumanları gördüm.
 
Keseb’in alınması ABD, AKP, PKK, El Kaide ve ÖSO için stratejik değer taşıyordu. Çünkü Türkiye sınırından Suriye’ye doğru 15-20 km derinlikli hat böylece 900 km boyunca kesintisiz sürdürülecek ve bölge Akdeniz’e açılacaktı!
 
Türkiye yine Kürdistan inşasında
 
Suriye’nin kuzeyindeki 20 km derinliğinde 900 km uzunluğundaki bir bölge, kuşkusuz son tahlilde ÖSO ya da El Kaide’nin hâkimiyetinde olamayacaktır. Bölge asıl planda da öngörüldüğü gibi PYD’nin yani PKK’nin kontrolünde olacaktır.
 
Keseb’in düşmesiyle ABD’nin Kürt Koridoru planı (şimdilik) gerçekleşecektir. Hem de Türkiye’nin havadan desteğiyle...
 
Böylece tarih bir kez daha tekerrür etmiş olacaktır: 20 yıl önce ABD, Türkiye’deki Çekiç Güç’le Irak’ın kuzeyini Bağdat’a havadan yasaklamış ve Irak Kürdistanı’nı kurmuştu. ABD 20 yıl sonra da yine Türkiye’nin katkısıyla Suriye’nin kuzeyini havadan Şam’a yasaklıyor ve Suriye Kürdistanı’nı kurmaya çalışıyor!
 
Defne ve Samandağ’dan savaşa barikat
 
Ancak bu kez tarihi tekerrür ettirmeyeceğiz. Üstelik bu kez biz güçlüyüz ve ABD geriliyor, Türkiye’deki araçları da tel tel dökülüyor. Bu saatten sonra yapacakları her hamle bir ilerleme değil, en fazla gerilemeyi geciktirme girişimi olacaktır ve kışkırtmadan öteye gidemeyecektir.
 
Hele bir de 30 Mart’ta Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerini İşçi Partisi kazanırsa...
Hatay’da elini sıktığım her yurttaşla bu önemli gerçeği paylaştım: Hatay’da İşçi Partisi’ni iktidar yapmak;
 
1) Suriye’ye savaşı önler.
2) Bölgeyi terör yatağı olmaktan kurtarır.
3) Bölgesel özerklik kışkırtmalarına panzehir olur.
4) Düğüm noktası olan Defne ve Samandağ’da iktidar olmak, Arslanlı Yol’u iktidar yapacak büyük yürüyüşün ilk virajı olacaktır!
 
AYDINLIK / 26.03.2014