4 Mart 2014 Salı

MEHMET ALİ GÜLLER/ ABD Türkiye’yi Rusya’nın önüne sürüyor

 
Rusya’nın Kırım hamlesine karşı ABD’nin Karadeniz’e savaş gemisi yolladığı iddiası, dünün en konuşulan gelişmelerindendi...
 
İddianın sahibi Ukrayna’da faaliyet gösteren Askeri Araştırmalar Merkezi uzmanı Dmitriy Timçuk, Akdeniz’de bulunan ABD 6. Filosu’na bağlı savaş gemilerinin Karadeniz’e doğru yola çıktığını açıkladı. Timçuk, ABD destroyerlerinin 7 Mart günü Karadeniz’e gireceğini söyledi.
 
ABD’nin geçen ay sonunda Akdeniz’e giriş yapan “George Bush” uçak gemisinin de rotasını değiştirip Doğu Akdeniz yerine Ege’ye girdiği iddia edildi.
Biz bu yazıyı gazetemize teslim ettiğimizde Ankara’dan henüz bu bilgiyi teyit eden ya da yalanlayan bir açıklama gelmemişti.
 
Montrö, Türkiye’nin güvenliğidir
 
Normalde Montrö gereği, değil ABD uçak gemisi, barış şartlarında 8 bin tonajdan büyük herhangi bir ABD gemisi bile Karadeniz’e giremez.
 
2008 yılındaki Gürcistan krizi sırasında AKP üzerinden baskı kurarak Montrö’yü delmeye çalışan ABD, Türk Deniz Kuvvetleri’nin direncini aşamamış fakat karşılığında amiraller Ergenekon tertibine uğramıştı.
 
Bu bakımdan şartlar ilk bakışta şimdi ABD’nin daha çok lehineymiş gibi görünüyor. Çünkü hem iktidarı sallanan Tayyip Erdoğan ABD’ye daha mahkûm hem de TSK’nin nasıl bir tavır sergileyeceği soru işaretleriyle dolu.
 
Öte yandan yine teyit edilmeyen bir bilgiye göre Çin Türkiye’yi NATO gemilerinin boğazdan geçirilmemesi için ikna etti. Rusya’nın Sesi Radyosu’nun bildirdiğine göre Çin temsilcileri, bu bilgiyi doğrulamayı veya yalanlamayı reddetti.
 
Her iki iddiayı da şimdilik bir kenara bırakıyoruz.
 
Çin - Rusya Ukrayna’da ortak
 
Bize göre Rusya’nın Kırım’dan ABD’ye silah göstermesine Washington’un aynı yöntemle yanıt vermesi mümkün görünmüyor.
 
Yani AKP Montrö’yü hiçe sayarak ve Türkiye’nin bağımsızlığına gölge düşürerek Boğazları ABD ve NATO gemilerine açsa bile, Washington’un doğrudan Moskova’yla silahlı karşı karşıya gelmesi mümkün görünmüyor.
 
Kuşkusuz ABD’nin silah yerine kullanabileceği başka kartlar var. En başta da Çeçen terörü...
 
Peki, o zaman yukarıdaki iddialar ne anlama geliyor?
 
Bize göre ABD’nin Karadeniz’e gemi gönderme girişimi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Rus askerleri Kırım’da kalıcı olacak” demesinden ötürüdür.
 
Zira önce Rusya G-8’den atılmakla tehdit edildi, ambargoyla korkutulmaya çalışıldı, “BM yaptırımına maruz kalırsın” diye uyarıldı...
 
Ancak Moskova bu tehditlerin hiçbirine kulak asmadı ve Kırım’da kalıcı olacağını ilan ederek ABD’ye açıkça meydan okudu.
 
Hatta Çin ve Rus Dışişleri Bakanları Ukrayna konusunda Pekin ile Moskova’nın aynı bakışa sahip olduğunu dünyaya ilan ettiler.
 
Bu saatten sonra ABD, ya masadaki kartının seviyesini yükseltecek ya da geri adım atacaktı. Mecburen yükseltti.
Olan kısaca budur...
 
Rusya’yla karşı karşıya gelmemeliyiz
 
Burada asıl sorun Türkiye’nin durumudur.
 
ABD tıpkı Suriye’de olduğu gibi Ukrayna’da da Türkiye’yi Rusya’nın önüne sürmeye çalışmaktadır; Moskova’nın önünde kendine barikat yapmaya uğraşmaktadır.
Mesele sadece AKP’ye Montrö’yü deldirmek değil, dün de belirttiğimiz gibi Kırım’ın yüzde 10 Tatar nüfusuna dayanarak ABD’nin Ahmet Davutoğlu’nu cepheye sürmesidir!
AKP’nin Suriye’den sonra Ukrayna’da da Türkiye’yi ABD’nin çıkarlarına alet etmesi, hem Ankara’yı bölgede iyice yalnızlaştıracaktır hem de ülkemizi Rusya’yla karşı karşıya getirecektir.
 
AYDINLIK, 04,03,2014