26 Mart 2014 Çarşamba

Yetkililer uyarıyor: Türk sınırından Kesep’e terörist akışı devam ediyor

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yayladağı sınırından elini kolunu sallaya sallaya ağır silahlarla Suriye’ye geçiş yapan teröristlerin akışı devam ediyor. Suriye ordusu temizledikçe yeni teröristler gelmeyi sürdürüyor
 
Hatay’ın Suriye sınırındaki Yayladağı ilçesinin iki kilometre uzağında bulunan ve Türkiye’den sızan muhaliflerin ele geçirmeye çalıştığı Keseb kasabası civarına yapılan top atışlarının ardından yoğun bir hava bombardımanı gerçekleşti.

Gazetemize konuşan Suriyeli kaynaklar, bölgeye sevk edilen Suriye ordusunun yoğun bir kuşatma başlattıklarını bildirdi. Kesep’e saldıran teröristlerin çok büyük zaiyat verdiğini belirten kaynaklar, Suriye savaş uçaklarının dün saat 12.00 sıralarında terör gruplarının bulunduğu bölgeye dört sorti yaparak bomba attıklarını bildirdi. Ardından bölgeden dumanlar yükseldi ve karadan havaya da ateş sesleri duyuldu.

Bu saldırının ardından Yayladağı sınır kapısında görevli gümrük memurları da buradan daha güvenli bir iç bölgeye kaydırıldı.

‘Türk gümrük memurları izliyor’

Aydınlık’a konuşan Suriyeli kaynaklar, onlarca Teröristin 10 aydır kapalı tutulan Yayladağı Gümrük Kapısını kullanarak Suriye Sınır Kapısı Keseb’e saldırdıklarını. Kaynaklar, Türk Sınır Kapısında görevli polis ve gümrük memurlarına Suriye’ye sızan teröristlere her türlü kolaylığın gösterilmesi ve sınır kapısına gelen teröristlerin önlenmemesi talimatı verildiğini belirttiler.

Türkiye-Suriye sınırında da görev alan güvenilir yerli kaynaklarımız, Türk Sınır Kapısının sıfır noktasında mevcut olan askeri kışlada görevli subay ve nöbetçi askerler yanlarından ağır silahlarla geçen teröristlere hiç bir müdahalede bulunmadıklarını aktardılar.

Önceki gece artan çatışmalar dün sabaha karşı iyice şiddetlendi. Reyhalı’ya komuş İdlib kentinde de şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlama Reyhanlı’da da paniğe neden oldu. Sınırda gerçekleşen patlamada birçok ölü ve yaralı olduğu bilgisi geldi.

‘Suriyeli polisler Yayladağı’ndan hedef alındı’

Suriyeli kaynaklar, Yayladağı Sınır Kapısı’nda konuşlanan teröristlerin kannas uzmanları yerleştirdikleri ve Türk Sınır Kapısı’ndan sadece 100 metre uzaklıkta bulunan Suriye Sınır Kapısı’nda görevli Suriyeli gümrük memurları ile nöbetçi polisleri hedef aldıklarını bildirdiler. Teröristlerin sınır kapısını çevreleyen yüksek yerlere yerleştirildiklerini ancak Suriyeli gümrük memurları ve pasaport dairesinden sorumlu polislerin sınır kapısını zaiyat vermeden çekildiklerini bildirdiler.

Reyhanlı’da da huzursuzluk var

Türk uçaklarının sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle pazar günü düşürdüğü Suriye uçağının enkazının bulunduğu Kesep’den Lazkiye’ye ilerlemeye çalışan terörist örgüt Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) Suriye ordusunun operasyonları devam ediyor. Kesep’te devam eden yangınlar nedeniyle, gökyüzünü kaplayan siyah duman Reyhanlı’da huzursuzluğun artmasına neden oluyor.

Ancak Suriyeli yetkililer, Türk tarafının bölgedeki terörist hareketliliği gözetleyen Suriye askeri ucağının görevini icra etmesini engellemek amacıyla Suriye toprakları içinde seyreden Suriye uçağına saldırdığını aktarıyorlar. Yetkililer, Suriye ordusunun top ve füze ateşi ile Türkiye sınırında bulunan teröristlerin ana karargahlarını vurduklarını belirtiyor.

Yaralılar Türkiye’ye getiriliyor

Çatışmalarda yaralananlar sınırdan Yayladağı ilçesine getirilmeye devam ediyor. Sabah saatlerinde getirilen 19 kişinin ardından üç yaralı daha Yayladağı’nda tedavi altına alındı.
Ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda önceki günden itibaren Yayladağı’na getirilen 84 yaralıdan Antakya Devlet Hastanesi’ne sevk edilen 9’u yaşamını yitirdi. Bu sabah erken saatlerde Yayladağı’ndaki sağlık ocağına getirilen, vücudunda yara bulunmadığı halde devamlı kusan 2 Suriyelinin kimyasal saldırıya maruz kaldığı iddiası, bir süreliğine panik yaşanmasına neden oldu. Antakya’dan gelen İl Sağlık Müdürlüğü ve UMKE görevlilerinin yaptığı tahlillerde kimyasal maddeye rastlanmadı.
 
AYDINLIK / 25.03.2014