17 Mart 2014 Pazartesi

Kılıçdaroğlu Suriye karşıtlığında Erdoğan’ı solladı: Esad halkını katletti

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad için ‘Kendi halkını katleden, öldüren kişi’ dedi. ‘Açılım sürecinin CHP iktidara geldiğinde biteceği’ değerlendirmesine itiraz etti. Cemaatlerin varlığına karşı olmadığını belirtti
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk ekranından Esad düşmanlığını yineledi. CHP lideri Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad için “Kendi halkını katleden, öldüren kişi” dedi. “Açılım sürecinde niçin net bir karşı tavır koyamıyorsunuz” sorusuna yanıt vermekte zorlanan Kılıçdaroğlu, cemaatlerin varlığına da karşı olmadığını belirtti.
 
CNN Türk’te “Neler Oluyor” programına önceki akşam konuk olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na gazetecilerle birlikte üniversite öğrencileri de sorular yöneltti. Konu Suriye meselesine geldiğinde, partisinin “Esad” yanlısı olmadığını vurgulayan CHP lideri, İstanbul’da düzenledikleri konferansa Suriye’de savaşan çetelerin temsilcilerini de davet etmelerini örnek gösterdi. Programa damgasını vuransa Kılıçdaroğlu’nun Esad için kullandığı ifadeler oldu. Kılıçdaroğlu “Asla ve asla ne ben ne de arkadaşlarım Esad yönetimini savunmadık. Tam tersine orda da özgürlük olmalı. Kendi halkını katleden, öldüren bir kişiye siz nasıl diyebilirsiniz ‘Bu çok iyi bir adamdır’? Asla, öyle bir şey söz konusu değil.” şeklinde konuştu.
 
‘CHP açılıma karşı değil’
 
“Açılım sürecinin CHP iktidara geldiğinde biteceği” değerlendirmesine itiraz eden CHP Genel Başkanı, “Hayır efendim. Biz hep şunu söyledik, Türkiye’nin temel sorunudur ve bu sorunun çözülmesi lazım. Çünkü bu ülkede insanlar artık ölmemeli. Yolu, tam demokrasi ve özgürlüklerden geçiyor. Silahla bu sorunun çözülemeyeceği ortada. Parlamentoda her siyasi partiden eşit sayıda milletvekilinin olacağı bir uzlaşma komisyonu kuralım. Yine her siyasi partinin göstereceği ‘Akil İnsanlar’ olmalı. Çözüm için eşzamanlı çalışmalılar” dedi.
Kılıçdaroğlu bir üniversite öğrencisinin “Açılım sürecine niçin net bir şekilde karşı çıkmıyorsunuz” sorusuna yanıt vermekte zorlandı. HDP’yle bazı konularda benzer fikirleri paylaşabileceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Rojava’yı iyi görüyoruz, biz kötü falan görmüyoruz. Orada duvar ördükleri zaman hiç endişelenmeyin” dedi.
 
‘Cemaat’e karşı değiliz’
 
Kılıçdaroğlu, “Fethullah Gülen cemaatine nasıl bakıyorsunuz, Cemaatle bir flört içinde misiniz?” sorusuna ise böyle bir birlikteliğin söz konusu olmadığı yanıtını verdi. Sarıgül’ün adaylığı konusunda Cemaat’e garanti verildiği telefon konuşmalarıyla gündeme oturan, CHP-Cemaat ittifakını reddeden CHP lideri, “Gülen Cemaati’yle bizim aramızda hiçbir şey yok. Bir ilişki, bağlantı, bir araya gelme, oturup konuşma, böyle bir şeyimiz de söz konusu değil. Biz paralel devlete de karşıyız. Bir tane devlet vardır. İkinci bir paralel devlet istemeyiz” dedi.
 
Cemaatlerin varlığına karşı olmadığını bir kez daha vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Biz belli bir inanç grubunun bir araya gelip cemaat kurmasına karşı değiliz. Siyasete girmemek koşuluyla” ifadesini kullandı.
 
Cemaat oy mu istiyor?
Kılıçdaroğlu, “Cemaatin kapı kapı dolaşıp CHP’ye oy istemesi sizi rahatsız etmiyor mu?” sorusuna da “İlk defa sizden duyuyorum. Ben herkesin CHP’ye oy vermesini isterim. Biz CHP’ye herkesin oy vermesini isteriz. Kimseye bize neden oy veriyorsunuz diye sormayız” cevabını verdi.
 
AYDINLIK;17.03.2014