Bireysel emeklilik şirketleri... Aegon Emeklilik ve Hayat A.Ş., Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş., Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş., Asya Emeklilik ve Hayat, AvivaSa Hayat ve Emeklilik A.Ş., Axa Hayat ve Emeklilik A.Ş., BNP Paribas Cardif Emeklilik A.Ş, Cigna Finans Emeklilik ve Hayat, Deniz Emeklilik ve Hayat A.Ş., Ergo Emeklilik ve Hayat A.Ş., Fiba Emeklilik ve Hayat, Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş., Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş., Groupama Emeklilik A.Ş., Halk Hayat ve Emeklilik, ING Emeklilik A.Ş., Metlife Emeklilik ve Hayat, Vakıf Emeklilik A.Ş, Yapı Kredi Emeklilik A.Ş., Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.
Sayıları 20. Sadece dördü yerli. Biri Fethullahçılara ait Asya Emeklilik ve Hayat. 15'i ise yabancılara ait...
Biraz geriye gidelim.
Emperyalist merkezler, emekli olma yaşının uzatılmasını istediler. Böylece SGK'dan uzaklaşılacak, bireysel emeklilik şirketlerinin önü açılacaktı.
Önce özel şirketlere emeklilik piyasasında faaliyet izni gerekiyordu. Hükümetlere talimatlar yağdırıldı. Emirler yerine getirildi adım adım.
***
1990'da ilk olarak sadece şube açma izinleri bulunan yabancı şirketlere, serbestçe kurulma kolaylığı sağlandı. Ardından 1999'da "mezarda emeklilik" yasası çıkarıldı.
DSP-MHP-ANAP Hükümeti'nin '2002 Ulusal Program'ında, "Reformun üçüncü aşamasını oluşturan özel emeklilik sisteminin kurulması ile ilgili çalışmalara sıra geldi" deniyordu. Kemal Derviş'in 15 yasasından biri yani.
DSP, 'Sessiz Devrim' adlı kitapta, 'Bireysel emeklilik şirketlerine vergi kolaylığı getirdik ve yatırım sistemlerini teşvik ettik' diyordu.
AKP ise, 2003'te AB'ye, ''Sosyal güvenlik sistemine bütçeden yapılan transferler azaltılacaktır" sözü verdi.
Emeklilik yaşı 68'e çıkarıldı, emekli maaşları % 31 oranında düşürüldü.
Özel şirketlere yatırılan para, 2005'te 1 milyar 79 milyon lira iken, 2012'de 20 milyar liraya çıktı.
Teşviklerini kestikleri SGK ise, 2006'da 345 katrilyon lira açık verdi. Açık büyüyerek devam etti. SGK'nın alacakları tahsil edilmiyordu. 18 defa prim affı uygulanmıştı. 2012'de 8 bin 552 firmanın 100 bin liranın üzerinde borcu vardı. Borçlu sayısı da 2011'e göre yüzde 114 artmış, borç miktarı ise yeni para ile 3 milyar 374 milyon liraya çıkmıştı.
ÇSGB Faruk Çelik, "2014 yılında beklenen açığın 20 milyar olacağını" söylüyor. SGK'nın 2013 yılı alacak toplamı ise 33 milyardı. Anlayacağınız, SGK alacakları tahsil edilse bırakalım açığı, 13 milyar fazlası olacak.
SGK'dan teşvikler esirgenirken, özel şirketler için özel katkılar başladı. Şimdilerde, bireysel emeklilik fonlarında biriken her 100 lira için 25 lira devletten katkı yapılıyor.
***
Hükümetin aktardığı payın tamamını alabilmek ise, 10 yıl şirkette kalmak ve 56 yaşına gelmek şartına bağladı. Üç yıl dolmadan ayrılan alamayacak, 3 yıl ile 6 yıl arasında kalan ise, ancak yüzde 15'ini alabilecekti.
Şirketlerin 4 milyon 662 bin 026 kişiden topladığı para, 2014 Temmuz ayı itibariyle 29 milyar 790 milyon 120 bin liraya ulaştı. Hükümetlerin şirketlere akıttığı paranın miktarı ise, 2 milyar 078 milyon 185 bin liraya çıktı.
Ne yapıyor şirketler biriken paraları?
Fabrika yapıp üretime mi yönlendiriyor? Yeni iş olanakları mı yaratıyor?
Hayır!
4 milyar liralık tahvil ve hisse senedi aldılar, piyasaya borç para verdiler, tefecilik yaptılar.
Borsa İstanbul, bu yağlı müşteriler için "özel pazar" oluşturdu. Paralarımız Borsanın kumarhanelerinde dolaşıyor.
Paralarınız buralarda.
Peki ya batarsa paralarınız? Devlet garantisi var mı, paranızı kurtarabilecek misiniz?
Maalesef devlet garantisi yok. Batarsa yandınız.
Paranızı kumarda kaybetti diye şirketin yakasına yapıştığınızda, karşınıza uluslararası bir tekel çıkacak.
Belki de pırrr olup uçacak şirket. Paralarınızda tabi.
Türkiye Devleti, kimsesizlerin kimsesiyken, kendi kurumunu çökertir, emperyalist şirketleri besler ve vatandaşını kumarcının, tefecinin avucuna iter oldu.
AYDINLIK / Çarşamba, 23 Temmuz 2014