Türkiye'de üzerinde en az çalışılan konulardan biri, sermayenin yapısı ve örgütlenmesidir.
Üzerinde hiç çalışma yapılmamış örgütlenme ise, Hizmet hareketinin veya Fethullah Gülen Cemaati'nin sermaye içindeki örgütlenmesi olan TUSKON'dur.
F-tipi sermayedar örgütü olan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) hakkında bugünlerde bilgi toplamak isterseniz, büyük bir hayalkırıklığına uğrarsınız. Ben 2012 yılında derlediğim bilgileri özetleyeyim.
F-tipi örgütlenme devlet içinde örgütlenmekle kalmadı, 2000'li yılların başlarında sermayedarlar arasında da bir örgütlenmeye gitti. 80 ilde işadamları dernekleri kuruldu. Bu dernekler 2004 yılında 7 federasyon örgütledi. Bu federasyonlar da 2005 yılında Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nu (TUSKON) kurdular.
F-tipi yapılanma, günümüzde 7 federasyona bağlı 150 dolayında işveren derneğine üye binlerce işverenden oluşan güçlü bir iktisadi altyapıya sahip. Aksiyon-İş Konfederasyonu ve Cihan-Sen Konfederasyonu ile bunlara bağlı sendikalar da F-tipi yapının işçi ve memur ayaklarını oluşturuyor.
TUSKON ÜYESI FEDERASYONLAR
TUSKON üyesi federasyonlar şunlardır:
ANFED, Anadolu İşadamları Federasyonu: ANFED 2004 yılında Ankara'da kuruldu. 2012 yılında 21 dernek ANFED üyesiydi. İç Anadolu ve Batı Karadeniz bölgesindeki 6300 işveren de bu 21 dernekte örgütlenmişti. ANFED üyesi dernekler, Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Karadeniz Ereğli, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Zonguldak ve Sivas'ta faaliyet gösteriyordu.
ANSİFED, Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu: ANSİFED 2004 yılında Konya'da kuruldu. 2012 yılında Konya ve çevre illerde faaliyet gösteren 15 işveren derneği ANSİFED üyesiydi. Bu derneklerde örgütlü işveren sayısı da 2880 idi.
DASİDEF, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu: DASİDEF, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bitlis, Van, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Erzurum illerinde kurulu işveren derneklerinin üst örgütüydü.
ESİDEF, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, 2004 yılında 8 ilde faaliyet gösteren 9 dernek tarafından kuruldu. 2012 yılında Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde bulunan 12 il ve 23 ilçede faaliyet gösteren toplam 35 dernek bu federasyonda örgütlenmişti. Bu dernekler, 6500 işvereni temsil ediyordu.
GÜNSİAF, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu, 31 derneğin üst örgütüydü ve bu derneklerde 6500'ün üstünde işveren örgütlüydü. Federasyon'un merkezi Gaziantep'teydi.
KASİF, Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu 2004 yılında Samsun'da kuruldu. Sinop'tan Artvin'e ve güneyde Sivas'a kadar uzanan bölgedeki 11 il ve 14 ilçede faaliyet gösteren 25 işveren derneği KASİF bünyesinde örgütlüydü.
MARİFED, Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu 2004 yılında 8 işveren derneği tarafından kuruldu. 2012 yılında toplam 10.250 işverenin örgütlü bulunduğu 31 dernek, MARİFED'in çatısı altında birarada bulunuyordu.
TUSKON İNCELENMELİ
TUSKON konusunda kamuoyunda yaygın bir bilgisizlik söz konusudur.
Üst örgüt TUSKON, ona bağlı 7 bölge federasyonu ve bu federasyonlara bağlı 150 dolayındaki derneğin iktisadi ilişkileri ve faaliyetleri, devletle ve sendikalarla ilişkileri, bir doktora tezi olacak kadar önemli bir konudur.
Umarım önümüzdeki günlerde TUSKON ve bağlı örgütler konusunda kamuoyu biraz daha bilgilenir ve karşımızdaki yapının gerçek niteliğini ve çalışmalarının kapsamını daha iyi kavrar.
YILDIRIM KOÇ / Aydınlık;28,07,2014