PKK’ya yönelik operasyonlarda ele geçirilen mühimmatın önemli bir bölümünün Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden Lübnan ve Suriye güzergâhı ile ‘Kobani’ye, oradan da Türkiye’ye sokulduğu ortaya çıktı.
Sur, Cizre, Nusaybin ve Silopi’de yürütülen operasyonlar sırasında en fazla tartışılan konulardan birisi de terör örgütünün elindeki mühimmat olmuştu. Örgütün sözde çözüm süreci içinde bölgedeki kentlere ve kırsala silah ve mühimmat yığınağı yaptığı biliniyordu. Ancak bu yığınağın yanı sıra operasyonların sürdüğü dönemde de örgütün mühimmat desteği aldığı öğrenildi.
ABD’nin PYD’ye verdiği silahların PKK’ye gönderildiği, PKK’ya Kobani üzerinden silah ve mühimmat desteği sağlandığı istihbarat raporlarına yansımıştı. PKK’ya giden mühimmatın önemli bir bölümünün, Kıbrıs Rum kesimi üzerinden, Ürdün ve Suriye güzergahı ile Kobani’ye geldiği, oradan da Türkiye içine sokulup, Cizre, Nusaybin, Silopi ve özellikle de Sur’daki terörist unsurlara ulaştırılmış olduğu anlaşıldı.
KULLANILAN MERMİLER YENİ
İstihbarat birimleri, PKK’nın elindeki mermilerin yeni olduklarını, kartuşlarından henüz çıkarıldıklarını saptadı. Hatta fabrikadan çıkışta kullanılan sandıklı-plastik-teneke muhafazalı mermi taşıma portalları ele geçirdi.
Bu mermiler, sandıklar ve kartuşlar üzerinde yapılan incelemelerde bunların, Kıbrıs Rum Kesimi menşeli olduğu anlaşıldı.
İstihbarat birimlerinin elinde, Suriye, Lübnan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde mermi üretim birimlerine ve silah tüccarlarına ilişkin ayrıntılı bilgiler bulunuyor. Türk Silah Kuvvetleri’nin de PKK mühimmat depolarını vururken, bunun hemen öncesinde istihbarat birimlerinin örgütün hacimli miktarlarda mermi sağladığı bilgisini askerle paylaştığı da biliniyor.
ÇELİK YELEĞİ DELME ÖZELLİĞİ VAR
İstihbarat birimlerinin PKK’ya ulaştırılan mühimmatın güzergâhının ortaya çıkarılmasından sonra yapılan operasyonlarda da, özellikle araçlara yapılan operasyonlarda 5.45 milimetre çapında olan ve çelik yeleği delme özelliğinin bulunduğunu mermiler ele geçirilmişti.
Son olarak ABD yönetiminin Kıbrıs Rum yönetimine 1992 yılından bu yana uygulamakta olduğu ambargoyu kaldırması tartışılırken diğer yandan da İsrail’in silah üreten şirketlerinden bazılarının AB üyesi olması sebebiyle ticarette kolaylık sağlayacağı için faaliyetlerini Güney Kıbrıs’a taşımayı amaçladıkları biliniyor. İsrail’in tanınmış silah üretim şirketlerinden IWI şirketinin Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde olduğunu açıklamıştı. Böylece, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de Rumların silah ticaretinde önemli bir rol oynamasının da önü açılmış olacak.
ZAGROSLAR TELABYAD’DAN
Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde, saman balyalarının altında gizlenmiş silah ve mühimmat bulundu. Suriye’nin PYD denetimindeki Telabyad ilçesinden getirildiği ve Mardin’deki PKK’lılara gönderileceğine ilişkin notların da bulunduğu silah ve mühimmata el konuldu. Suriye sınırındaki Harran’ın Karatepe Mahallesi’nde bir çiftçi, saman balyalarının altına gizlenmiş çuvalları fark edince, durumu jandarmaya bildirdi.
SERİ NUMARLARI SİLİNMİŞ
Bölgede araştırma yapan ekipler, Damlasu Mahallesi kırsalındaki saman yığınının altına gizlenen çuvallarda “Zagros” marka keskin nişancı tüfeği ve dürbünü, 50 roketatar başlığı, 67 el bombası ve 66 mekanik fünye, 20 kilogram el yapımı patlayıcı, 700 ateşleyici fünyesi, 6 roketatar mekanizması ve 45 bomba atar buldu. Bu arada, seri numarası silinen keskin nişancı tüfeğine “Kürdistan”, çuvallara da “Nusaybin” ve “Derik” yazıldığı belirlendi.
Güvenlik güçleri çuvallardan çıkan notlardan, silah ve mühimmatın Suriye’nin PYD denetimindeki Telabyad’dan getirildiğini belirledi.
Jandarma ekipleri, silahlar ve mühimmatı temin ettiği iddiasıyla R.K’nin yakalanması için çalışma başlattı.
Aydınlık/23.02.2016