21 Ağustos 2016 Pazar

HALEPLİ ÜMRAN ÇOCUK VE PROPAGANDA AMAÇLI KULLANIMI

Aynı gün ve saatlerde, tüm Türkiye ve Batı basınında boy gösteren “ambulanstaki Halepli çocuk (Ümran)” görüntüleri, medyanın, Esad yönetimini ve Rusya’nın bölgedeki faaliyetlerini “şeytanlaştırma” amacına yönelik bir propaganda aracı olarak kullanılmasının en son örneğini oluşturuyor. Halep’teki bir apartmana bomba isabet etmesi sırasında, nedense olay yerinde olan “Halep Media Merkezi”nden bir kameraman, enkazdan kurtarılan ve bir ambulansa bindirilen bir çocuğun, şimdi ‘ikonik’ olan görüntülerini filme alıyor.


Bir “propaganda fırsatı” olarak görülen bu görüntüler, 18 Ağustos’da CNN’de yayınlanıyor, ve 19 Ağustos’da neredeyse tüm batı ve Türkiye gazetelerinde (TRT dahil haber kanallarında da) manşet oluyor.



CNN



BATI BASINI



TÜRK BASINI

Resimler aynı, başlıklar farklı (o kadar da yaratıcılık olacak tabi!)

AKŞAM- 19.08.2016- UTAN DÜNYA

BİRGÜN-19.08.2016- SAVAŞIN ACI YÜZÜ

HABERTÜRK-19.08.2016- ÇIĞLIK SESSİZ DÜNYA SAĞIR

19.08.2016- HÜRRİYET- KÜÇÜK ÜMRAN DÜNYAYI AĞLATTI

MİLLİYET-19.08.2016-DÜNYA UTANDI

POSTA-19.08.2016- UNUTMA !

STAR-19.08.2016- İNSANLIĞIMIZDAN UTANDIRAN FOTOĞRAF

TÜRKİYE-19.08.2016-ÜMRAN AFFETMEYECEK

VATAN-19.08.2016-SESSİZ ÇIĞLIK


CUMHURİYET GAZETESİ-19.08.2016- AYNI FOTOĞRAFI “ESAD KÜRTLERİ VURDU” BAŞLIĞIYLA 7.SAYFADA

SÖZCÜ-19.08.2016- AYNI FOTOĞRAF “İŞTE SAVAŞ” BAŞLIĞIYLA 2.SAYFADA

VERDİ.

Görüntüler, “Ümranın başına gelenlerden Rusya (veya Esad) sorumludur” mesajını zihinlere yerleştiriyor ve kendinizi üzgün, çaresiz ve öfkeli hissetmenizi sağlamayı amaçlıyor. “Halep Media Merkezi”nin arkasındaki aktivistlerine göre, Rusya ve Esad Suriye’de meydana gelen her kötü şeyden sorumludur. Böylece, “Ümran’ın yüzü” ile mesaj belleğinize kazınmış oluyor.

Washington mediası’nın kiralık kalemleri, çocuğun fotoğrafını, Suriye ordusunun Halep’i alabilmesinin önüne geçmesi için Rusya üzerinde baskı oluşturmak amacıyla kullanıyor. Washington, sözde “ılımlı” isyancıların Halep’i ellerinde tutmalarını, böylece Esad üzerinde kalıcı bir baskıyı sürdürmek amacıyla Suriye’nin ikiye bölünmesini istiyor.

Küçük çocuğun “propaganda” amacıyla kullanılan fotoğrafına bakarken, Washington’ın 7 Müslüman ülkede yol açtığı savaşlar ve bombalamalar sonucu on binlerce çocuğun öldüğünü (ve bunlar olurken, CNN’in haber sunucularının hiç gözyaşı akıtmadığını), Birleşmiş Milletler’e göre ABD’nin yaptırımları sonucu 500 000 Iraklı çocuğun öldüğünü, daha geçen ay ABD ordusunun Suriye’de 73 sivili öldürdüğünü ve buna ait görüntülerin bu yayın organlarında yer bulamadığını unutmayalım.

Geçen ay, ABD’nin Münbiç’i bombalaması sonrası


Peki, “savaşın kötü sonuçları” Batı ve Türkiye mediasının aklına niye 19 Ağustos’da düştü ? Öyle ya, bölgede yaklaşık 26 yıldır süregelen ABD’nin yol açtığı bir savaş, kaos ortamı nedeniyle milyonlarca kişi ölmemiş miydi ? Bunun yanıtı, “Ümran’ın resmi”ne yer vermeyen nadir gazetelerden olan Aydınlık’ın 19 Ağustos nüshasının birinci sayfa haberinde:

“SURİYE SAVAŞ UÇAKLARI PYD MEVZİLERİNİ YERLE BİR ETTİ”


AYDINLIK-19.08.2016