Birinci turu 23 Nisan tarihinde yapılacak Fransa cumhurbaşkanlığı seçimini ve adaylarını değerlendirmeye devam ediyoruz.
Geçen hafta Milli Cephe Partisi'nin adayı Marine Le Pen ile başlamıştık. Le Pen’in adaylar içinde birinci konumda olduğunu ve seçmeninin sosyolojik yapısı ile ilgili verdiğimiz bilgiler, bu hafta Paris Siyasal Bilimler Politik Araştırmalar Merkezi’(Cevipof) Ipsos-Sopra Steria’ya yaptırdığı anketin sonuçları bizi doğruladı.
Araştırma sonuçlarını Le Monde Gazetesi manşetine şöyle taşıdı : «Marine Le Pen her zamankinden daha güçlü» yüzde 26 ile birinci durumda. Gazete anket sonuçlarını ayrıntılı olarak vermiş : İşçilerin yüzde 44, memurların yüzde 35, çiftçilerin yüzde 35’i, esnaf ve zenaatkarların yüzde 29’u Marine Le Pen’e oy vermeyi düşünüyor. Bu oranlar sosyal demokrat Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon için sırasıyla yüzde 16, 21, 20 ve 21. Benoit Hamon’nun alacağı oy oranı da yüzde 14 görünüyor.
LE PEN’İN PROGRAMI
Marine Le Pen, Şubat başında Lyon’da yaptığı mitingde (salon toplantısı) cumhurbaşkanlığı adaylığı için 144 maddelik bir program açıkladı. Programının girişinde, bu seçimin «ekononomik ve fiziksel sınırlarımızı ortadan kaldıran, ekonomik ve sosyal dengemizi bozan ve daha çok göçmenin ülkemize gelmesine neden olan ‘küreselleşmeciler» ile "bağımsızlığımızı, ulusal kimliğimizi, Fransızların birliğini, sosyal adaleti ve herkesin refahını savunan yurtseverler" arasında geçeceğini söyledi. Marine Le Pen kendisini yurtsever, diğer adayları ise «küreselleşmenin» programını savunduğunu iddia etti.
Bu programın tümünü ayrıntılarıyla burada incelemek olası değil. Bugün, Le Pen’in önceliklerini, AB, NATO ve dış politikasına ilişkin bölümleri sıralayacağız. Haftaya da ekonomik, sosyal ve göçmen politikalarını inceleyeceğiz.
ULUSAL EGEMENLİK
Programın birinci bölümünün başlığı « Özgür bir Fransa ». 1. maddesinin sihirli kelimesi ise «Egemenlik» ; egemenliğin halka teslim edilmesi. Hangi alanlarda? Parasal, yasama, ve ekonomik konularda ve de ülke toprakları üzerinde egemenliğin yeniden tesis edilmesi konusunda.
AB’DEN AYRILMA
Le Pen’e göre egemenliği tehdit eden güçler başta AB olmak üzere küresel güçler. Fransa’nın bağımsızlığına saygı gösteren bir AB olacak, olmayacaksa AB’de kalıp kalmama konusunda referandum düzenlenecek (Frexit). Le Pen, parti olarak AB’den çıkmayı savunuyor ve buna referandumda Fransız halkının karar vereceğine inandığını ifade ediyor.
İlginç olan seçim programında Euro’dan hiç bahsetmemiş olması. Yorumcular Frexit gerçekleşirse Euro’dan ayrılmanın da otomatik olarak gündeme geleceğini belirtiyorlar.
NATO’DAN AYRILMA
Programın « Güçlü bir Fransa » bölümünde Fransa’nın NATO’nun askeri kanadından ayrılacağı ifade ediliyor (118. madde). Böylece Fransa’nın kendilerinin olmayan savaşlara sürüklenmeyeceği belirtiliyor.
Aynı başlık altında, ikinci bir uçak gemisinin inşa edileceği, asker sayısının 50 bin artırılacağı, 3 aylık mecburi askerlik sisteminin yeniden getirileceği (121. madde) ifade ediliyor.
ÇOK KUTUPLU BİR DÜNYA
Ulusların hak ve eşitliği üzerine kurulu, sürekli görüşme içinde olan ve ulusların bağımsızlığına saygı gösterilen çok kutuplu bir dünyanın hizmetinde olmak. Fransa’nın dış politikasını bir dünya gücü olarak denge ve istikrar gerçekliği üzerine kurmak.
Milli Cephe Partisinin adayı Marine Le Pen’in programda yer almayan ama basına yaptığı bir çok açıklama var. Biz burada seçim programına bağlı kalmaya çalıştık.
Ekonomik, sosyal ve göçmen politikalarını ele alacağız. Dış politikada ve uluslararası saflaşmada doğru bir çizgi izleyen ve doğru safta yer alan Le Pen, ülkesinde yabancılara karşı ırkçılığa varan bir söyleme sahip.
Ali Rıza TAŞDELEN
Aydınlık/20.02.2017