20 Temmuz 2017 Perşembe

'ABD'nin Gücü 'Kukla Devlete' Yetmez



Kuveyt merkezli Al Rai gazetesinin deneyimli muhabiri Eliaj Magner, Barzani yönetiminin referandum hazırlıklarına ve ABD'nin PYD-PKK'ya yaptığa yardıma dikkat çekerek, Washington'un Büyük Ortadoğu Projesi'nden (BOP) vazgeçmediğini yazdı. Magner, bölge ülkelerinin bölünme tehlikesine karşı toplandığını belirterek 'ABD'nin gücü Kürt devletine yetmez' dedi.

'ABD'NİN GÜCÜ KÜRDİSTAN'A YETMEZ'

“Komşu ülkeler ABD'nin 22-25 milyon Kürdün hevesini kullanıp bölgeyi parçalamasına izin verir mi?” diye soran Magner, bölge ülkelerinin bölünme tehdidine karşı toplantılar düzenlediğini duyurarak, “ABD'nin gücü tek başına bir Kürt devleti kurmaya yetmez. İran, Türkiye ve Suriye Kürt devletinin kurulmasını istemiyorsa anlaşmazlıkları unutmalı. Bazı idari kaynaklar Al Rai'ye, komutanların bu kapsamda toplandıklarını aktardı” dedi.

BÖLGESEL GÜÇLER BARZANİ VE PYD'YE KARŞI TOPLANIYOR

Bölge ülkelerinin Irak'ın kuzeyinde kurulmak istenen kukla devleti bir İsrail ve ABD planı olarak algıladığına vurgu yapan Elijaj Magner, Barzani'nin referandumu gerçekleştirmesi halinde Suriye ve Türkiye'nin bütün halinde kalamayacağını ifade etti. Magner bu kapsamda ABD'nin Suriye-Irak sınırında yer alan Tanf kapısına göz diktiğini ve Badiya çölünü ele geçirmek istediğini anımsarak şöyle devam etti:

“Irak Kürtleri Sinjar'daki PKK'dan farklı, hatta bir ara aralarında da çatıştılar. Fakat alarm çalınca hepsi tek oluyorlar. Bu nedenle kesin olan şu ki Irak Kürdistan bağımsızlığını ilan ederse Türkiye, Suriye ve İran'daki Kürtler de aynısını isteyecektir. O nedenle tüm bu ülkeler Barzani'yi bunu yapmaktan men etmeye çalışıyor”

WASHINGTON'UN HEDEFİNDE SURİYE, İRAN VE TÜRKİYE VAR

Washington yönetiminin son hamleleri ile Suriye ve İran'ın yanında doğrudan Türkiye'yi de hedef aldığını yazan Magner, şunları kaydetti:

“Görünen o ki Kürt devleti kurulana kadar ABD bir Suriye'deki bir Irak'taki şansını deneyecek. Bir Suriye'deki bir Irak'taki Kürtlerle. Bu gerçekleşirse ardından İran ve Türkiye'deki Kürtler de etkilenecek ve kargaşa çıkacak. ABD, Erdoğan ve Türk hükümeti'nin Suriye ve Irak'ta bir Kürt devlet kurma planına tepkisi konusunda endişe duymuyor. Türkiye'nin bir NATO üyesi olmasına rağmen, Erdoğan'ın istikrarının bozulması Washington için çeşitli nedenlerden dolayı yararlıdır.”​

“ABD'nin gözünde, darbe girişiminden beri Erdoğan kontrolden çıkmıştı. Buna en iyi kanıt olacak şey ise Türkiye'nin rahatsız olmasına rağmen ABD'nin Suriye'deki Kürtlere yardım etmesidir. Türkiye, ABD birliklerinin varlığı nedeniyle YPG ile savaşmazsa bile kuşkusuz İran ve Rusya'nın desteği ile Afrin'deki Kürtlere karşı savaşmaya çalışacaktır.”

Fars Haber Ajansı
20.07.2017