17 Temmuz 2017 Pazartesi

PKK Kantonlarında ‘İstihbaratçı’ Örgütler



Suriye’ye yönelik operasyonun ardından birçok istihbarat kuruluşunun paravan örgütü haline gelen uluslararası sivil toplum kuruluşları (STK) bölgeye akın etti. Yardım adı altında istihbarat çalışması yapan ve bölgenin kendi çıkarları doğrultusunda yeniden şekillenmesi için çabalayan bu örgütler, Suriye sahasındaki çalışmalarını son dönemde PKK/YPG’nin kontrol ettiği bölgelere yoğunlaştırmış durumda. Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre PKK’nın Rojava olarak adlandırdığı Suriye’nin kuzeyindeki yerlerde doğrudan çalışma yürüten örgütlerin büyük bir kısmı ABD merkezli. Bunların büyük çoğunluğu da CIA’nın paravan kuruluşu olarak biliniyor.

INTERNATİONAL RESCUE COMMİTTEE (IRC)

Merkezi New York’ta bulunan kuruluşun Türkçe ismi Uluslararası Kurtarma Komitesi. Suriye’deki karışıklığın başlamasından bu yana bölgede bulunuyor. CIA ile olan bağı Soğuk Savaş dönemine kadar gidiyor. Soğuk Savaş döneminde CIA, bu kuruluş üzerinden birçok örtülü operasyona imza attı. IRC son dönemlerde YPG’nin kontrolündeki bölgelerde “insani yardım” adı altındaki çalışmalarına ağırlık verdi.

CONCERN WORLDWİDE (CW)

Merkezi İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan kurum, Suriye’deki çatışmaların başlamasından bu yana bölgede bulunuyor. Şanlıurfa’da da temsilciliği bulunan Concern Worldwide, YPG bölgesinde de doğrudan çalışma yürütüyor. Bu örgüt, dünya çapındaki çalışmalarını daha çok Afrika ülkelerinde sürdürüyor. İlk başta ÖSO ve buna benzer örgütlerin kontrolünde olan yerlerde “insani yardım” çalışmalarını sürdüren bu örgüt, 2015’ten itibaren Suriye’nin kuzeyindeki çalışmalarına ağırlık verdi.

WORLD VİSİON (WV)

Başka bir ABD merkezli örgüt olan World Vision da diğerleri gibi Suriye’de çatışmaların başlamasının ardından bölgeye gelen “insani yardım” kuruluşlarından biri. Suriye’deki faaliyetlerini Gaziantep merkezli yürüten World Vision, son dönemdeki faaliyetlerini YPG’nin Fırat’ın batısında ilk aldığı şehir olan Münbiç’te yoğunlaştırdı.

GLOBAL COMMUNİTİES

ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu. Global Communities çok az sayıda personel ile çalışıyor ve diğer hiç bir örgüt ile işbirliği yapmıyor. Çalışma yürüttüğü bölgelerdeki yerel halka yardım dışında yönetim sistemleri konularında değişik eğitimler ve seminerler verdi. Suriye dışında Ukrayna gibi karışıklığın sürdüğü yerlerde de Global Communities’in faaliyet göstermesi dikkat çekti.

BAHAR DERNEĞİ

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre YPG bölgesinde faaliyet gösteren en karanlık örgütlerden biri Bahar Derneği. Adını Arap Baharı’ndan alan dernek, Gaziantep merkezli çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce bazı basın yayın organlarında adı “Avrupa’ya terör ihraç eden örgütler” içinde geçen bu örgüt, IŞİD ile ilişkilendirilmişti. IŞİD ile ilişkilendirilen bir derneğin PKK/YPG bölgesinde çalışma yapabilmesi ise dikkat çeken bir ayrıntı.

PEOPLE IN NEED (PIN)

Merkezi Çek Cumhuriyeti’nde bulunuyor. Bu kurum YPG’nin kontrolündeki Suriye’nin kuzey doğu bölgesinde yer alan Amuda, Kobani, Münbiç ve Derik’te dört ofisi üzerinden faal olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca People In Need’in Haseke, Halep ve İdlib/Has bölgesinde de üç ofisi var.

SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR (MSF)

MSF’nin İspanya merkezinin de bölgede faaliyeti var. YPG bölgesindeki faaliyetleri, özellikle PKK/YPG’nin Kobani’de IŞİD’le girdikleri çatışmalardan sonra artarak devam etti. Suriye’deki çatışmaların başlamasından sonra bölgeye giden bu kuruluşun çatışmalarda yaralanan sivilleri değil, teröristleri tedavi ettiği iddia edilmişti. Fransa’da kurulan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün CIA ile derin bağlantılarını ortaya koyan çok sayıda kanıt bulunuyor.

MASUM GÖK/AYDINLIK
17,07,2017