13 Temmuz 2016 Çarşamba

PKK’da ‘İttifak’ Paniği




PKK’nın liderlerinden Duran Kalkan, önceki gün Yeni Özgür Politika Dergisi’nde Selahattin Erdem adıyla bir yazı yayınladı. Yaklaşık iki hafta önce Cezayir’de Türkiye, Suriye ve İran hükümet yetkililerinin katıldığı bir toplantının yapıldığını belirten Kalkan, üç ülkenin PKK ve uzantılarına karşı bölgesel işbirliği noktasında anlaşmaya vardığını belirtti.

‘PKK’YA KARŞI POLİTİK BİRLEŞME’

Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD, yaklaşık iki hafta önce Amerikan ve Fransız özel kuvvetlerinin desteğiyle Münbiç’e bir operasyon başlatmıştı. Beşar Esad yönetimi ise bu harekatı gerçekleştirenleri terör örgütü olarak nitelemiş ve Suriye topraklarını yalnızca Suriye Ordusu’nun kurtaracağını ilan etmişti.

Duran Kalkan yazısında Esad yönetiminin restini hatırlatarak, Erdoğan’ın da benzer bir tavır içinde olduğunu ve iki ülkenin PKK’ya karşı politik olarak birleştiğini söyledi.

“Cezayir’de İran, Türkiye ve Esad yönetimleri görüşmüş ve Kürtlere karşı ortak tutum ve politika yürütmede anlaşmışlardır” diyen Kalkan, “Rojava Kürdistan’ın siyasi statü kazanmasını bu temelde engellemeye çalışacaklardır. AKP hükümeti Kürt düşmanlığında içte herkesle ittifak yaptı, şimdi bölgede de böyle bir ittifak yaratmaya çalışmaktadır” ifadelerini kullandı. PKK lideri, “Kürdistan” projesinin hayata geçirilmesine karşı yapılan işbirliğinin bölgesel ve küresel boyutlara ulaştığını söyledi.

TOPLANTININ TARİHSEL TEMELİ VAR

Cezayir görüşmesinin tarihsel bir temeli olduğunu söyleyen PKK lideri, “Rojava Kürtlerinin faşizme karşı direnişini önleyemeyen ve itibar kazanmasını durduramayan güçler, küresel kapitalizm güçleriyle de anlaşamayınca, yeniden kendi aralarında Kürt karşıtı bir ittifak oluşturma çabasına girmişlerdir” dedi. Kalkan yeni cepheleşmeye dikkat çekerek, “Ortadoğu’nun tüm demokratik güçlerinin bu gerçeği çok iyi görmesi ve doğru tutum sahibi olması gerekir” uyarısında bulundu.

SAVAŞ DURDURULARAK HAREKETİMİZ ENGELLENDİ

Kalkan yazısının devamında, komşu ülkelerin işbirliği yapması durumunda kendi faaliyetlerinin aksayacağına dair ipucunu da şöyle aktardı: “Geçen doksan üç yıllık süre içerisinde Kürdistan üzerindeki ortak yönetimde ilk ciddi yarılma 1980-1988 arasındaki İran-Irak Savaşı’nda gerçekleşmiştir. Bu süreçte Kürdistan üzerinde gerilla direnişini var eden PKK’nin, söz konusu çelişki ve çatışmadan politik ve askeri olarak yararlanmış olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla 1988 baharında İran-Irak Savaşı’nın durdurulmasının esas nedeni de bu olmuştur. Savaş durdurularak Kürt Özgürlük Hareketi’nin bundan yararlanması engellenmek istenmiştir.”

VATAN PARTİSİ’NİN BİRLİK GİRİŞİMLERİ OLMUŞTU

PKK’nın yayın organı Özgür Gündem 6 Haziran tarihli gazetesinin sürmanşetinden, Şam ile Ankara arasında Ocak ayından bu yana 4 görüşme gerçekleştiğini aktarmıştı. Suriyeli bir diplomattan alındığı belirtilen bilgilerde gizli aktörün İran olduğu vurgulanmış, Türkiye’yi görüşme noktasına getiren faktörün Kuzey Suriye’deki Kürt koridoru korkusu olduğu belirtilmiş ve görüşmelerin Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin tarafından gerçekleştirildiği iddia edilmişti.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Batı Asya Birliği konusunda geçen yıl Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüş ve daha sonra partisinden pek çok heyet de Suriye’yi ziyaret etmişti.


Aydınlık / 14.06.2016