23 Şubat 2015 Pazartesi

Eğit-Donat Programına Amerikalı Komutan

 
 
 
 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Amerika’nın Ankara Büyükelçisi John Bass arasında dün imzalanan eğit-donat anlaşmasıyla ilgili olarak Amerikalı yetkililerden olumlu açıklamalar geldi.
 
Amerikan ordusu, Suriye muhalefetinin deneyimli savaşçılarını IŞİD’le mücadeleye karşı hazırlamak amacıyla, aralarında özel operasyon timlerinin de bulunduğu 400’den fazla asker göndermeyi planlıyor.
 
Amerikalı yetkililer, üç yıl içinde Özgür Suriye Ordusu’na bağlı 5 bin Suriyeli direnişçiyi, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’deki kamplarda eğitmeyi amaçlıyor.
 
Konuyla ilgili bir açıklama dün Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’den geldi. Mutabakatın imzalanmasından yarım saat sonra gazetecilere açıklama yapan Sözcü Jen Psaki, “koalisyonun bir parçası olarak Türkiye’yle bu ve diğer konularda yaptıkları ortaklıktan memnunluk duyduklarını" bildirdi, çabaları ve katkıları için Ankara’ya teşekkür etti.
 
Psaki eğit-donat programının IŞİD’le mücadele koalisyonunun önemli bir parçası olduğunu vurguladı.
 
Bir diğer açıklama da Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’ndan geldi. Komutanlığın Katar’daki merkezinden adı açıklanmayan bir askeri yetkili, telefonla gazetecilerin sorularını yanıtladı. Programla ilgili daha ayrıntılı bilgi veren yetkili, eğit-donat programının, Amerika’nın Suriye içinde beklediği sonuçları getireceğini umduğunu, programın Tümgeneral Michael Nagata’nın komutanlığı altında yürütüleceğini açıkladı.
 
Üç ülkede dört kamp
 
Merkez Kuvvetleri Komutanlığı yetkilisi, şu anda Suriye muhalefetinin eğitileceği Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’da dört alan belirlendiğini kaydetti. Türkiye’yle teknik anlaşmanın dün imzalandığını hatırlatan ve diğer ülkelerle anlaşmaların çok yakında imzalanacağını söyleyen yetkili, Türkiye’deki kampın tam yerini açıklamamakla birlikte hemen faaliyete geçmeye hazır bir kamp olduğunun altını çizdi. Aynı yetkili, Suudi Arabistan’daki alanın bir ila üç ay arasında, Katar’daki alanın ise altı ila dokuz ay arasında hazır olacağını kaydetti.
 
‘Türkiye’deki kamp mutabakat imzalanmadan hazırlandı’
 
Türkiye’nin IŞİD’le mücadele çabalarında “çok önemli bir ortak” olduğunun altını çizen Amerikalı askeri yetkili, Türkiye’deki kampın yerini şimdilik açıklayamayacağını, ama “tamamen yeni inşa edilen” bir alan olduğunu, Türk yetkililerin daha teknik anlaşma imzalanmadan kampı büyük bir çabayla kullanıma hazır hale getirdiklerini kaydetti. Adı açıklanmayan Amerikalı yetkili, dün imzalanan eğit-donat anlaşmasında da bu kampın Türkiye’deki eğitim alanı olarak belirlendiğini söyledi.
 
'Bir Amerikalı eğitimciye karşılık bir Türk eğitimci'
 
Yetkili ayrıca, Türkiye’nin bir talebine dikkati çekti. “Her bir Amerikalı eğiticiye karşılık, bir Türk eğitimci olacak. Türkler çok cömert davrandı, eğit-donat programında gerçekten net bir şekilde ortağımız olmak istiyorlar” dedi.
 
Amerikalı yetkili ayrıca, eğitim görecek Suriye muhalefetinin üyeleri hakkında da bilgi verdi. Yetkili, “Deneyimli milisler belirlendi. Kendilerinden sadakat yemini alındı ve her biri Irak güvenlik kuvvetlerine ait birliklerde görevlendirilip operasyonlarda görev alacak” diye konuştu.
 
Görev amacında sapmalar olabileceğine de dikkati çeken Amerikalı askeri yetkili, uzun vadeli bir kararlılık göstermeleri gerektiği konusunu Iraklı yetkililere ilettiklerini açıkladı.
 
Aynı yetkili, Irak güvenlik kuvvetlerinin Nisan-Mayıs aylarında Musul’u IŞİD’in elinden almak amacıyla bir operasyon başlatacağını da duyurmuştu.
 
Türkiye, verilecek eğitimin iç savaşın başından bu yana zayıflayan Özgür Suriye Ordusu’nu güçlendirip Esat rejimiyle mücadele etmesini sağlayacağını umuyor.
 
Ankara, Esat rejiminin yıkılmasını nihai hedef olarak görürken, Obama yönetimi Esat’ı tamamen gözden çıkardığını bildirmekle birlikte Şam’daki sorunun siyasi yollardan çözülmesini, asıl mücadelenin IŞİD’e odaklanması gerektiğini savunuyor.
 
NPR: ‘Nagata Türkiye’de Suriye muhalefet liderleriyle görüşecek’
 
Amerikan NPR radyosunun Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’ndan aldığı bilgiye göre, eğitim verilecek Suriye muhalefetinin üyeleri çok gizli protokoller üzerinden belirlenecek. Bu kişilerin savaş deneyimi olmasına özen gösterileceği gibi, kendilerinden biyometrik bilgiler, yanı retina taraması, parmak izi gibi bilgiler alınacak. Eğitim alacak Suriye muhalefet temsilcilerinin  temiz sicilli olmasına önem veriliyor. Bu kişilerin temiz sicile sahip olduğu konusunda iki kişinin ifadesine başvurulacak. Eğit-donat programına sığınmacı kamplarında kalanların da katılımı sağlanacak.
 
Ayrıca programın komutanlığını üstlenen Amerikalı Tümgeneral Michael Nagata’nın İstanbul’da, İncirlik’te ya da Türkiye’nin başka bölgelerinde Suriye muhalefetinin liderleriyle görüşeceği bildirildi.
 
KAYNAK: AMERİKA'NIN SESİ