4 Şubat 2015 Çarşamba

‘Metal’de grev!

Birleşik Metal-İş bugün 20 işyerinde 15 bin işçi ile greve çıkıyor. Grevler Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul ve Gebze’de 22 fabrikada gerçekleşecek. Önemli kısmı Gebze’de...
 
Grev yapılacak fabrika ve işletmeler şunlar: Cengiz Makina San. Ve Tic. A.Ş., Yücel Boru Ve Profil End. A.Ş., Alstom Grid Enerji End. A.Ş., Kroman Çelik San. A.Ş., Sarkuysan Elk. Bakir San. Ve Tic. A.Ş., Çayirova Borusan. Ve Tic. A.Ş., Anadolu Isuzu Otm. San. Ve Tic. A.Ş., Arpek Ark. Prç. Alm. Enj. Ve Klp. San. Tic. A.Ş., Schneider Enerji Endüstrisi San. Ve Tic. A.Ş., Dostel Makina San. Ve Tic. A.Ş., Bekaert Izmit Çelik Kord San. Ve Tic. A.Ş., Ejot Tezmak Bağl. Elem. Tekn. San. Tic. A.Ş., Paksan Makina San. Ve Tic. A.Ş., Mahle Motor Parçalari San. Ve Tic. A.Ş., Schneider Elekt. San. Ve Tic. A.Ş., Schneider Elekt. San. Ve Tic. A.Ş., Demisaş Döküm Emaye Mamulleri San. A.Ş., Çukurova Inş. Mak. San. Ve Tic. A.Ş., Yücel Boru Ve Profil End. A.Ş., Mahle Motor Parçalari San. Ve Tic. A.Ş., Türk Prysmian Kablo Ve Sist. A.Ş.
 
Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, DİSK Başkanı Kani Beko ile beraber Gebze’deki Cengiz Makina’da grevi başlatıyorlar.
 
15 işletmede ise 19 Şubat tarihinde greve çıkılacak.
 
Birleşik Metal-İş “ekonominin belkemiğini oluşturan bu işletmelerin arasında uluslararası ve yerli tekeller olduğunu, ihracat rekorları kıran, kârlarını katlayanlar olduğunu” belirtiyor.
 
Metal sektörü, benim de uzun yıllar çalıştığım sektör. Birleşik Metal-İş’in o yıllardaki adı Otomobil-İş idi. İşçi arkadaşlarla topluca Otomobil-İş’e üye olmuştuk. Ancak, üyeliğimizi duyan işveren, ben ve 18 arkadaşı işten atmış, kapıya zincir vurmuştu. 24 gün fabrika önünde direniş yapmıştık. İş güvencesi ve işe iade davası açma olanağı yoktu o yıllar.
 
Bu parantezden sonra dönelim greve.
 
Metal sektörü zor sektör... Beceri ister, eğitim ister, çoğu yerde fiziki dayanıklılık ister.
 
İşverenler MESS adlı sendikada birleşmiş. Ama işçinin sendikaya üye olmasına karşı çok zalimler. Sendikalaşma sebebiyle işten atılmaların en yaygın olduğu sektördür de.
 
İş kazaları ve meslek hastalıkları da yaygındır. Demir tozu yutmaktan gelen demir pnomokonyozu, boya solumakla oluşan kanser vakaları, ağırlık kaldırmakla oluşan meslek hastalıkları, kazalarda kol, bacak kopmaları çok rastlanandır. Canlarını vererek, kanlarını dökerek çalışıyor işçiler.
 
Ocak 2015 rakamlarıyla metal sektöründe çalışan işçi sayısı 1 milyon 445 bin 331. Bu işkolundaki 11 sendikanın toplam üye sayısı ise 233 bin 118.
 
İşte bu 233 bin 118 sendikalının toplam 25 bini, metal sektörünün bunca sorunlarını yaşayan bütün işçiler adına greve çıkıyorlar.
 
Son bir hafta MESS’in de isteği ile hemen bütün işyerlerinde grev oylaması yapıldı. Ezici çoğunlukla “greve evet”  çıktı. Beyaz yakalı diye tanımlanan büro çalışanları da grev istiyor. İşçi kararlı.
 
“Metal işkolundaki bir işçinin aylık en düşük çıplak ücreti net 866 liradır. MESS bu işçilere net 100 lira artış öneriyor. Bu işçiler işkolunun yüzde 60’ını oluşturuyor. MESS, ucuz işçilik sisteminin kalıcılaştırmak istiyor, 3 yıllık sözleşme öneriyor. Refah payı adı altında 3 yıllık sözleşmeyi kabul ettirmek için ayakbastı parası verdiklerini söylüyor.
 
MESS, aynı işi yapan işçiler arasındaki ücret farklarının kapanmasını istemiyor. Çünkü işçilerin birliğini istemiyor. MESS metal işçilerinin kendi ücret zamlarını örgütsüz, sendikasız kesimlerin ücret zamlarıyla kıyaslayıp halinize şükredin demeye getiriyor.
 
Metal işçileri MESS’in zam tekliflerini işyerlerinin kârları ve cirolar ile kıyaslayacak bilince sahip! Metal işçisi ücret maliyetlerinin toplam maliyetler içinde çok küçük bir orana denk geldiğini biliyor!”
 
Birleşik Metal-İş, grev sebebini böyle anlatıyor.
 
İşyerlerinden gelen merkezi grev komitesinin, zengin ettikleri işverenlerden istediği ise, insanca yaşama koşulları...
 
İşçilere ve Birleşik Metal-İş’e başarılar diliyoruz.
 
MEHMET AKKAYA / AYDINLIK / 29.01.2015