27 Ocak 2016 Çarşamba

ABD ve TÜRKİYE, SURİYE’DE KARADAN İSTİLAYA BAŞLIYOR






NATO ülkeleri Türkiye ve ABD’nin Suriye topraklarında başlattığı askeri istila, hemen hemen tüm batı mediasında gizlendi. Bildirildiğine göre, cuma akşamı Türk ordusu Jarablus yakınlarındaki Suriye topraklarına girdi. Aynı zamanda ABD birlikleri, Suriye’nin kuzey eyaleti Haseke’nin Rimelan havalanında kontrolü ele geçirdiler. Batı’nın Suriye’deki askeri operasyonlarının hedefinin ne olduğu belirsizliğini koruyor ve en son haberlere göre, Türkiye’nin büyük bir müdahalesi bekleniyor.

“Suriye Demokratik Güçleri”nin (SDF) sözcüsü, Perşembe günü El-Cezire’ye konuşarak “ABD birliklerinin, IŞİD’e karşı Kürt savaşçılarını desteklemek amacıyla Suriye’nin kuzey eyaleti Haseke’deki Rimelan Havaalanı’nda kontrolü ele geçirdiklerini” söyledi. Havaalanı, Suriye’nin Irak ve Türkiye sınırlarının yakınında bulunuyor.

Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri, ABD’nin bir süredir Rimelan havaalanını hazırlamakta ve genişletmekte olduğunu bildiriyor. Amerikan Merkez Komutanlığı (CENTCOM)’ nın media operasyonları ilgili bir görevlisi, El-Cezire’nin soruları üzerine, söz konusu haberleri ne doğruladı, ne de yalanladı.

Cuma günü Sputnik’e gelen bilgiye göre, Türkiye askeri birliklerini Suriye sınırına yığmaktadır. Birliklerin sayısının 1000 civarında olduğu tahmin ediliyor. Hawar Haber Ajansı’na göre, birlikler askeri araçlar, iş makinaları ve mayın arama ekipmanı ile birlikte Halep eyaletine girdi. Türkiye, işgalle ilgili haberleri yalanlıyor; ancak, sahadan gelen bilgiler aksini ortaya koyuyor.

Rusya içinden bilgi alan kaynaklar, Türkiye’nin IŞİD’in kontrolündeki Cerablus Kenti’ni ele geçirdiğini, ancak haberlere göre herhangi bir direnme ile karşılaşmadıklarını yazıyor: "İşgale tanık olanlar, Türk güçlerinin bölgede IŞİD savaşçılarının herhangi bir direnciyle karşılaşmadığını bildirdiler. Bu haberler, Kürt militanların kuzey Suriye’de ilerlemesini durdurmayı amaçlayan, Türkiye ve IŞİD arasındaki olası işbirliği şüphesini bir kez daha arttırıyor.”

Türk operasyonu, görünüşte Cerablus’u tahkim etmiş olan IŞİD ile savaşmayı amaçlıyor. Ancak, kaynaklar Sputnik’e, Ankara’nın YPG’nin stratejik bir bölgede bir köprübaşı elde etmesini önlemekle daha fazla ilgilenebileceğini söylüyor. Sputnik Perşembe günü, değişik haberlerin Ankara’nın yakında, komşusu Suriye’de bir kara harekatı başlatabileceğini (eğer henüz başlatmadıysa) gösterdiğini doğruladı.

STRATFOR: “SAVAŞ ALANI HIZLA KALABALIKLAŞIYOR”

Stratfor, “Türkiye’nin, daha şimdiden, isyancı müttefiklerine yardım etmek ve IŞİD hedeflerini imha etmek amacıyla Suriye sınırı boyunca topçu atışlarını arttırmaya başladığını ve bunun, mayın temizleme işlemleri tamamlanır tamamlanmaz başlatılacak olan bir Türk kara saldırısının öncesinde düşman savunmasını zayıflatmaya yönelik bir girişimi gösteriyor olabileceğini” açıkladı.

Stratfor, “Eğer başlatılırsa, Ankara’nın kara harekatının IŞİD’e darbe vurabileceğine, ancak birçok uzman ve siyasetçinin, Türkiye’nin anahtar önceliğinin terörist grup değil, Kürtler olduğuna dikkat çektiğine, saldırının Türkiye’nin desteklediği kuzey Suriye’deki isyancıları güçlendirerek YPG’nin batıya doğru genişlemesini önlemeye yönelik olduğuna” işaret ediyor.

Türkiye’nin kara saldırısı, Ankara ve Moskova arasında hali hazırda gergin olan ilişkiler üzerinde olasılıkla ilave bir basınç oluşturacaktır. Buna rağmen; Stratfor’a göre bu durum, Ankara’nın Washington’un da yardımıyla, hızla kalabalıklaşan Suriye savaş alanında taraflardan her birinin bir diğeriyle çarpışmasına engel olacak, ihtilafların ortadan kaldırılmasını sağlayacak yöntemlerin bulunması açısından Moskova ile bir uzlaşmaya varmak amacıyla çaba sarf etmediği anlamına gelmemektedir.  

RUSYA NASIL YANIT VERECEK ?

RT (Russia Today), Rusya Dışişleri Bakanı’nın Perşembe günü, gelecek hafta Türkiye’den destek alan Halep’teki isyancılarla yapılacak görüşmeler öncesinde IŞİD’li teröristlerin eylemlerini arttırdığını söylediğini bildiriyor. Suriye yönetimi ile farklı muhalefet grupları arasında uzun süredir beklenen görüşmeler 25 ocak’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde  gerçekleşecek.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Moskova’daki bir brifing sırasında “Ne yazık ki, planlanan Cenevre görüşmeleri öncesinde terörist grupların eylemlerinin yoğunlaşmış olmasının özellikle dikkat çekici olduğunu” söyledi.

Zakharova, Rusya’nın Ankara’nın Suriye’ye artan askeri saldırıları karşısında endişe duyduğunu söyledi ve  Suriye-Türkiye sınırı boyunca Türkiye tarafından inşa edilen tahkimatların militan gruplar tarafından müstahkem yerler olarak kullanılabileceğinin göz ardı edilemeyeceğini de ilave etti. Zakharova  “İlgili tüm taraflar umutlarını, Suriye yönetimi ve muhalefet arasında anlamlı ve kapsamlı bir diyaloğun başlaması üzerinde yoğunlaştırmış iken, dış güçlerin terörist grupların da içinde olduğu Suriye’deki militanlara silah ve mühimmat sağlayarak yardım etmeyi sürdürdüğünü” vurguladı.


DONi News Agency / 21.01.2016