11 Ocak 2016 Pazartesi

Ölen teröristleri 'sivil' gösteriyorlar




Diyarbakır sokaklarında herkes tedirgin. “Ne olur ne olmaz, yarın öbür gün güvenlik güçleri geri çekilir, tekrar açılım günlerine döner de PKK ile başbaşa kalır mıyız?” endişesiyle, konuştuğumuz hiç kimse isim vermek ve fotoğraf çektirmek istemiyor.

Ofis semtinde bir tanıdığımızın aracılığıyla son olayların bire bir tanığı bir vatandaşa ulaştık. 25-30 yaşlarında, uzun süre PKK’nın şehir örgütlenmesinde görev almış S.K. 7 Haziran seçiminden sonra olanları görünce PKK’dan geri durmuş ama örgütle bağı devam ediyor. S.K. ile Sur ilçesinde buluştuk.

SUR’DAKİ PKK ROKETATARLARI

S.K. hala Diyarbakır’ı gelecekteki sözde Kürdistan’ın başkenti olarak görüyor:

“Türkiye için Ankara ne kadar önemli ise Diyarbakır da PKK için o kadar önemli. Bunu herkes biliyor. Yani Diyarbakır düşerse Kürdistan hayali biter. Onun için Sur çok önemli. Basında da çıktı. PKK, Sur’a çok büyük yığınak yaptı. 450’nin üzerinde silahlı adamı var Sur’da. Yığdığı silahın roketatarın haddi hesabı yok.”

EN İYİ PKK’LI BİLE YETER DEDİ

S.K.’ya PKK’dan neden uzaklaştığını sorduk: 

“Kürt’ü korkutarak ya da başına silah dayayarak kazanamazsınız. Bakın Silvan’da çok iyi tanıdığım bir ailenin evinin önüne hendek kazılacak. Adam PKK’lı. Fakat bu işin böyle olmayacağını söyleyerek ikna etmeye çalışıyor ve evinin önünde hendek kazınmasını istemiyor. Bizimkiler ne yaptı? Adamın evini taramaya başladı. Silvan’daki adamın evinin taranmasına tanığım. Kabul etmezse adamı orada öldürecekler. Mecburen kabul etmek zorunda kaldı. PKK’lı birine bunu yapıyorsa PKK’lı olmayanı ne yapar siz düşünün. Şimdi bu durumda halk PKK’ya destek vermek zorunda kalıyor. Yani zorla destek. İşte ben bu gibi eylemlerin yanlış olduğunu düşündüğüm için aktif görev almadım.”

AB BASININA KARŞI 1’E 10 ÖLÜ

S.K.’nın PKK’nın sivilleri öldürmesi konusunda da çarpıcı tanıklıkları var: 

“Şimdi Silvan’da, yanı başımızda Sur’da sokağa çıkma yasağı var. Bu yasağa uymayanı ben de olsam öldürürüm. Fakat sivil halktan bir kişi ölüyorsa PKK onu beş yapıyor, on yapıyor. Bu şekilde güvenlik güçlerine karşı psikolojik savaş veriyor. Avrupa basını da bunu PKK’nın lehine çok iyi kullanıyor.” 

“Peki, 1’i nasıl 10 yapıyor?” diye sorduğumuzda gelen yanıt ürkütücü: 

“Çatışmada ölen gerillayı bile sivil halk yapıyor. Şimdi bir gerilla çatışmada öldü mü, arkadaşları onu hemen oradan alıp bir eve sokuyor. Sivil elbiseler giydirip ve üzerini temizleyip tekrar sokağa bırakıyor. Resimlerini de çekip yayınlıyor. Bu İdil’de oldu, Şırnak’ta oldu, Cizre’de, Nusaybin’de de. Her yerde oluyor. Dedim ya, çok basit.”

S.K.’dan anlattıklarına somut örnek vermesini, yer, tarih söylemesini istedik, “Anlatamam, sorun tam ölümlük bir soru” dedi.