11 Ocak 2016 Pazartesi

‘Türkmen Tugayı’ yalanı



Suriye’de Türkmen Tugayı olduğu iddia edilen silahlı grupların, Türkmenlerden oluşmadığı öğrenildi. Bölge kaynakları Suriye’deki silahlı gruplar ve Türkmen Dağı’ndaki durumu Aydınlık’a anlattı


Türkiye’de AKP ve MİT’e yakın kaynaklar tarafından en çok dile getirilen ve Kilis ile Reyhanlı’nın karşısındaki bölgede faaliyet gösteren Sultan Murat Tugayı’na ilişkin Aydınlık’a bilgi veren bir Türkmen lider “Şu anda en çok gündemde olan Sultan Murat Tugayı, bir Türkmen tugayı değil. İçinde azınlıkta olmasına rağmen Türkmenler de var. Ama bu tugay içinde asıl etkin olan güçler Ankara’nın tarifi ile ‘ılımlı muhalif’ gruplar” dedi.

TÜRK SUBAYLAR EĞİTTİ

Bu tugaylar içinde savaşan ve 6 ay önce İstanbul’a gelen bir Türkmen şöyle konuştu: 

Sultan Murat Tugayı’ndan önce Sultan Abdülhamit Han Tugayı vardı. Bu tamamen Türkmenlerden oluşuyordu. Eğitimi tampon bölgede Türkiye’den gelen subaylardan aldık. Ama bu tugay dağıldı. Birçok arkadaşımız IŞİD saldırılarında hayatını kaybetti. Bu Sultan Murat Tugayı’nda da Türkmenler var ama azınlıkta. Sadece Türkmenlerden oluşan bir birlik değil. Bunların bütün ihtiyacı, silah da dahil, Türkiye’den karşılanıyor. Ama bu Türkmenlerden oluşmuyor.”

TÜRKMEN DAĞI’NDA DA AYNI YALAN

Suriye ordusunun Lazkiye’nin kuzeyindeki Türkmen Dağı bölgesine yaptığı askeri harekat sırasında da AKP medyası yine Türkmen meselesini gündeme taşıdı. AKP medyası burada savaşanların Türkmenler olduğunu yazdı. Ama gerçekler böyle değil. Türkmen kaynaklar, Türkmen Dağı’ndaki durumu şöyle anlattı: 

“Bayır Bucak iki bölümden oluşur. Bucak sahil şeridinde bulunan düzlük alan. Burası zaten Esad’ın kontrolünde ve burada Türkmenlere hiçbir saldırı olmuyor. Bayır dediğimiz Türkmen Dağı ve Kızıldağ’dan oluşan bölgede ise Türkmen yerleşim yerleri bulunuyor. 

Burayı Suriye’deki olayların başlamasıyla birlikte muhacir gruplar üs olarak kullanmaya başladı. Şu an burada savaşan bin 500 - 2 bin arasında milis var. Ancak bunların çok azı Türkmen. Çoğunluğu Çeçen gruplardan oluşuyor. Bayır Bucak da dahil Suriye’nin hiçbir yerinde Türkmenlerden oluşan bir silahlı tugay veya buna benzer bir yapı yok.”