15 Ocak 2016 Cuma

Asker hendek stratejisini çözdü



Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre, Nusaybin ve Silopi ilçelerinde PKK’ya yönelik operasyonlar sürerken Aydınlık, askerlerin PKK hendek ve barikatlarına karşı nasıl bir strateji izlediğine ilişkin ayrıntıları içeren krokilere ulaştı.

Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre, Nusaybin ve Silopi ilçelerinde PKK’ya yönelik operasyonlar sürerken Aydınlık, askerlerin PKK hendek ve barikatlarına karşı nasıl bir strateji izlediğine ilişkin ayrıntıları içeren krokilere ulaştı. Krokiler, güvenlik güçlerinin, PKK’nın meskun mahal çatışmalarında izlediği barikat ve hendek stratejisini de çözmüş olduğunu gösterdi.

3 AŞAMALI YÖNTEM

Bölgede görev yapan güvenlik güçlerinin yanı sıra, terörle mücadelede görev alan ve ileride alması muhtemel bütün kolordulara dağıtılan krokide, barikatların kurulmasına, hendeklerin kazılmasına ve güvenlik güçlerine karşı koyulmasına ilişkin olarak terör örgütünün nasıl bir yöntem izlediği anlatıldı.

Ağırlıklı olarak ana caddelerin arkasında ve ana caddeye paralel giden sokaklarda, üç aşamalı bir yöntem izlendi. Buna göre PKK sokakların girişine arka arkaya üç kademeli barikatlar sistemi kurdu. Barikatlar 180, 220 cm yüksekliğinde yani, ortalama insan boynun üstünde yapıldı. İlk barikat, sokağın sağ tarafına bitiştirilirken, sokağa girecek aracın sürücü tarafının sokağın soluna yaslanması, böylece sürücünün yanında oturan silahlı güvenlik mensubunun ateş hattına ilişkin görüş açısının daraltılması amaçlandı.

AMAÇ AÇININ KISITLANMASI

İkinci barikat, sokağın bu kez soluna bitiştirilip, askeri aracın dönüş açısının kısıtlanması ve bu noktada da aracın sol taraftan yani, sürücünün yanındaki silahlı güvenlik görevlisinin müdahalesine olanak tanımadan vurulması hedeflendi.

BARİKATA ATIŞ DELİKLERİ

Krokide anlatıldığı gibi, araçların barikatları aşması ya da bu barikatların imha edilmesi durumunda, bu noktayla 40-60 metre mesafede yani araçların hedef olabileceği uzaklıkta hendekler kazıldı.

Bu hendeklerin hemen arasında ise perde ile gizlenmiş, ortalama 120 santimetre yüksekliğinde yani ortalama insan boyunu aşmayacak şekilde son bir barikat oluşturan terör örgütü, bu barikatlara atış delikleri açtı ve bunların arkasına da 60-80 santimetre yüksekliğinde yumuşak atış mevzileri koydu. Hendek ve barikatları aşan güvenlik güçleri bu mevzilerden ateş altına alındı.




Aydınlık / Ankara
10 Ocak 2016 Pazar