5 Mayıs 2014 Pazartesi

BORU DEĞİL HAVAN TOPU


 
 
Türkiye’den giden demir çelik ürünleri Suriye’deki terörist gruplar tarafından havan topu gibi silahlar haline getiriliyor. TÜİK verilerine göre Suriye’ye 2013 yılında 14 milyon dolarlık boru ve tüp gönderildi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) dış ticaret verilerine göre 2013 yılında Türkiye’den Suriye ‘ye toplam 14 milyon 119 bin 760 dolar tutarında demir çelik boru ve tüp satılmış. Bu veri, Suriye’deki muhaliflerin havan topu, top mermisi gibi kendi yaptıkları harp malzemelerinde kullandıkları malzemelerin Türkiye’den alınması anlamına gelmiyor. Suriye’de muhaliflerin kontrolünde olan yerlerdeki fabrikaların sökülüp hurdalarının Türkiye’ye getirilip satıldığı bir ortamda, Türkiye’den “demir boru ve tüp” gitmesi bunu kanıtlıyor. Muhalif çeteler kendi hazırladıkları videolarında demirden, borudan ve tüpten havan topu gibi patlayıcı silahlar yaptıklarını göstermişlerdi.
 
Türkiye’de hazırlanıyor
Bu işlemlerin büyük bölümü Türkiye’de yapılıyor. Hatay gibi sınır illerinde atölyelerde demir borular işlenerek füze başlıkları haline getiriliyor. Daha sonra sınır kapılarından geçirilip, tampon bölgede terörist gruplara satılıyor. TÜİK’in verilerine göre 2013 yılında demir boru ve tüp statüsünde ürünlerin Suriye’ye yıllık satışı şöyle:
 
* 6791 kodlu dökme demirden, demir ve çelikten tüpler, borular, içi boş profiller: 333 bin 205 dolar
 
* 6794 kodlu demir-çelikten diğer tüpler, borular, içi boş profiller: 7 milyon 559 bin 359 dolar
 
* 6768 kodlu demir veya çelikten profiller: 6 milyon 227 bin 197 dolar.
 
Sarin gazı iddianamesinde de var
Adana’da görülen Sarin gazı davasının iddianamesinde borulardan havan topu yapımından söz ediliyor.
 
Kimyasal silah ham maddeleri temin etmek iddiasıyla açılan davanın iddianamesinde, sanıkların Suriye’deki terörist gruplara havan topu yapmak için krom boru aradıkları belirtiliyor. Sanıklardan Hytham QASSAP’ın iddianamede yer alan ifadesinde, “krom borularla ne yapacağı sorulduğunda, bu borulardan havan topu yapacaklarını beyan etmiştir” diye yazılı.
 
Havan topu atölyeleri kurmuşlar’
Hatay’da konuştuğumuz kaynaklar, “Burada birçok yerde muhaliflere el yapımı havan topu gibi şeyler yapan bir çok atölye var. Sanayi’de kime sorarsanız size gösterir. Artık bu durum sıradanlaşmış” dedi. Bölge kaynakları terörist grupların harp mühimmatı edindikleri bir başka yerin ise Konya olduğunu öne sürüyor. Hatırlanacağı üzere 7 Kasım 2013 tarihinde Konya’dan Suriye’ye giden bir TIR Adan’da durdurulmuş, roket başlıkları çıkmıştı.
 
Masum Gök
AYDINLIK / 05.05.2014