21 Mayıs 2014 Çarşamba

Doğu Perinçek: Özelleştirmeye derhal son verilsin!

 
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, özelleştirmeye son vereceklerini ve Kamu İktisadi Kuruluşları’nı (KİT) verimli kılacakların söyledi.
 
Perinçek, dün Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, Soma’da yaşanan katliamın nedenlerini ve benzer acıların yaşanmaması için İşçi Partisi’nin çözüm programını açıkladı. Perinçek’in açıklamaları şöyle:
 
Özelleştirmenin vardığı yer: Soma!
Özelleştirmenin tek bir amacı vardır: İşçinin maliyetini düşürmek. Bu amaca uygun olarak özelleştirilen işletmelerde, işyeri güvenliğine ve işçi sağlığına ayrılan kaynaklar en aza indirilmiştir. Arkada kalan yıllarda özelleştirme yapılan işyerlerinde işçinin hayatının nasıl ucuzladığını çeşitli olaylarda yaşadık.
 
1980’lerden beri özelleştirmeye karşı mücadele ediyoruz.
 
İşçi Partisi olarak, 1980’li yıllardan bu yana özelleştirmeye tek başımıza karşı çıktık. KİT’lerin tasfiyesinin yol açacağı sonuçları kamuoyuna açıkladık. Özelleştirilen fabrikaların kapılarında, sendika kongrelerinde, işçilerin yemekhanelerinde, konferans ve toplantılarda hep bunu anlattık. Mitingler ve yürüyüşler yaptık.
 
Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy’e dokunamazsınız!
Soma katliamı, özelleştirmenin sonucudur ve özelleştirmenin sonunu da getirmiştir.
 
Bu acı olay, milletçe yüreğimizi yaktı ama bilincimizi de ateşledi. Madenlere gömülenler, yalnız canlarımız değildir. Özelleştirme de, yarattığı felaket ve bıraktığı derin acılarla o madenlere gömülmüştür. Artık özelleştirmeciler, Yatağan’a, Yeniköy’e, Kemerköy’e dokunamaz. Emekçi halkımız bu savaşı yüzlerce işçimizi toprağa vererek kazanmıştır. Dün özelleştirmeyi savunanlar, bugün özelleştirmeye karşı çıkıyor. Başta işçi sendikaları olmak üzere, toplumumuzun her kesiminden kamulaştırma talebi yükseliyor.
 
Tekrar kamulaştıracağız!
İP Milli Hükümet Programı’nın 35. maddesi özelleştirmeye son verecek ve KİT’leri verimli kılacak uygulamanın esaslarını koymaktadır. Madde şöyle: “Özelleştirme kapsamında yürütülen bütün işlemler derhal durdurulacaktır.
 
Özelleştirme kapsamına alınan ve özelleştirilen, ortaklık yapısı kısmen ya da tamamen değiştirilerek yönetimi yabancı sermaye ve işbirlikçilerine veya yerli sermayeye devredilen ya da paylaşılan İktisadi Devlet Teşekkülleri, KİT’ler ve bunların iştirakleri kamulaştırılacaktır. Özelleştirmeyle ilgili bütün işlemler soruşturulacaktır.
 
İktisadi Devlet Teşekkülleri’ni, KİT’leri ve bunlara ait iştirakleri verimli hale getirmek için, gerekli kaynaklar bütçeden karşılanacak ve Devlet Yatırım Bankası yeniden örgütlenecektir.
 
Aydınlık,21.05.2014