9 Mayıs 2014 Cuma

Zafer Çağlayan'ın Meclis'te salladığı fatura da sahte çıktı

 
Çağlayan’ın Meclis’te salladığı saat faturası için firma yetkilisi böyle dedi: Das ist komisch!*
(*Garip, komik)
 
Zafer Çağlayan’ın, Zarrab’dan rüşvet olarak aldığı belirtilen 700 bin liralık saatle ilgili ‘Parasını ben ödedim’ diyerek salladığı faturanın da sahte olduğu ortaya çıktı. Firma yetkilisi, belge için ‘garip, komik’ anlamında ‘Das ist komisch’ dedi.
 
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yolsuzluk fezlekesine karşı kendisini savunurken kürsüden salladığı 700 bin liralık saat faturasının da sahte olduğu ortaya çıktı. Aydınlık’ın ulaştığı Patek Philippe firması yetkilisi Bernard Ruf, Çağlayan’ın “Saatin parasını ödedim” iddiasıyla elinde salladığı ve üzerinde saat firmasının isminin geçtiği belgenin kendilerine ait olmadığını açıkladı. Çağlayan’ın elindeki belgeyi e-posta yoluyla kendisine gösterdiğimiz şirket yetkilisi, söz konusu belge için Türkçe “garip, komik” anlamına gelen “Das ist komisch” yorumunu yaptı. Ruf, Çağlayan’ın gösterdiği belgedeki fatura numaralandırma sisteminin şirketlerinde kesinlikle kullanılmadığını söyledi.
 
Garanti belgesinden sonra sahte fatura skandalı
Hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla Meclis fezlekesi hazırlanan eski Ekonomi Bakanı Çağlayan, kendisiyle ilgili suçlamalara karşı yaptığı her açıklamada, inandırıcılığını daha da fazla yitiriyor. 5 Mayıs’taki Meclis oturumu öncesi AKP’li vekillerle yaptığı toplantıda 700 bin liralık saatin ilanını gazetede gördüğünü ve garanti belgesinin kendi adına düzenlendiğini iddia eden Çağlayan’a ilk yalanlama, Aydınlık’ın ulaştığı saat firması yetkililerinden gelmişti. “Garanti belgesine isim yazmayız ve gazetelere ilan vermeyiz” diyen firma yetkilileri Çağlayan’ın hakkındaki suçlamalardan kurtulmak için sunduğu gerekçelerin doğru olmadığını ortaya sermişti. Çağlayan’ın gerçek olmayan ifadeleri bu sözlerle sınırlı kalmadı. 5 Mayıs’taki fezlekelerin görüşüldüğü Meclis oturumunda elinde sallayarak gösterdiği 700 bin liralık faturanın da sahte olduğu belirlendi.
 
Firmadan ikinci yalanlama
Oturumda söz alan Çağlayan, 700 bin liralık saatin rüşvet olarak verildiği suçlamalarına “Parasını ben ödedim” sözleriyle yanıt verdi. Çağlayan bu sırada elinde bir belge salladı. Meclis’teki fotomuhabirlerin objektiflerine takılan belgede 300 bin franklık saatin Murat Yılmaz isimli kişiye satıldığı ve satış tarihinin de 24 Eylül 2013 olduğu bilgileri yer aldı. Aydınlık Çağlayan’ın “saatin parasını ben ödedim” sözleriyle elinde salladığı faturayı, saatin satın alındığı Patek Philippe firmasına sordu. Elektronik posta yoluyla Çağlayan’ın elindeki faturayı gönderdiğimiz İsviçre’nin Cenevre kentindeki mağaza yetkilisi Bernard Ruf, söz konusu belgedeki fatura numarasının kendilerine ait olmadığını ve firmada bu şekilde bir fatura kullanılmadığını belirtti. Firma yetkilisi Ruf, Çağlayan’ın gösterdiği belgeyle ilgili şaşkınlığını ise şu ifadeyle dile getirdi: “Das ist komisch” (garip, komik).
 
Çağlayan sorusu AKP sözcüsünü sinirlendirdi
Çelik: Asmadan son sözünü sorun
Zafer Çağlayan ile ilgili Aydınlık’ın yayımladığı haberlerin sorulduğu AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, gazetecilere yüklendi. Çelik “Sayın Çağlayan, saatin reklamını gazetede gördüğünü, o sırada Zarrab’ın yanında olduğunu, saati onun aldığını, garanti belgesinin kendi adına olduğunu iddia etmişti. Ancak saat firması bu iddiayı yalanlamıştı. Siz ne diyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Saat firmasının bu açıklaması hangi açıklamada yer aldı? Çok ilginçtir, bu konularda Aydınlık ve Zaman bolca paylaşıyorlar. Bu haberi gördünüz ve dillendiriyorsunuz değil mi? Peki, tekzip açıklamasını gördünüz mü? Dün avukatı aracılığıyla tekzip yayınladı. Doğru habercilik tarafları dinlemeyi gerektirir. Sayın Zafer Çağlayan da konuşturulmadı. Bütün tarafları dinlemeden, sen ne diyorsun, mahkemelerde bile adamı asmadan son sözünü sorarlar değil mi?”
 
Belgeye rağmen yalana devam
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası istifa eden Zafer Çağlayan, avukatı aracılığıyla “Saat firması Zafer Çağlayan’ı yalanladı” haberimize açıklama gönderdi. Açıklamada, Çağlayan’ın saat ilanını gazeteden değil, firma kataloğundan gördüğü ve faturada Reza Zarrab adının geçtiği yönünde bir ifade kullanmadığı belirtildi. Çağlayan’ın avukatı Muhammed Hardalaç, 700 bin liralık saatin garanti belgesinin Çağlayan’a ait olduğu yönündeki haberleri doğrulayarak “Saatin garanti belgesi daha önce ifade edildiği gibi müvekkilimin kendi adınadır” ifadesini kullandı. Aydınlık’ın ilgili haberinde saat firması Patek Philippe’in “garanti belgesine isim yazmayız” açıklaması yer alıyordu. Çağlayan ise firmanın açık yalanmasına karşın garanti belgesi iddiasını sürdürmüş oldu. Çağlayan’ın avukatı Hardalaç yaptığı açıklamayla garanti belgesinde isim olduğu yalanında ısrar etti.
 
CHP’li Ali Özgündüz: Gösterdiği fatura sahte
CHP’li Ali Özgündüz, Zafer Çağlayan’ın Meclis kürsüsünden yaptığı savunmada gösterdiği faturanın geriye dönük alınmış ve sahte olduğunu söylemişti. Dört eski bakanla ilgili fezlekelerin Meclis’te görüşüldüğü gün Çağlayan’dan sonra kürsüye çıkan CHP’li Özgündüz, Çağlayan’nın 700 bin liralık saatiyle ilgili, “Az önce konuşmasında bu saatle ilgili fatura gösterdi, o faturayı görmek isteriz. Bu fatura, yine duyduğumuza göre sonradan alınan bir sahte fatura. Değerli arkadaşlar ‘Aldım’ diyor, ‘Ben kendim sipariş verdim’ diyor. Allah aşkına bunu bir sorun, 300 bin franklık bir saat yurtdışından geldiği zaman, bunun vergisi yaklaşık 160 bin lira, vergisini de ödemiş mi bu bakanınız? Bunu bir sorun, Allah aşkına. Yani, fatura göstermekle falan olmaz. Şimdi söylemiyorum o faturanın hangi saatçiden alındığını, gerekirse oraya kadar çıkarırız” ifadelerini kullanmıştı.
 
Derya Derviş; Aydınlık-09.05.2014