26 Mayıs 2014 Pazartesi

SURİYE’YE SADECE SİLAH MI GÖNDERİLİYOR ?

SURİYE’YE SADECE SİLAH MI GÖNDERİLİYOR ?

TOLGA TANIŞ, 15.12.2013 tarihinde Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan “SURİYE’YE SİLAHIN BELGESİ” başlıklı yazısında; “Türkiye’den Suriye’ye Haziran’dan beri giden 47 ton silahın belgesi var” diyor ve “bu belgenin kaynağının da BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ve TÜİK” olduğunu belirtiyordu. TOLGA TANIŞ aynı yazısında: “ülke gümrüklerinden gelen bildirimlere dayanarak yeni bir uygulama başlatan Birleşmiş Milletler’in, dünyada gerçekleşen tüm ithalat-ihracat faaliyetlerini COMTRADE veritabanı’na yüklediğini ve bu bilgileri de WEB sitesinden kamuoyuna açıkladığı”ndan söz ediyor. “COMTRADE’e girildiğinde ve Türkiye-Suriye arasındaki mal ticareti araştırıldığında; uluslararası kodu 93 olan SİLAH ve MÜHİMMAT kalemine bakıldığında, Türk Hükümeti’nin – Türkiye Suriye’deki direnişçilere silah sağlamıyor – iddiasının aksine, 2013 Haziranı’ndan beri Türkiye’den Suriye’ye 47 ton SİLAH ve MÜHİMMAT gönderildiğinin anlaşıldığı”nı belirtiyor. “Birleşmiş Milletler’in çıkardığı bilgilerin aynısına, bir süre sonra, TÜİK Web Sitesi’ndeki raporlardan ulaştığını” yazan TANIŞ, “2013 yılında Haziran-Ekim aylarını kapsayan 5 aylık süreçte toplam 1.578.169 dolarlık SİLAH ve MÜHİMMAT (askeri amaçlı olmayan silahlar kategorisinde, örneğin av tüfekleri ya da namludan doldurulan silahlar gibi) ihracatı yapıldığının görüldüğü”nü belirtiyor.

 TOLGA TANIŞ bu yazıdan bir hafta sonra (22.12.2013) kaleme aldığı “SURİYE SİLAHLARI REZALETİ” başlıklı yazısında da; “aradan geçen bir haftalık süreçte, Gümrük Bakanlığı’nın, bir önceki yazısında ASKERİ AMAÇLI OLMAYAN SİLAH olarak bahsettiği silahlar için, HARP SİLAHLARI dediğini iddia ettiğini ve kendisini iftira atmakla suçladıklarını” yazıyor. “Aynı hafta içinde, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Parlamento’da yaptığı konuşmada yazısına cevaben – Türkiye’nin Suriye’ye ihraç ettiği silahların spor amaçlı olduklarını – ifade ettiğini belirtiyor. TANIŞ: “Mülkiye’nin hocalarından Prof.Dr.Aykut Kibritçioğlu’ndan aldığı bilgilere göre, 2013 Haziranı’ndan itibaren başlayan sevkiyatlara kadar Türkiye’nin Suriye’ye son 24 yıl içinde yaptığı 9303 kod’lu ürün ihracatının sıfır olduğunu,  2013 Haziran-Ekim ayları arasındaki 5 aylık süreçte ise ihracatın 74 ton olduğunu” belirtiyor ve “herhalde Suriyelilerin 2013 yılında birden bu sporu keşfettiklerini” yazıyor. Dünyanın en önemli silah ticareti uzmanlarından Oslo Barış Araştırma Enstitüsü’nden NİCHOLAS MARSH ve Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nden PİETER WEZEMAN’a konuyu danıştığını ifade eden TANIŞ, “bu kişilerin; -Bir av tüfeğini emprovize bir bomba fırlatıcıya çevirmek kolaydır-, -av tüfekleri hem direnişçi gruplar için bir saldırı silahı, hem de siviller için ucuz bir savunma silahı olarak yararlı olabilir- , -av tüfeklerinin şehir bölgelerindeki gibi özellikle yakın mesafe çatışmalarda etkili olduklarını” söylediklerini yazıyor. “Suriye’de yaşanan vahşeti dünyaya en yakın, en çarpıcı biçimde duyuran ELİOT HİGGİNS’in kendisine, av tüfeklerinin Suriye’deki çatışmalarda nasıl bir savaş aleti olarak kullanıldıklarını gösteren 37 videoluk bir galeri gönderdiğini” ifade eden TANIŞ, “bunların hala spor amaçlı ihracat olduğunu iddia etmenin pişkinlik olduğunu” da özellikle belirtiyor ve epey uğraşarak bu malzemeleri Suriye’ye gönderen 4 Türk Şirketi’ne ve şu isimlere ulaştığını yazıyor:

 OSMAN ÖZ (KONYA)

BÜLENT GÜZEL (KONYA)

ADNAN PAK (ŞANLIURFA)

AVKAR TURİZM (MUSTAFA AVCI, HATAY)

“Yaklaşık 1.6 milyon dolarlık toplam satışın çoğunu OSMAN ÖZ’ün gerçekleştirdiğini” vurgulayan TANIŞ; “OSMAN ÖZ”ün, Mısır’daki karışıklıklar sırasında gemiyle 20 bin kurusıkı tabanca gönderen ama tabancaları belgelerde fiber glass diye gösterdiği için krize neden olan silah tüccarı” olduğunu yazıyor. Telefonla ÖZ’e ulaştığını ve yaklaşık 15 dk kadar konuştuğunu ifade eden TANIŞ; “ÖZ’ün, haziran’dan beri Suriye’ye av tüfeği ve kurusıkı tabanca gönderdiğini kabul ettiğini, ancak –silahları kime gönderdiği- , -nerede teslim ettiği- , -Suriyeli’lerin parayı nasıl ödediği- sorularına yanıt vermediğini” yazıyor. TANIŞ DHA’na dayanarak; “ 1,5 yıl öncesine kadar Konya’da ÖZ-SAN SİLAH SANAYİ adıyla, av tüfekleri ve malzemeleri satarak esnaflık yapan ÖZ’ün dükkanını kapattığını, şimdi ise Yemen, Mısır ve Suriye’ye sevkiyatlar yapan uluslararası bir silah tüccarı olduğunu” belirtiyor.

AYDINLIK GAZETESİ, Tolga Tanış’ın bu yazılarından yola çıkarak konuyu 03.05.2014 tarihinde “SİLAH İHRACI TÜİK BELGESİNDE” başlığıyla haberleştirdi (http://kaziminci.blogspot.com.tr/2014/05/silah-ihrac-tuik-belgesinde.html). Haberde; Tolga Tanış’ın yazısından sonra açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından haberin doğru olmadığını belirtilerek, "Haberdeki mesnetsiz iddianın aksine; 2013 yılında Türkiye'den Suriye'ye silah ve mühimmat olarak addedilebilecek 9301 (harp silahları), 9302 (revolver ve tabancalar), 9304 (havalı ve gazlı tüfek ve tabancalar), 9305 (9301 ila 9304 arasında sınıflandırılan silahların aksam ve parçaları) ve 9306 (bombalar, mermiler gibi harp mühimmatı) tarife pozisyonunda ihraç edilen herhangi bir eşya bulunmamaktadır. (...) Suriye'ye ihraç edilen spor amaçlı kullanıma uygun yivsiz av tüfeği ve kurusıkı tabanca cinsi eşyalar, söz konusu haberlerde iddia edildiği şekilde harp silahı değildir" denildiğinden söz ediliyor. AYDINLIK, yine TÜİK veritabanı’ndan hareketle, ürün kodu 8912 olan "Bomba, torpil, mayın, mermi vb. harp mühimmatı, aksam, parçası" statüsünde Suriye'ye mal satıldığının açık açık belirtildiğini yazıyor. Haber şöyle devam ediyor:

 “Bu malzemeler Suriye Devleti tarafından satın alınmıyor. Hem Ankara'daki kaynaklarımız hem de Suriye Devleti, kendi kontrollerinde olan bölgelerde Türkiye ile hiçbir ticari ilişkilerinin olmadığını söyledi. Bomba statüsündeki bu mallar muhalif grupların elinde olan Türkiye-Suriye sınır kapılarından geçirilerek, tampon bölgede yine bu terörist muhalif gruplarına satılıyor. Bir nevi AKP iktidarı silah ambargosunu muhalifler lehine deliyor. Yine TÜİK verilerine göre AKP, 2014 yılında da muhalifleri silahlandırmayı sürdürüyor. Ocak, Şubat ve Mart aylarında 93 kodunda "Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuvarı" alanında toplam 115.749 bin dolar malzeme satılmış. Bu satılan malzemelerin 67.375 bin doları 8912 kodlu "Bomba, torpil, mayın, mermi vb. harp mühimmatı" statüsünde. TÜİK verilerine göre, 8912 kodlu malların 38.617 bin doları Ocak'ta, 28.758 bin doları da Şubat ayında satıldı.”

AYDINLIK GAZETESİ, 05.05.2014 tarihinde de aynı konuyla ilgili olarak “BORU DEĞİL HAVAN TOPUbaşlığıyla yeni bir haber daha yaptı (http://kaziminci.blogspot.com.tr/2014/05/boru-degil-havan-topu.html).
Bu haberde: Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) dış ticaret verilerine göre 2013 yılında Türkiye’den Suriye ‘ye toplam 14 milyon 119 bin 760 dolar tutarında demir çelik boru ve tüp satılmış. Bu veri, Suriye’deki muhaliflerin havan topu, top mermisi gibi kendi yaptıkları harp malzemelerinde kullandıkları malzemelerin Türkiye’den alınması anlamına gelmiyor. Suriye’de muhaliflerin kontrolünde olan yerlerdeki fabrikaların sökülüp hurdalarının Türkiye’ye getirilip satıldığı bir ortamda, Türkiye’den “demir boru ve tüp” gitmesi bunu kanıtlıyor. Muhalif çeteler kendi hazırladıkları videolarında demirden, borudan ve tüpten havan topu gibi patlayıcı silahlar yaptıklarını göstermişlerdi. Bu işlemlerin büyük bölümü Türkiye’de yapılıyor. Hatay gibi sınır illerinde atölyelerde demir borular işlenerek füze başlıkları haline getiriliyor. Daha sonra sınır kapılarından geçirilip, tampon bölgede terörist gruplara satılıyor.” deniliyor. Haberde, 14 milyon dolarlık ihracatın 6791-6794-6768 kodlu ürünleri kapsadığı belirtiliyor.

Son olarak; yine AYDINLIK GAZETESİ'nden MASUM GÖK, 28.05.2014 tarihinde aynı konuyu yine TÜİK verilerine dayanarak "TERÖRİSTE KİMYASAL RESMİ BELGEDE" başlığıyla haberleştirdi (http://kaziminci.blogspot.com.tr/search/label/silah%20ticareti). Haberde; "TÜİK’in kilogram cinsinden gösterdiği verilere göre 2013’te Türkiye’den Suriye’ye sarin gazının öncül maddesi olan izopropil alkolden toplam 16.026 ton satılmış. Aynı şekilde Suriye’de kullanıldığı iddia edilen zehirli hardal gazının yapımında kullanılabilecek sodyum sülfürden de yine TÜİK’in dolar cinsinden gösterdiği verilere göre 688 bin 509 dolarlık satış yapılmış." deniliyordu.

Bu haberlerden sonra, ben de, TÜİK dış ticaretle ilgili veritabanı’na girdim. Önce silahlarla ilgili ürünlere baktım. Gerçekten bu kalemlerdeki ihracatın, TOLGA TANIŞ ve AYDINLIK GAZETESİ’nin ortaya koyduğu gibi olduğunu gördüm. Aklıma, “acaba bu destek sadece silahlar ve bunlarla ilgili malzemelerle mi sınırlı” sorusu takıldı ve Türkiye- Suriye arasında gerçekleşen ihracatta yer alan birkaç değişik ürünün ihracat miktarlarına baktım. Aşağıdaki tablolarda da göreceğiniz gibi, gerçekten ilginç rakamlar söz konusu..

Örneğin;

Ø  SITC1 76 Kod Numaralı Haberleşme,ses kaydetme ve sesi tekrar vermeye  yarayan cihaz ve araçlarla ilgili olarak; Tüm 2013 yılı itibariyle toplam 144.898 dolarlık ihracat yapılmışken, 2014 yılının sadece ilk 2 ayında toplam 84.000 dolarlık ihracat yapılmış. Bu üründe 2013 Kasım ve Aralık aylarından itibaren ihracat artışı başlamış görünüyor.

Ø  SITC1 33 Kod Numaralı Petrol, Petrolden elde edilen ürünlerle ilgili olarak; Tüm  2012 yılı boyunca 908.395 dolarlık bir ihracat yapılmışken, bu rakam 2013 yılında 10.946.615 dolara çıkıyor ve 2014 yılı ilk 2 ayında da 2.562.028 dolarlık ihracat yapılmış görünüyor. Bu kalemde de artış, 2013 yılı Eylül ayından itibaren belirginleşiyor.

Ø  SITC1 54 Kod Numaralı Tıp ve Eczacılık Ürünleriyle ilgili olarak; 2012 yılında 644.871 dolar olan ihracat 2013 yılında 2.008.956 dolara fırlamış ve 2014 yılının sadece ilk 2 ayında 1.547.578 dolar olmuş. Bu üründe sıçrama 2013 Aralık ayında..

Ø  SITC1 01 Kod Numaralı Et ve Et Ürünleriyle ilgili olarak; 2012 yılında yapılan ihracat 899.248 dolar iken, bu rakam 2013 yılında 21.773.441 dolara çıkıyor ve 2014 yılının ilk 2 ayında da 5.333.305 dolar…Bu ürünlerde sıçrama 2013 yılının ilk aylarında başlıyor.

Ø  SITC1 84 Kod Numaralı Giyim Eşyası ve Bunların Aksesuarlarıyla ilgili olarak; 2012 yılında 8.741.371 dolar olan ihracat 2013 yılında 22.043.073 dolara çıkıyor ve bu rakam 2014 yılının sadece ilk 2 ayında 16.615.149 dolar oluyor. Bu ürünlerdeki sıçrama 2012 yılının Eylül ayından itibaren başlıyor.

Ø  SITC1 85 Kod Numaralı Ayakkabılar ve Aksamıyla ilgili olarak; 2012 yılında 320.533 dolarlık ihracat yapılmışken, 2013 yılında 835.587 dolarlık ve 2014 yılının ilk 2 ayında da 4.095.929 dolarlık ihracat yapılmış olduğunu görüyoruz. Bu ürünlerdeki artış, 2013 yılının kasım ayında başlıyor.

Ø  SITC1 99 Kod Numaralı “Başka Yerde Sınıflandırılmamış Diğer Eşya ve Para” başlığıyla ne gibi ürünler tanımlanıyor, bilemiyorum. Ama ilgili tablodan da anlaşılacağı üzere, önemli bir ihracat kalemi oluşturduğu kesin. 2012 yılında bu kalemle ilgili ihracat miktarı 4.216.048 dolar iken, 2013 yılında rakam 124.984.505 dolara fırlıyor. 2014 yılının ilk 2 ayında ise 6.968.579 dolarlık ihracat yapılıyor. Buradaki sıçrama da 2012 yılının Aralık ayında başlıyor.

Özetle; bizim incelediğimiz bu 7 kalem üründe 2013 yılında toplam 182.737.075 dolarlık, 2014 yılının ilk 2 ayında da 37.206.568 dolarlık ihracat gerçekleştirilmiş. Görüldüğü gibi, Suriye’ye yapılan ihracatta yukarıda isimleri sayılan silah,mühimmat,demir çelik borular vb. ürünlerden ziyade bu 7 kalem üründen ihracat geliri sağlanmış. Özellikle “başka yerde sınıflandırılmamış diğer eşya ve para” başlıklı kalemden sağlanan 124.984.505 dolarlık ihracat geliri çok ilginç. Bu ne ola ki !!!


TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

 SITC Rev3 sınıflamasına göre dış ticaret
Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Bombalar, torpil, mayın, mermi vb.
harp mühimmatı, aksamı, parçası

SITC1 Kodu= 8912
AY/YIL
İHRACAT (DOLAR)
ARALIK 2013
53.214
OCAK 2014
38.617
ŞUBAT 2014
28.757

Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Ateşli harp silahları ve malzemeleri
SITC1 Kodu= 891

AY/YIL
İHRACAT (DOLAR)
ARALIK 2013
336.724
OCAK 2014
48.808
ŞUBAT 2014
43.113

Ülke= Suriye (Kodu 608)
2013 YILI

SITC1
Adı
SITC1
Kodu
İhracat
(Dolar)
Dökme demirden, demir ve çelikten tüpler, borular, içi boş profiller
6791
333.205
Demir-çelikten diğer tüpler, borular, içi boş profiller
6794
7.559.359
Demir veya çelikten profiller
6768
6.227.197

Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Haberleşme, ses kaydetme  
ve sesi tekrar vermeye  yarayan cihaz ve araçlar
SITC1 Kodu= 76

YIL
AY
İhracat (Dolar)
2013
01
0
2013
02
1.000
2013
03
2.633
2013
04
15.425
2013
05
830
2013
06
8.930
2013
07
371
2013
08
13.381
2013
09
235
2013
10
6.087
2013
11
58.869
2013
12
37.137
TOPLAM
144.898
2014
01
3.918
2014
02
80.064

Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Petrol, Petrolden Elde Edilen Ürünler
SITC1 Kodu= 33

AY
2012
İhracat (Dolar)
2013
İhracat (Dolar)
2014
İhracat (Dolar)
01
308.469
157.954
1.230.945
02
55.104
117.551
1.331.083
03
61.289
111.451
 
04
76.678
676.995
 
05
21.591
933.939
 
06
9.563
189.295
 
07
55.129
739.876
 
08
1.200
517.764
 
09
42.844
960.689
 
10
50.665
1.370.941
 
11
22.052
2.245.045
 
12
213.811
2.925.115
 
T
918.395
10.946.615
2.562.028

Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Tıp ve Eczacılık Ürünleri
SITC1 Kodu= 54
AY
2012
İhracat (Dolar)
2013
İhracat (Dolar)
2014
İhracat (Dolar)
01
5.064
0
814.363
02
0
39.627
733.215
03
318
29.914
 
04
6.515
53.262
 
05
116.845
112.569
 
06
40.656
79.112
 
07
0
168.199
 
08
17.012
166.198
 
09
177.420
107.681
 
10
280.729
183.639
 
11
312
266.546
 
12
0
802.209
 
T
644.871
2.008.956
1.547.578

Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Et ve Et Ürünleri
SITC1 Kodu= 01

AY
2012
İhracat (Dolar)
2013
İhracat (Dolar)
2014
İhracat (Dolar)
01
0
375.246
2.243.590
02
0
1.165.988
3.089.715
03
51.750
2.420.470
 
04
0
1.221.878
 
05
48.121
991.741
 
06
0
951.637
 
07
0
1.121.090
 
08
0
2.477.269
 
09
96.733
2.202.469
 
10
189.801
3.233.163
 
11
364.927
3.151.377
 
12
147.916
2.461.113
 
T
899.248
21.773.441
5.333.305

Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Giyim Eşyası ve Bunların Aksesuarları
SITC1 Kodu= 84

AY
2012
İhracat (Dolar)
2013
İhracat (Dolar)
2014
İhracat (Dolar)
01
172.453
883.879
3.829.227
02
134.444
2.591.986
12.785.922
03
301.653
2.426.840
 
04
232.938
2.231.306
 
05
313.872
2.063.683
 
06
826.191
1.201.465
 
07
802.553
858.641
 
08
45.587
1.504.564
 
09
1.437.369
834.915
 
10
2.201.314
2.040.477
 
11
885.531
3.381.185
 
12
1.387.466
2.024.132
 
T
8.741.371
22.043.073
16.615.149

Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Ayakkabılar ve Aksamı
SITC1 Kodu= 85

AY
2012
İhracat (Dolar)
2013
İhracat (Dolar)
2014
İhracat (Dolar)
01
9.351
944
261.672
02
29.840
0
3.834.257
03
9.643
21.674
 
04
84.318
47.701
 
05
100.453
21.956
 
06
33.807
70.186
 
07
30.995
119.773
 
08
0
107.233
 
09
6.817
5.602
 
10
3.543
40.504
 
11
8.346
222.520
 
12
3.420
177.494
 
T
320.533
835.587
4.095.929

Ülke= Suriye (Kodu 608)
SITC1 Adı= Başka Yerde Sınıflandırılmamış Diğer Eşya ve Para
SITC1 Kodu= 99

AY
2012
İhracat (Dolar)
2013
İhracat (Dolar)
2014
İhracat (Dolar)
01
15.054
15.151.761
1.954.997
02
18.467
14.021.041
5.013.582
03
24.509
186.237
 
04
6.039
29.067.726
 
05
2.356
14.958.607
 
06
2.495
16.271.813
 
07
0
9.856.807
 
08
0
3.281.245
 
09
2.628
3.057.672
 
10
0
2.112.752
 
11
171.651
14.457.579
 
12
3.972.849
2.561.265
 
T
4.216.048
124.984.505
6.968.579